måndag 20 augusti 2012

Roligt när projekt uppmärksammas

Det är verkligen mycket som hänt sista tiden. Tre nya böcker har släppts senaste halvåret och sedan några månader tillbaka så jobbar jag och Heikki intensivt med nästa bok. Våran gemensamma bok har väckt stort intresse vilket är oerhört kul!
- Läs gärna dagens artikel på kultursidorna här!

/Mats

36 kommentarer:

Anonym sa...

Fint uppslag med ett bra urval av bilder.
Texten beskrev mycket målande vad ni fick utstå.
Att få håren på armarna att resa sig i den miljön
är nog inte så svårt.
/K

PET-flaska är ett tips.
Då kan man skruva på korken och
t o m lägga det i handväskan.
Sånt man lär sig när man fått en pojk och befinner sig på icke-peebara platser.

Mats Andersson sa...

Tack Katja :) Vi hade bra och täta lock till hinken :))) Men ...

Jenny sa...

Kul att få läsa artikeln Mats! :-)
Om inte petflaskor funkar (kan vara lite svårt att pricka kanske) så finns det ju 1-2 L burkar med tätförslutande lock för mat (gummikant på locken), borde väl vara bättre än hink med lock? (Sådana hinkar har vi i stugan - för dricksvattnet, kommer alltid in mygg i dem ändå) :-) Ser fortfarande fram emot boken.

The Secret Garden sa...

Vilken fin artikel! Så inspirerande att läsa! :)
Grattis!

//Boije

Mats Andersson sa...

Tack Jenny. Hinkarna hade rätt täta lock. Men det primitiva går inte undvika när man sitter så trångt. Dessutom var det väldigt mörkt långa stunder :) Kan man inte sin kamera innan och utan så är det svårt att byta objektiv med mera. Man vill ju inte tända något ljus då man förstör sitt mörkerseende. Reportern var så fascinerad av just livet i ett gömsle :))) Så som han målade ut det i texten var det kanske inte riktigt. Dvs inga problem med något egentligen :))) Vi hade nedrans kul! Och vi fick till otroligt mycket personliga bilder.

Mats Andersson sa...

Ja det blev bra. De gjorde ett fint jobb tycker jag! Och tack Wictoria!

Ove sa...

Jag är stolt över att känna dig! Grattis! Jag vet att du har jobbat stenhårt för detta och är därför så värd all uppmärksamhet.

Mats Andersson sa...

Stort tack Ove! Visst har vi lagt några timmar och kommer lägga några till under året. Men det är och har varit riktigt kul! Lika stolt att känna dig! Så det så!!!

Kerstin Ericsson sa...

Jättefin artikel i JP. Roligt att det uppmärksammas. Det är nog svårt att förstå alla strapatser ni gjort. Intressant läsning, precis som på din blogg där du brukar berätta så bra.

Mats Andersson sa...

Tack Kerstin! Och visst är det kul när media visar intresse. J-nytt har också gjort en intervju - så det kommer väl något där också så småningom.

ÅsaV sa...

Grattis till framgångarna! Bilderna i reportaget är underbara med massor av känsla!

Mats Andersson sa...

Stort tack Åsa !!!

Skärgårdsbilder från Oskarshamn sa...

- Grattis till fantastiska bilder och lika mycket till den positiva uppmärksamheten !
- Ser fram mot er gemensamma bok.
Hälsningar från Ostkanten

Isak Bergwall sa...

Hej! kul att naturfoto uppmärksammas i media! Och spännande att få jobba med Heikki!!

Inte för att "pee on your parade" (pun intended) här men..

Vore kul om du kunde utveckla lite hur du får "skakbilder" till att vara "närmast unikt i naturfotografkretsar" när det går 5 skakbilder på 1 skarp naturbild, eller åtminstonde gjorde det för några år sedan :)

menar inte på något sätt att vara otrevlig, jag tyckte bara det var ett lite lustigt påstående :)

Mvh
Isak

Mats Andersson sa...

Stort tack Hasse!

Mats Andersson sa...

Ja visst är det kul!
- Hur jag gör "mina" skakbilder tänker jag inte utveckla här. Har tagit många år för mig att hitta exakt det här utseendet.
- Och det är ju inte jag som påstår det här i artikeln! Det får andra påstå - som skribenten här. När jag släppte min bok "Fotografi" med den här typen av bilder så är det också många som benämner mina bilder som personliga och att det syns tydligt att de skiljer sig mot många andras sådana bilder. Ytterligare en fotograf som gör mycket fina "målade" bilder är Erik Malm. Men vi får inte fram våra bilder på samma sätt! Vore väldigt roligt om det fanns exempel på vilda djur/rovdjur fotograferade så som en av mina bilder här. Eller om du vet om någon bok med den typen av bilder. Skicka gärna länk!
- Det är skillnad på skakbilder och skakbilder.

Isak Bergwall sa...

Hej!

Var inte intresserad i hur du gör dina bilder så den hemligheten behöver du inte avslöja för min del :)

Som sagt så syftade jag på skakbilder generellt, men jag förstår självklart att det görs med olika arbetsmetoder och tillvägagångssätt, precis som ett "skarpt" foto görs med olika metoder.. Inget konstigt med det ju. Har bara gjort ett skakfoto en gång och det var när jag halkade på en klippa och råkade komma åt knappen :) Och jag är säker på att din teknik är 10 000 gånger mer avancerad än så haha.

Jag menade inte att det var du som hade skrivit det, och som sagt var jag bara lite nyfiken på resonemanget, vilket du gav nu, så tack för det!

Är inte så insatt i skakiga djurbilders changern men skulle ju kunna hänvisa till Terjes bilder fast dom har han väl plockat bort från nätet nu haha.. Och förstås så har ju Heikki själv några i sitt arkiv, Sen använde de säkert inte samma teknik som du gör..

Sen det här med vilda djur så enligt artikeln återigen verkar det ju som ni suttit i någon form av gömsle (varför skulle två vuxna män annars sitta och svettas i kalsongerna tätt intill varandra och kissa i samma hink liksom :) :) ). Och då har man väl lite mer utrymme för experimentella bilder än om dessa möten skulle hända spontant i vildmarken, men som sagt är jag inte så insatt i skakfotografin, så det var därför jag frågade.. eftersom man ser så många skakbilder generellt menar jag.. Eftersom jag inte är så insatt så har jag tyvärr inga exempel på identiska tillvägagångssätt som dina utan var helt enkelt bara nyfiken och nu har jag fått en fin och bra förklaring som jag tackar för! :)

.

Mats Andersson sa...

:) visst satt vi i gömsle. Serverat bord :) Men då var utmaningen ännu större att få till personliga bilder som inte liknar så många andras. De "målade" bilderna lyckades jag bara få till ett fåtal av då min teknik inte lämpar sig speciellt bra i trånga utrymmen :) Men jag kan garantera att vi skrattade gott inombords. Nästan så jag kissade på mig. Fick ju inte ge ifrån oss för mycket ljud då djuren hade blivit rädda... Ha en bra vecka Isak!

Isak Bergwall sa...

haha precis :)

Dina bilder är personliga och det tycker jag är mycket viktigt!

Ja björnbilder från Finland har man ju sett ett antal, då e det roligt med nya fläktar!

Ha en bra vecka du med Mats!

ska bli kul o se er bok sen!

Ove sa...

Äsch... ;-)

Morgan sa...

Det var ett fint reportage detta och det förgyllde min middagsrast idag. -Kul och lycka till med allt!
Morgan

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Härlig läsning till frukosten idag.

Mats Andersson sa...

Stort tack Morgan. Gillar också artikeln - bra och roligt skriven.

Mats Andersson sa...

:) tack Jan-Olov.

Boel sa...

Kul att se Frasse skarpt!:-)

Mats Andersson sa...

:))) visst är han fin! :)

Anonym sa...

Intressant att läsa och kul med uppmärksamheten, det är du väl värd Mats!
/Jukka

Mats Andersson sa...

Tack Jukka!!!

Johanna sa...

Härlig artikel! Gillar mest "skiter i vad det är för fågel..." :-)
Och du...hur gick det med vildsvinen? Vi har också en mamma med ungar alldeles intill här, är ute och spejar vid skymingen och hoppas hon dyker upp snart. Men råbocken som fastnade på bild häromdan är jag lika glad för:-) Har fått mer inspiration sen jag hittade hit!
Mvh Johanna

Viola sa...

Gratulerer! Og så spennende at du har møtt bjørn! :)

Ha fine dager! :)

Mats Andersson sa...

Tack Johanna! Vildsvinen ville inte visa sig :) Sedan har vädret blivit sämre igen och ljuset nästan obefintligt :( Men det blir fler tillfällen. Vad roligt att du blir inspirerad! Grattis till råbocken och lycka till med grisarna! Kika gärna efter grisarna tidig morgon också! Nästan alla mina möten har skett mycket tidig morgon.

Mats Andersson sa...

Tack Viola. Det var fascinerande att få uppleva vilda björnar och järv på nära håll. Så vackra djur.

Per sa...

Kul att ert jobb uppmärksammas på detta vis. Väldigt bra också tror jag att fotografi (och den här formen av fotografi) sprids utanför kretsen av de redan invigda ;)
Fortsatt lycka till!
/Per

Mats Andersson sa...

Ja det är väldigt kul. Tack Per.

Lindsjö taxar sa...

Va kul att bli uppmärksammad med reportage. Du är ju superduktig med det du gör och brinner för det. Då blir det resultat och vi andra kan ta del o inspireras

Mats Andersson sa...

Tack! Först och främst har det varit fantastiskt med alla djurmöten i sommar. Vilken glädje. Att det även uppmärksammas är givetvis också väldigt kul.