torsdag 31 oktober 2013

Ingen vinst ...

... men ändå en stor vinst!

En bild från boken Möten. Släpps våren 2014.
Mats Andersson & Heikki Willamo

Galakvällen (Svenska Fotobokspriset) igår på Rival i Stockholm var otroligt välarrangerad. Vi som var nominerade intervjuades av Elisabeth Åsbrink inför en fullsatt sal - närmre 200 personer. Det var verkligen roligt att själv få prata men framförallt väldigt givande att få lyssna till de andra fotografernas berättelser om sina fantastiska böcker.
Värdig vinnare blev Björn Larssons bok Brandplats 3 - köp den! Övriga böcker går heller inte av för hackor. Min bok "Djur. 66 Bilder" sålde Neva Books slut ganska fort eftersom det inte fanns så många kvar. Tydligen ska det finnas ett exemplar kvar hos Adlibris!
Direkt efter samtalen när vi skulle gå ut till minglet så blev jag kontaktad av en curator från New York - hon var helt tagen av mina bilder och ville visa dem. Vi ska samtala mer och jag återkommer med info framöver. Så bara att bli nominerad har verkligen givit ringar på vattnet - fort. Jag kunde aldrig drömma om att Fotobokspriset var så här stort. Flera gallerier från Stockholm tog även kontakt med mig och ville sälja böcker och föra vidare diskussioner om utställningar m.m. Jag är otroligt tacksam och glad att mina djurbilder tydligen väcker så mycket känslor och intresse.
Jag träffade många vänner och bland dem Jonas som frågade om jag inte ville följa med på vernissage på galleri RALF efter minglet. Kvällen till ära ställde en för mig ny fotostjärna ut sina bilder där. Fotografen heter Leif Sandberg. Lägg det namnet på minnet.

Tack alla som köpt boken. Tack alla som givit så goda vitsord. Tack alla vänliga själar som jag träffade under kvällen/natten i Stockholm.

PS. så här löd juryns motivering om min bok Djur. 66 bilder.

"Med djävulsk blick och stort hjärta skrotar Mats Andersson de konventioner som styr avbildandet av djur i natur. Det osentimentala tilltalet förstärks av Djur, 66 bilders punkiga svärta och rättframma gör-det-själv-estetik."

Elisabeth Åsbrink i samtal med Per-Anders Pettersson.
(Nominerad bok: Rainbow Transit)Mats Andersson/N

6 kommentarer:

S Nilsson sa...

Jag som trodde att du skulle ta hem det hela, men STORT GRATTIS till alla s.k efterdyningar ......New York .....smaka på det !

Jenny sa...

vad synd att du inte vann men heja heja, låter som om dina bilder har en lovande framtid!! :D

Mats Andersson sa...

Stor tack! N.Y. känns nästan för bra för att vara sant :) De hade också tippat min bok som vinnare - men att den inte vann spelade mindre roll :)))

Mats Andersson sa...

Tack Jenny!

Torbjørn Wingsternes sa...

Gratulerer. Jeg har stor sans for dine bilder. Det samme vil jeg si om Heikki Willamo.

Mats Andersson sa...

Stort tack Torbjørn!!! Och Heikki är i en helt egen klass - han är otroligt begåvad. Utöver det en vän man kan lita på.