torsdag 1 september 2011

Bilden är manipulerad


Ja det är den faktiskt!
Konvertering till svart-vit (duo) är gjord i efterhand. Sedan har jag även lagt på ett filmkorn. Ibland kan det vara en nackdel att ha för bra kameror. Bilderna blir för rena. För bra helt enkelt. Filmkornet har jag lagt på för att efterlikna kornet som man fick med TRI-X 400.

Älgen heter Ragnar. Har mött honom många gånger under sommaren.
- Använde en D300 med 600 mm. 1/50 sek och bländare 5,6. ISO 800.

Tillägnar bilden till min vän Terje med tanke på debatten om äktheten i hans lodjursbilder. Hans bilder är fantastiska. Och jag är helt övertygad om att de är äkta! Sorgligt att Jägareförbundet låter en man skriva och göra så grova påhopp. Grovt förtal är vad det är.
(Terjes lodjursbilder ser du nästa år på Naturhistoriska riksmuseet. I storformat).


Mats Andersson /N

(116.993)

10 kommentarer:

 1. "Bilderna blir för rena. För bra helt enkelt."
  Jag löser det genom att inte vara en så duktig fotograf, helt enkelt. :-)
  Hälsningar från Marie Oliv

  SvaraRadera
 2. Jag är inte bara helt övertygad om att dom är äkta, jag vet att dom är äkta. :-)

  Mycket fint inlägg Mats!!
  Och snygg bild på Ragnar. Han är en riktig snyggohunk!!

  //Malin H

  SvaraRadera
 3. Du är visst duktig Marie! :)
  Malin - jag vet också att de är äkta! Trots att jag inte varit med :)

  SvaraRadera
 4. Mkt bra inlägg Mats! Man kan undra var gränsen går för manipulerad. Jag kryddar mina recept och smakar av till en perfekt rätt - det kanske också är fusk. Du har i alla fall kryddat din älgbild till en perfekt bild med attityd. Jag gillar också gamla Tri X. Och dessutom kan man inte ha för många älgar.

  SvaraRadera
 5. En stilig karl denna Ragnar! Fin gest att tillägna Terje en bild. Må gott!
  /Erika

  SvaraRadera
 6. Är det duo tone i PS? Hur fick du in Trix korn?

  Angående Terje så är han utsatt för ett klassisk karaktärsmord. Enligt klassisk retorik så används detta trix om man inte klarar av att bemöta argumentationen i sakfrågan. Istället angriper man hans karaktär. Jägarförbundet är närvös nu när EU har laggs sig i vargjakten. Den nya centerledaren är ju nyliberal och kan svika jägarförb8undet i rovdjursfrågan och då kan även moderaterna byta åsikt iom de vill behålla väljare i storstäderna.

  SvaraRadera
 7. Skön bild.
  Håller med dig till fullo när det gäller påhoppet på Terje. När det här är över så anser jag nog att det kommer att krävas bra mycket mer än en ursäkt från GG och Jägarförbundet.

  SvaraRadera
 8. Hei Mats, fint bilde av Ragnar. Spørsmålet i en slik sak handler i første rekke om hvorvidt fotografen er troverdig eller ikke, ikke om bildet er manipulert. Et manipulert bilde er helt ok, men en fotograf som ikke er troverdig, det er langt værre. Forøvrig kjenner jeg Terje godt, og som mange andre tror jeg på Terje og hans bilder, han har lagt ned et fantastisk stykke arbeid med sine gauper...

  SvaraRadera
 9. Dessutom ska jag bara be att få tala om att alla lurar mig. Jag ser aldrig någonting i skogen fast jag ropar på älgarr, rådjur, lodjur och grisar hela tiden. Det är lögn att de överhuvudtaget existerar.
  Jag vet för om någon har letat och ropat så är det jag...alla andra bara ljuger... Den orättvisan kommer jag nu att sprida till alla som tror att de där djuren finns...

  SvaraRadera
 10. Väldigt tjusig älg och väldigt tjusig bild på älgen med. :)
  Ang förtalet - ja, det är inget annat än rent förtal. Rent bedrövligt att folk får bete sig så ostraffat, ifrågasätta en mans yrkesheder på det viset. Så fult!

  SvaraRadera