lördag 9 januari 2010

Många tar för givet ...


När jag och min son åkte hem från jobbet nu i veckan så sa han något som jag tyckte var tänkvärt.
- Pappa, tänk vad fantastiskt. Att vi faktiskt har vilda djur runt om kring oss. I vår närhet. Vilda djur! Vi får ju uppleva rådjur, älg, räv och många olika fåglar varje vecka. Visst är det fantastiskt.

Och så rätt han har. Det är lätt att ta det här för givet. Förmånen vi har att se alla djur. Vilda djur!

Här en bild från idag, 100109. Nötväcka. Det var minus 16 grader. Och jag fick vänta över 30 minuter på att den skulle sätta sig just här. Ljuset och grenverket bildade mycket fina mönster här tycker jag. Nästan som en grafisk målning kombinerat med en akvarell.

D3 med 280 mm. Bländare 4 och 1/320 sek. ISO 400.

/Mats Andersson

25 kommentarer:

 1. Underbar bild! Känns lite som ur en fantasysaga.

  SvaraRadera
 2. En bild man bara kan gilla, verkligen värt 30 minuter i minus för att få en så fin bild. -Den här ska du vara riktigt nöjd med! Din son verkar vara en skärpt kille...:)
  Morgan

  SvaraRadera
 3. Gillas skarpt! Väntan tär på psyket i kylan men du verkar vara av rätta virket.

  SvaraRadera
 4. Absolut! Smart son du har :-)
  Kunde bara hoppas att alla tänkte så!

  /Niklas

  SvaraRadera
 5. Apropå Terjes artikel om att agera som regissör. Jag tycker du har visat prov på det här, på ett mycket föredömligt sätt. :)

  SvaraRadera
 6. Trevlig bild! Spettmesens (norrmännens namn egentligen bättre!) karaktäristiska profil gör sig mkt bra i det välkomponerade grenverket. Och ljuset har du med dig!
  En annan sak som många tar för givet (förutom alla fantastiska djur omrking oss) är allemansrätten. Vi kan ju faktiskt kliva ut nästan var som helst och titta på djuren!

  SvaraRadera
 7. For en fornuftig og smart gutt du har! Mange både unge og vaksne som burde lytte til han :)

  Flott bilde!!

  SvaraRadera
 8. så sant så...många tar mycket för givet, allt från vår natjur till vänner och möjligheten att faktiskt leva....

  /Mona

  SvaraRadera
 9. Fint jobbat med nötväckan! Gillar sceneriet med fina kvistar och grangrenar och ljussättningen. Kunde tänkt mig en annan icke mittplacering av fågeln (men då hade det inte varit din bild...)

  /Anna

  SvaraRadera
 10. En skön bild med mycket skogskänsla. Helt i min smak. Bra regisserat!
  /Jukka

  SvaraRadera
 11. Vacker bild och underbart ljus.
  Tänkvärda ord med.
  /P

  SvaraRadera
 12. Ja vilken vacker bild! Och sitta så länge och vänta i kylan, gör säkert att det känns kallare och kallare. Läste om vargarna/jägarna och deras hundar. Mycket märkligt att många jägare (ska inte dra alla över en kam) helt plötsligt blir såå attans förtjusta i sina hundar...speciellt när det är varg på trakten. Men när det inte är jakt sitter hundarna undanskuffade i sina tråkiga hundgårdar och har knappt någon kontakt med människor alls. Men sedan när jakten kommer är hunden helt plötsligt mycket värd...märkligt.

  SvaraRadera
 13. ytterligare en fullträff Mats!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 14. Sånt gillar jag, att vänta på att djuren går in i bilden, tålamodsprövande men resultatet blir ju bra fast nötväckan är så centrerad den någonsin kan bli ;)

  SvaraRadera
 15. Klok pojk du har :))) En underbar bild bjuder du också på...

  //Tomas

  SvaraRadera
 16. Barn fäller bra kommentarer alltsom oftast kan jag tycka. Det är tur det, så vi vaknar till emellanåt. Gillar din bild jättemycket! Visst är det lite av akvarell över den. Snyggt!

  SvaraRadera
 17. Av barn o .... får man höra sanningen.... vi ska kanske bara vara lite mer uppmärksamma på att lyssna (men dt gjorde du ju ) - läcker bild !!!! CU Thorsten

  SvaraRadera
 18. Stort tack för alla kommentarer!

  /Mats

  SvaraRadera
 19. Fantastiskt fin bild. Harmonisk och med vackra svepningar i både mönster och färger. Gillar särskilt diagonalen med grenen som nötväckan sitter på. Absolut värd att vänta på trots kylan.

  Och visst är det rika utbudet på vilda djur en förmån vi har och som vi ofta tar alltför given. I sammanhanget kan man ju också nämna allemansrätten (inte heller den någonting självklart), som gör det än mera möjligt för var och en av oss att ta del av vårt rika djur- och naturliv.

  Mvh,
  Stefan

  SvaraRadera
 20. Så sant Stefan! Och tack för kommentaren! / Mats

  SvaraRadera
 21. Vilken tur (för oss besökare här) att du orkade vänta. Blev en riktig läcker fågelbild.
  //Lars U.

  SvaraRadera
 22. Kloka tankar ni kommer med, du och din son.
  Nötväckan är också lätt att falla för.
  Men 30 minuter... Har du så mycket tid...? ;)
  /Tomas

  SvaraRadera
 23. När det gäller att göra bilder så finns hur mycket tid som helst. ;-) Frös dock om händer o fötter! Rejält!!! Cognac o varmt bad fick det bli efter fåglarna...

  /Mats

  SvaraRadera
 24. Bra bild! Gillar kompositionen och softheten och den fina dämpade färgskalan och tonerna i bilden. Och som du säger så bildar grenverkets virrvarr fina mönster. Svår det där att ta med en massa bös i bilden, lätt att det blir förvirrande. Men här har du lyckats med det konststycket, att det tillför bilden något.

  Ps. Boken är mycket spännande och många bra bilder att njuta och försjunka sig i.

  Mvh Christer

  SvaraRadera
 25. Ja han har rätt! Det är fantastiskt. Bara att se på älgarna igår som gick och mumsade i godan ro och helt struntade i oss. :) Speciellt är det att se detta. Jag sa till Terje att han nog kan gå ut, älgarna står nog kvar, sa jag. Han ville inte chansa först, ifall dom skulle springa sin kos, men han testade sen och dom sprang inte alls i väg. Kanske är det Terjes aura? ;))

  Underbar bild på nötväckan med alla krinkelikrokiga grenar som ramar in!!

  //M

  SvaraRadera