onsdag 22 augusti 2012

Har det någon betydelse?När jag är ute och föreläser/visar bilder så får jag nästan alltid frågan: Vad föreställer den bilden? När jag visar mina abstrakta bilder.
- Har det någon betydelse vad bilden föreställer?
Jag tycker inte det! För mig är foto något jämställt med att måla. Att kombinera färg och form så att det blir en intressant bild. En bild som speglar hur jag kände och mådde vid fotograferingstillfället.
- Ibland har jag svarat på frågan och berättat vad bilden föreställer. Reaktionerna blir oftast: Jaha. Och så tappar bilden nerven. Den blir inte längre lika intressant och spännande.
- Numer berättar jag inte vad mina abstrakta bilder föreställer :)

Mats Andersson /N

35 kommentarer:

Jenny sa...

En abstrakt bild ska ju helst vara svår att se vad det egentligen är, inte direkt avbildad, så att säga. Rörelseoskärpa, "fel" färger, allt som gör att man kan tolka det som något helt annat. :-)
Gillar för övrigt bilden ovan, känns lite som en solglimt so tittar in högst upp när man står och betraktar en vild fors (nedtill). Men det är det säkert inte. :-)

Tommy sa...

Det är ju precis så en abstrakt bild ska vara, lämna utrymme för egna tolkningar och fantasier. Snyggt kan det också bli, precis som den här bilden :)

Mats Andersson sa...

Så sant. Och tack! Härlig tolkning. Men så är det inte :)

Mats Andersson sa...

Tack Tommy.

Ove sa...

Det ser ju alla, det är räv som flyr i solnedgången. ;-)

Mats Andersson sa...

Fanken - nu har du ju förstört för alla andra genom att pricka helt rätt ;))) Hur kunde du se det Ove? :)))

Roland sa...

En spännande bild som ger utrymme för olika tolkningar. Man ser kanske det man "vill" se :-) Gillar bilden!

The Secret Garden sa...

När fotografi smälter samman med måleri...ja då får en del "problem".
Det är "ketchup-människorna" som inte riktigt har greppat grejen. De som alltid tar ketchup eller saltar maten...innan de ens smakat.
Hur når man fram, vad ska man svara, hur ska man förhålla sig till sånt: jag vet inte.
Men jag vet att jag blev allra gladast när jag hörde på min utställning av just en "ketchupmänniska": "näää nå sånt vill int je ha på vägga int! Men dä ä fint på nå konstigt ä sätt! De gå lik som int å förklare de int, men ja gillare men ja kan int säga varför."

Alltså jag var inte i rummet och den som kommenterade visste inte att jag hörde så jag hörde sanningen och det var ett av mina mer utmanande fotografier, ett som jag var lite provocerande med.
Det är svårt att nå fram till alla, det är svårt att nå fram till flera; det gäller att lyssna på sin egen röst och inte släppa sin egen bild sitt eget seende.

//Boije

Kristina Eriksson sa...

Har länge funderat på vad det är som gör att jag gillar en bild som denna eller att man kan stå i kö på Moderna en timme för att få se nåra prickar som sammanfaller på en yta och tycka om det....
Inte hittat svaret än men man får väl fortsätta sin eviga tittaruntbana o ta möjligheten till en stilla njutning när en ahabild som stämmer med sitt känslotillstånd just då dyker upp...

Anonym sa...

Jag håller med fast ibland måste man... Jag fick den desperata frågan av mannen när han skulle betala bilden paret hade valt. Om vi ska ha den här bilden måste jag måste få veta vad det är, sa han med en bedjande och lätt frustrerad blick. En blåklocka svarade jag, i förtroende ; )

Unknown sa...

Jag har inget emot abstrakta bilder och konstfoto. Men jag är endå för att en bild är starkare med en text. Hur skulle det annars vara med alla dagtidningar & press & böcker. Vatten och solnedgång i motljus?

Gertie sa...

Mats! Du har blicken och känslan!
Du vet och du behöver ingen förklaring.
En bra bild, en konstnärlig eller en förklarande bild, lika vilket som, men, om bilden är stark, om bilden har något att säga, en historia att berätta...då räcker det gott med BILDEN.
Fundera eller fundera inte, men, stå för vad du gör, SLUTA fråga, sluta be!?
Gertie

Per-eric sa...

Hej Mats!
Visst är det så att en abstrakt bild är abstrakt och betraktaren står för tolkningen av bilden.
Din bild visar på fina färger och symetri (balans mellan dessa färgfält
/Svahn

Ingebjørg Fyrileiv Guldvik sa...

For meg er det den fotografiske opplevelsen under opptak, samt opplevelsen av bildet, som er det viktigste. Hva man ser er gjerne opp til egen fantasti, og det er nettopp det som gjør det abstrakte så spennende. Om et fotografi inviterer til ulike tolkninger gir det en større mangfoldighet enn det konkrete. Om opplevelsen er god, er det ikke så nøye hva man ser.

Mats Andersson sa...

Kloka ord. Och tack. Du gör fantastiska abstrakta bilder Ingebjørg!

Mats Andersson sa...

Tack Svahn.

Mats Andersson sa...

Tack Roland!

Mats Andersson sa...

Tack för din berättelse! Hade gärna sett din utställning om du bott lite närmre :)

Mats Andersson sa...

Tack Kristina. Har också funderat ibland varför jag gillar vissa konstiga bilder :) Ex fastnade jag en gång framför Picassos tavla med två cirklar :))) En fascinerande bild. Så enkelt - men ändå inte. Vad ville konstnären visa?

Mats Andersson sa...

:))) kan väl godtas då när någon köper :)

Mats Andersson sa...

Tack Gertie. Givetvis står jag för vad jag gör!

Mats Andersson sa...

Vi delar inte den uppfattningen! Bilden är inte på någon solnedgång i motljus :) Vattnet finns där.

Tomas Eriksson sa...

Härlig bild Mats, jag vill också passa på att informera om att jag inte tagit bort din länk bara flyttat den till bloggen (borde bli mer synlig där istället för i sidfoten :))

Ha det bra

/Tomas

Mats Andersson sa...

Tack Tomas. Då måste jag gå in o kika då :)

Heikki sa...

Konstigt nog har vissa personer problem på en gång när fotografier börjar likna måleri eller tvärtom. De menar att man skall inte hoppa över staketet mellan olika grenar. Förstår inte varför. En bra och tankeväckande bild är bra och tankeväckande oberoende av hur den är gjord.

/Heikki

Mats Andersson sa...

Så sant! :)

Henrik sa...

Spännande bild! Alltid trevligt med bilder där man verkligen får använda fantasin.

/Henrik

Mats Andersson sa...

Tack Henrik! Håller med om den typen av bilder.

ÅsaV sa...

Åh, viken vacker bild du visar här! Jag älskar abstrakta bilder, vare sig det är målningar eller fotografier. Jag kan njuta av vackra färger, ljusets spel, intressanta mönster eller formationer, och har inget behov att få bilden förklarad för mig. Det är ju det som är tjusningen med abstrakta bilder - att var och en själv ser det den vill se...

Anonym sa...

Tack Åsa! Delar din uppfattning.

Ulla sa...

När man ser en bild som man tycker om, även om den inte föreställer något, så tror jag att det är något som "slår an" i ens inre. Man kan ju inte alltid beskriva vad man känner i alla lägen heller, lika dant är det nog med bilder. De kan ge en något även om de är ickeföreställande. Jag tycker dina bilder är fantastiskt fina. Med andra ord, det har absolut ingen betydelse om bilden föreställer något eller inte :)
Mvh Ulla

Mats Andersson sa...

Kloka rader. Och stort tack Ulla!

Christer K sa...

"Har det någon betydelse" ibland, ibland inte som abstrakt nästan aldrig. Som abstrakt vill jag bara känna den där odefinierade känslan. Att detta gillar jag, och just den känslan lockar bilden fram i mig. Det är något med färgerna, texturen, rörelsen och helheten.
Kan tyckas simpelt att "ruska" fram en abstrakt bild,men till trots så blir det ändå inte många som talar till den där odefinierbara känslan, det är små nyanser i bildens språk som gör det.... för mig iaf :)
/Christer K

Kathrine sa...

Ahh...Sliter med dette jeg også, med mine malerier.
"Hva er det?", "Hva betyr det?", "Hva forestiller det?", "Hva er titlen?"...
Etter mange år med abstrakte malerier uten titler, har jeg nå en periode der jeg maler "konkret"og med titler. Dette fordi jeg også må leve og selge mine malerier. Mye lettere å selge konkrete malerier med titler, rett og slett. Trist, men sant.
Mennesket vil alltid søke det enkle og forklarende, tror jeg. Vi søker alltid etter noe vi forstår, og de fleste har lite trening i det abstrakte bildet. Skolen, og vi som foreldre har nok mye av skylden der. Ja, samfunnet ellers også tror jeg.
Men en dag skal jeg gi f... igjen, og male det jeg vil.(må nok vente til jeg blir berømt vel..)

Gratulerer til hunden din også! Flott portrett!
Ønsker deg en fin august:)

Mats Andersson sa...

Vänta inte tills du blir berömd! :) Måla både traditionellt och abstrakt.