söndag 4 september 2011

Hetsjakt på naturfotograf


Trots att jag givetvis fortfarande är djupt besviken så gillar jag inte utvecklingen i Terje-härvan. Det har ju verkligen blivit rena hetsjakten. Både på honom och Malin.
De har det svårt som det är. Och kommer så få ha det en lång tid framöver.
Trots att jag känner mig tom och arg - först och främst för lögnerna till mig som vän, så måste man kunna se positivt också:
Kommer aldrig glömma sommaren 2009 när jag gick en sommarkurs för Terje. Han fick mig verkligen på helt rätt spår. Genom sin otroliga kunskap och förmåga att inspirera så lyckades han öppna många dörrar för mig vad det gäller mitt bildskapande. Efter den sommaren började jag göra mina egna, personliga bilder. En helt ny värld öppnade sig. Det kan jag bara tacka Terje för! Och jag vet att det är åtskilliga fotografer som upplevt detsamma.
Livet går vidare!

Bilden gjorde jag strax norr om Lekeryd, Småland.
3 september 2011 kl. 05.58.
D3 med 600 mm. Bländare 5,6 och 1/60 sek. ISO 4000.
Filmkorn samt svartvit konvertering är gjord i efterhand.

Mats Andersson /N

(118.795)

30 kommentarer:

 1. Enig - som du säkert vet!

  SvaraRadera
 2. Vi var ju på samma kurs... och jag håller med.

  /Jimmy

  SvaraRadera
 3. Visst är det så. Oavsett, får vi aldrig förminska den enorma betydelse han haft för så många av oss. Men vad är det som fått detta att ske??

  SvaraRadera
 4. Terjes fusk går inn på oss alle. Men det er interessant å se hvor ulik debatten går i Sverige og Norge! Jeg har lest de fleste forum i begge land, og mens mange svensker kaster skit og bedriver hetsjakt, er debatten i Norge mer balansert. Visst er også vi besviken over det Terje har gjort, men dømmer hans handlinger - ikke han som person.

  Vi får håpe at både Terje og Malin kommer seg opp fra mørket igjen, men det vil bli hard.

  /Dag R

  SvaraRadera
 5. Riktigt! Han har betytt (betyder) väldigt mycket för mig och min fotografiska utveckling också.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med... Bra skrivet Mats!

  SvaraRadera
 7. Vad Terje gjorde för oss den där veckan i Mulljsö kan ingenting ändra på. Hur det påverkade mig som fotograf går inte att beskriva i ord. Den veckan betydde oerhört mycket för mig. Jag tror många fotografer som deltagit i hans kurser känner lika dant. Trots det svider sveket i mitt hjärta. Jag sitter just nu med en av Terjes böcker som jag så många gånger har bläddrat i för att inspireras och njuta av hans bilder. Känslan är nu tyvärr inte alls densamma. Jag är fortfarande arg, besviken och ledsen över det som har hänt. Jag hoppas dock för Terje och Malins skull att de tar sig ur det här och trots ilskan så känner jag för dom just nu. Jag hoppas det kan leda till en positiv debatt om bilder och digital efterbearbetning.

  SvaraRadera
 8. Prestionen av att prestera tog över fotograferandet. Det är min övertygelse. Synd att det skulle drabba Terje men han är långt ifrån ensam och fler kommer att gå samma väg.
  Om du hör något från dem Mats så ge dem varma hälsningar från mig. Livet går vidare som du skriver och någonstans i denna tragedi finns det varma ljuset. Påminn honom om det!

  SvaraRadera
 9. Helt enig med deg Mats!
  Jeg har også lest meg opp litt og sitter med samme følelsen som Dag - at i Norge er det mindre "skitsnack" enn i Sverige. Man må jo ikke helt glemme hva dette handler om og beholde proporsjonene slik de bør. Menneskene bak er tross alt så uendelig mye viktigere!

  SvaraRadera
 10. Mats
  En fin och varmhjärtad text.

  För mig har Terje betytt mycket i min utveckling som naturfotograf och han kommer betyda mycket för mig i min framtida utveckling. Det han har lärt mig försviner ju inte med denna handlig. Det är många i Sverige som nu passar på att hämnas för hans åsikter och sin egen tillkottakommanden. Jag ställer inte upp på detta utan hoppas att Terje kommer tillbaka som fotograf. Kämpa på Terje och Malin och ge inte upp. Lyckas ni lära mig fotografera så har ni en gåva som inte skall slösas bort.

  Jag låvar att era namn samt Mats kommer att stå som förebild i min fotoutsällning om Tyresta när den är klar.

  Mats ge dem mina hälsningar om du träffar dem.

  SvaraRadera
 11. Det känns på något sätt befriande att i denna blogg läsa dessa nyanserade kommmentarer, som kontrast till det "hat" som sprids i andra forum och bloggar. Allt är inte svart och vitt; det finns nyanser!

  SvaraRadera
 12. For meg har Terje betydd veldig mye både på det fotografiske og det personlige plan. Han har fått meg til å forstå at selv lille jeg kan. Jeg økte selvtilliten min flere hakk etter en ukes kurs i Grøvelsjøen for noen år siden, og etter det deltok jeg på enda flere kurs hvor jeg stadig ble veldig inspirert. Han støttet meg når jeg fikk lyst til å holde mitt første fotokurs også. Den inspirasjonen som han har gitt meg og mange andre betyr mye, mye mer enn at han har fusket med noen bilder. Alle kan gjøre feil, det er vel ingen mennesker som er ufeilbare, selv tråkker jeg i baret rett som det er. Jeg synes det er forferdelig å lese en del svenskers skikane av Terje, de burde absolutt feie for sin egen dør før de feier for andres. Jeg tror Terje har en god del venner rundt omkring som vil han vel, det er veldig smålig om man utestenger en så stor fotografisk inspirator kun fordi han nå har gjort en feil handling. Han har jo til og med bedt om unnskyldning, og da er det en ting for de andre fotografene å gjøre, og det er å tilgi. Jeg ønsker virkelig Terje tilbake på arenaen. Så til Terje: Hvis det blir helt umulig i Sverige, kan du flytte tilbake til Norge og starte på nytt. Her klarer vi til og med å stå sammen etter mye verre handlinger enn å fuske med bilder.

  SvaraRadera
 13. Tänkvärt skrivet i inlägg och kommentarer. Jag hoppas Terje kommer genom den här soppan med sig själv i behåll även om det kan ta tid. Jag känner honom som en skicklig fotograf och helt unik pedagog och inspiratör på sommarkurser. Kanske får han i framtiden kraft att berätta sin historia. Kanske får han någon gång kraft att skapa nya personliga bilder. Kanske med ett annat djup? Jag kommer fortsätta bli både berörd och inspirerad - även om bilderna blir utan djur.
  /Martin

  SvaraRadera
 14. Instämmer med er alla!
  Ingen pedagog har på så kort tid (3 vkr kurser) fått mig att inse hur jag skall kunna få ut mer av min favorithobby.
  Dom har ju stängt all input av förståeliga skäl men pratar du med dom så hälsa att jag med glädje ser fram emot hans lektioner i Grövelsjön i månadsskiftet.

  SvaraRadera
 15. Lyssnade på dig på radion. Får hoppas att du kommer att få ut din bok. Det måste kännas lustigt i alla fall det med terje och allt.

  SvaraRadera
 16. Fint att du skriver detta Mats, denna sida av Terje får inte glömmas.
  /jukka

  SvaraRadera
 17. Bra skrivet Mats!
  Bilden du bjuder på gillar jag också såklart!
  Morgan

  SvaraRadera
 18. Känner nu nog som många andra på detta "svek" men trots min besvikelse och tommhet som känns innom en, får jag sätta mig över de känslorna och se till människan och personen som nu ses som lovligt byte för många.
  Håller med på vad du skriver, trots vad som skett så är han en stor inpiratör, lärare mm som även gett mig ett spår att följa och att våga fotografera mina bilder, ta ut svängarna mm.
  Tror inte att man kunnat se så många "fria", abstrakta bilder kopplade till naturfotografin om en man inte banat vägen.
  Fint skrivet Mats och håller även med det som Jukka L skriver.
  Hoppas nu att Terje och Malin finner lugn i stormens öga. Livet går som sagt vidare...

  /Christer K

  SvaraRadera
 19. Visst är det tragiskt det som har hänt, sorgligt.
  Men samtidigt så är det genom Terje som jag beslöt mig för att satsa mer på mitt eget fotograferande. Jag tilltalades av hans sätt att se på bildskapandet och hans tankar runt fotograferandet som hantverk och jag såg det som en utmaning att göra bilderna direkt i kameran. Det var det som drev mig, gav inspiration. Nu gäller det att hålla kvar den inspirationskällan inom mig själv och fortsätta.

  Men, visst, det känns som om en gråsvart blöt och kall och tung yllefilt ramlat ner över huvudet på mig och jag måste ruska på mig för att den ska glida av och jag kan se ljuset igen.

  //Boije

  SvaraRadera
 20. Dine bilder har en stemning som jeg liker.
  Det med Terje er bare trist.

  SvaraRadera
 21. Veldig bra skrevet, etter at vi har fått dette sjokket, denne skuffelsen, er det godt å bli minnet på ting med positivt fortegn som også finnes.
  Liker bildene dine.

  SvaraRadera
 22. En otroligt spännande och dramatisk bild, mycket passande till ämnet! Bra inlägg, Mats!
  /Kerstin

  SvaraRadera
 23. När er sektledare Terje bedrev en hetsjakt på en flicka på 17 år, för att hon målat en tavla som liknade en av Terjes foton, då var ni med i jakten, fyfan för er !! Ni luktar skit på långa vägar !!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 24. Bra sagt Anonym. Förbannat hycklande!

  SvaraRadera
 25. Men herregud! Vi har ju att göra med en människa som uppvisar mytomanens alla kännetecken. Han fortsätter att oupphörligt ljuga i sin blogg. Han har gjort "rovdjursfrågan" en kanske oreparabel otjänst. Han bl.a torgförde skadeståndsanspråk på en 17-årig flicka (se ovan). Han har inte PÅ NÅGOT SÄTT visat att han är villig bringa klarhet i allt detta grummel.

  SvaraRadera
 26. Vår sektledare? som anonym skriver. Förstår inte riktigt. Jag har gått kurs för både Terje och mycket kände Anders Petersen. Båda har lärt mig väldigt mycket. Vad Terje sedan gjort vid sidan om detta har väl trots allt inget med mig att göra! Och att jag skulle varit med i jakten på någon 17 årig flicka stämmer inte. Vet inte ens vad det handlar om! Och att Terje uppvisar tecken på att vara mytoman tror jag de flesta håller med om. Därför tycker jag fortfarande synd om både honom och Malin. Men jag försvarar verkligen inte det han gjort. Vilket jag tycker framgår väldigt tydligt i mina inlägg samt i intervjuer med både Radio och TV.

  SvaraRadera
 27. Jag var inte på kurs 2009. Och inte är jag svensk heller (så förlåt om jag gör enkla språkfel). Jag är inte naturfotare. Men jag fotograferar saker som solförmörkelser, norrsken etc. Jag har publicerats i månadstidskrift som pressas i 70'000 examplar. Vilket menar att jag faktiskt får lite fickopengar av mina bilder och artiklar (som är alltid 100% sanna). Sist fick jag en artikel och 5 bilder publiserats i juni.

  Om jag skulle finna ut att någon i finska fotografkretsen hade lurats med tex solförmörkelser som Terje hade gjort, skulle jag bli jättesur. För det första, så skulle han möjligen ha tagit pengar som jag annars fått ha. Och för det andra, skulle han ha sätt kvalitetsgränser för "dugande" bilder så högt att man aldrig kunde nå den nivån. Som man säger i Finland: "Han har pinkat på alla av oss."

  Nej, om någon skulle terja i den nichen jag fotar i, skulle jag skjuta hårt och utan någon synd. (Med ord, inte med hagelgevär, förstås).

  - Henrik, Finland

  SvaraRadera
 28. Fortsätter lite grann.

  Höru Mats, vet du vem som är Årets naturfotograf 2010 i Sverige? Inte det? Inte jag heller.

  Men sanninger är att någonstans i Sverige finns det en man eller kvinna som, om inte Terge hade terjade sina foton, skulle vara Årets naturfotograf 2010, och som skulle ha det beröm och de pengarna som han eller hon skulle vara värd.

  Ordet jag försöker finna är "stöld". Terje has stjälit både pengarna och berömm av den RIKTIGA Sveriges fotograf 2010. Han har stjält pengarna av alla som inte har haft sina bilder publiserat pga terjningarna. Terje har ätit av alla naturfotografernas bord. Som jag sa tidigare, om det fanns även en chans att han ätit av mitt bord, av mina pengar, skulle jag använda alla icke-fysiskt-våld-sätt jag hade att sänka honom. Och utan vadsomhelst synd. Han skulle inte vara en person för mej. Han skulle vara bytesdjur.

  - Henrik, Finland

  SvaraRadera
 29. Hörru Henrik, Finland. Ta o ge dig nu. Om du har följt min blogg så förstår du att både du o jag är eniga beträffande Terje. Läs gärna mina övriga inlägg. Lyssna gärna på mig i Radiointervju samt TV !!! Länker o texter finns här på bloggen.

  SvaraRadera
 30. Det drev som går är endast en mans förskyllan. Valde denne man att lägga korten på bordet och sluta svamla så skulle stormen blåsa över snabbare. Men sådan insikt tycks mannen i fråga sakna och jag väntar mej därför att drevet går vidare. Måtte han vakna.

  /Jon

  SvaraRadera