onsdag 15 augusti 2012

Min morgon med D800

Den här morgonen skiljer sig inte speciellt mot andra morgnar. Är det vackert ljus så tar jag med mig kameran på hundpromenaden innan jag åker till jobbet. För det mesta brukar jag inte lägga ut alla bilder - utan de arkiveras och hamnar sedan hos bildbyrån eller i någon kalender alt. tidning som vi producerar.
- Den här morgonen hade jag dock med mig en D800 som jag testar. Så det blir ett svep med bilder från den här morgonen 15 juli 2012. (Bilden på rådjuret är från igår på väg hem från jobbet).
Omdömet av kameran på låga ISO (under 1.600) är fantastiskt. Filer helt utan brus med otrolig detaljrikedom. Det dynamiska omfånget är också verkligen i topp. Man kan nu också beskära nästan hur man vill. Exempelvis bilden på Spillkråkan här är fotad med 200 mm. Det här är ett utsnitt som motsvarar ca 1/3 av ursprungsbilden. Trots det skulle bilden hålla för att skicka till bildbyrån som har stora krav på skärpa och att bilden ska vara stor.

/Mats

9 kommentarer:

veronika sa...

Ja, ibland säger man ju att tekniken inte spelar någon roll. I ditt fall tycker jag så, då bilderna blir så bra oavsett vilken kamera du har.//Veronika

Mats Andersson sa...

:) tack Veronika. Brukar ju inte prata så mycket teknik här. Men de nyare kamerorna är verkligen otroligt bra. När jag tittar på filer från D300 i jämförelse med D3/D800 så är det faktiskt som natt och dag. Och D800 är ju riktigt billig egentligen till vad man får.

Anonym sa...

Tack för testet - det uppskattas mycket. Bilderna likaså : )))

Mats Andersson sa...

:) tack Marie.

Gunnar Eriksson sa...

Ja, tekniken har utvecklats enormt bara på de knappt 10 åren jag har fotograferat digitalt. Det är fortfarande fotografen som tar bilderna, men möjligheterna har blivit flera. Speciellt för djur- och fågelfotografer har förutsättningarna förändrats. Att kunna fånga situationer i dåligt ljus, som man förr bara kunde drömma om är i dag möjligt.

Det verkar ha varit en skön morgon av bilderna att döma.

/Gunnar

A Knutsson sa...

Härlig bildserie!

S Nilsson sa...

Härliga bilder, det spelar nog ingen roll vad man sätter för kamera i dina händer, de bara blir bra !

Mats Andersson sa...

Tack Albert!

Mats Andersson sa...

Ha, ha, ha. Kanske inte riktigt så - men ibland är ljuset fördelaktigt! Gäller att passa på då ...