tisdag 30 april 2013

Lätt regn. Klor som river ...

... mot den torra trädstammen hörs ganska väl.

Grävling. 30 april kl. 03.25.

Ljudet från klorna hörs väl trots att det är kraftig vind från väst. En vind som skapar mycket ljud när den passerar skogens träd. Molnen åker mycket snabbt på himmelen. Återigen hörs ugglan hoa inne från skogen.
Nattens väntan blev mycket lång. Grävlingen dök inte upp förrän kl 03.25 i morse.
Grävlingens första försök att hoppa upp på trädstammen misslyckas. Den glider sakta baklänges och klorna rispar stammen. Den gör genast ett nytt försök och lyckas komma upp. Den äter lite - hoppar ner och försvinner in i skogen. Återkommer ytterligare en gång vid 04.00. Sedan hörs bara den kraftiga vinden. Ugglan har tystnat. Det första ljuset kommer ...

Efter många svartvita bilder så visar jag då en färgbild.
D300 med 28 mm brännvidd.

Trevlig Valborg!


/Mats
matsandersson.nu
instagram



måndag 29 april 2013

Kalt och kallt

Råbock i vårskog. April 2013.
Våren tycks dröja ytterligare. Träden är fortfarande kala. Och det är kallt.
- Men den som väntar på något gott ...

PS. missa inte Smålandssalong 2013. Jag ingick i juryn och vi plockade ut de bilder som "gick vidare" under lördagen på Mullsjös fotogalleri. Det var några riktiga guldkorn kan jag avslöja. Vi jobbade nästan hela dagen - och slutresultatet blir en riktigt snygg utställning med 50-talet bilder.
Förutom mig i juryn så medverkade Bo Cedervall (riksordförande för Sveriges fotoklubbar, Susanne Nilsson (samordnare för Landstingets kulturenhet) samt Mats Stenholm (Mullsjö Fotoklubb).
Mullsjö Photo Festival går av stapeln 6-9 juni.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Live på Moderskeppet

Live på Moderskeppet.
Moderskeppet har över 200 h videoundervisning i foto och bildbehandling. Tecknar man deras Guldabonnemang för 99 kr/månaden så får man även tillgång till filmade live-föreläsningar bl a av fotograferna Sanna Sjöswärd, Göran Segeholm och Mats Andersson.
- Jag var där redan förra året och höll mitt föredrag inför publik samt filmteam. De presenterade allt på sin hemsida nu i april. Som medlem får du alltså även se mina bildspel som jag visade under föreläsningen.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

torsdag 25 april 2013

Drömbilden - del II

Grävling kikar fram. 25 april 2013. Klicka upp bilden!
Bashult 130424. Klockan är strax efter nio på kvällen. Det är mörkt. Det regnar lite grand. Men väderprognosen utlovar uppehåll vid midnatt och därefter uppklarnande. Det här är natt nummer 14 på raken som jag envist fortsätter mina försök till drömbilden. Dessvärre har jag upptäckt att grävlingarna inte följer något mönster - dvs de kommer aldrig på samma tider. Ibland har de dykt upp redan halv tio. Ibland vid midnatt. Några gånger har de endast kommit vid fyra på morgonen. Väntan har blivit olidlig ibland. För att orka med mitt arbete dagtid har jag tagit hjälp av modern teknik för att få en påminnelse när grävlingen närmar sig mitt önskeställe. Så jag har kunnat sova flera timmar ibland. Men när jag väl får indikation på att den är i rörelse är det bråttom - ibland har den bara gått upp mycket snabbt på den gamla trädstammen för att ta en munsbit. Och sedan bara försvinna ut i den mörka skogen igen. I natt kändes allt dock rätt. Men bilden skulle inte komma till 130424 - utan jag fick vänta till 130425 och då var klockan 02.00.
Jag får en signal. Jag skyndar ut - yrvaken. Hinner lugna mig och sitter helt still på en klippavsats. En uggla hoar inne från den mörka skogen. Vinden för de små molntussarna fort över himmelen. Det är stjärnklart. Det är fullmåne. Skuggorna från träden och den stora ladugården längre bort syns väldigt tydligt. Det är bara så vackert. Jag ser dock inte grävlingen. Lyfter kikaren och spanar på den gamla trädstammen. Jag ser att en fiskbit är borta. Alltså hade den gjort likadant igen - hoppat upp fort och tagit en bit för att springa iväg ut i skogen.
Jag sitter tyst ytterligare ca 15 minuter. Där kommer den :))) Raka spåret ur den mörka skogen mot trädstammen. Den står en lång stund helt stilla framme vid stammen. Lyssnar. Sedan tar den ett skutt upp på stammen. Klick. Jag tror jag fick min bild. Grävlingen blir dessvärre rädd för kameraljudet igen - men inte lika rädd som de första gångerna. Den hoppar kvick ner och rusar bort några meter. Står och lyssnar. Sedan vänder den igen och går tillbaka. Hoppar upp igen och tar fiskbit nummer två :) Den sitter kvar uppe på trädstammen och äter. Jag hör ljudet från grävlingens mun ganska tydligt när den krossar fiskbenen. Den kastar runt lite med fiskstycket och det ser ut som den sedan sväljer ner allt. Sedan hoppar den ner på andra sidan och jag ser den inte mer.
Jag går fram och ställer om kameran och exponerar några fler bilder på lång slutartid för att få med stjärnorna.
Sedan går jag in och lägger mig. Somnar faktiskt efter någon timme. Sover hårt. Vid 04.00 får jag en ny signal :))) Grävlingen är där igen. Känns bra. Jag vänder mig om, drar täcket över huvudet och somnar om. Sover hårt. Drömmer om... :)

Fakta.
Som jag skrivit tidigare så började planerna för min drömbild på grävling redan förra året.
När väl vintern släppte sitt grepp i år körde jag igång mitt projekt.
I natt blev det någon form av genombrott. Efter 14 dagars nattarbete och många, många misslyckade försök så fick jag till några bilder som jag gillar själv. Äntligen :)))
Jag kommer inte visa alla mina bilder men den här gillar jag också. Det är en modifierad HDR-bild. Dvs bilden består av tre olika exponeringar med olika slutartider och olika blixtinställningar och positioner. Jag använde en gammal D300 med 24 mm brännvidd.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

onsdag 17 april 2013

Hoppade igen ...

April 2013. Bashult.
En vårdag i april. Härligt väder nu. Och det är onekligen fart på djuren.


/Mats

tisdag 16 april 2013

Ljudet av klor som river ...

Jag sitter själv ute i mörkret. Det blåser en hel del rakt mot mig. Vinden skapar en del ljud i den omgivande skogen. Det knarrar med jämna mellanrum från ett träd som vält mot ett annat. Jag ser inte dit - vet bara att trädet är cirka 100 meter framför mig. Den gamla trädstammen där grävlingen traskat några nätter är 20 meter från mig. Jag skymtar den precis. Tar jag kikaren till hjälp så ser jag faktiskt ganska bra. Molnen sveper fram fort på natthimmeln. Ibland skymtar jag även några stjärnor genom molntäcket.
Plötsligt prasslar det i gräset. Och där kommer en grävlingen gåendes i mörkret bara 15-20 meter från där jag sitter. Vinden gör att den inte vet om att jag är där - dvs den får inte min vittring. Den traskar fram till trädstammen, hoppar upp med framtassarna. Jag hör ljudet av klorna som river mot det torra trädet. Pulsen går upp - spänningen är total. Grävlingen "fryser till" - står helt blick stilla och lyssnar. Det här beteendet har jag observerat många gånger genom åren som jag följt de här djuren.
Det prasslar till igen i gräset bara några meter från där jag sitter. Hårstråna på mina armar reser sig. Är det en grävling till som är på väg rakt mot mig på så nära håll? Måste erkänna att det kändes lite olustigt i mörkret. När jag vänder mig om ser jag en skugga bara någon meter från mig - det är min katt :) Förmodligen var det ljudet från katten som fick grävlingen att "frysa till".
Åter fokus på grävlingen. Den går upp på trädstammen och hoppar ner på andra sidan. Går förbi min kamera på någon meters avstånd. Klick. Ljudet av kamerans slutare skrämmer dessvärre iväg grävlingen. Det dundrar i backen när den rusar iväg ut i den mörka skogen. 10 minuter senare kommer den dock tillbaka :) Jag exponerar inte mer den här natten. Sitter bara och njuter av det vackra djuret.
Klockan är mycket. Dags att dra sig hem för att sova - en vanlig arbetsdag på kontoret väntar i morgon bitti.


/Mats

söndag 14 april 2013

Nattens ögon

Grävling tittar fram. 14 april 2013.
Grävling tittar fram. 14 april -13. Klockan är 03.15.

Besöken på den gamla trädstammen blev ganska många även i natt. Redan vid 21.30 kom första grävlingen. Sista gången i morse gick en grävling förbi trädstammen så sent som 05.00 i det första svaga morgonljuset. Grävlingarna besökte även en ängsmark någon kilometer från grytet för att böka i gamla komockor efter mask och larver.
I maj-juni finns stora chanser att även ungarna kommer ut och leker vid grytet. Kanske tar de även en sväng till trädstammen? :)))

1/12 sek, f2,8. Brännvidd 24 mm. ISO 400.

(Bilden är digitalt bearbetad)


/Mats

fredag 12 april 2013

Drömbilden :)))

Grävling på trädstam. Kl. 01:54. 12 april 2013.
Jag har haft lyckan att få följa några grävlingar. Många sommarnätter smög jag på dem. Fotograferade. Men jag ville ju även hitta deras gryt - vilket skulle visa sig vara svårare än jag trott.
Men av en slump så hittade jag grytet förra sommaren.
24 november 2012 var sista gången jag fotograferade grävlingarna. Det regnade och var endast någon plusgrad. 14 december 2012 blev det sträng vinter och grävlingarna låg och sov.
Fyra månader senare är de åter ute. Hela mars och början av april har varit rena vintern här hemma. Så sent som för några dagar sedan var det -10°C på natten. Men i förrgår blev det mildare och igår fick jag första livstecknet från mina grävlingar. Lyckan var total :)))
Redan förra året började jag planera inför min drömbild. En grävling i silhuett på en gammal trädstam. Inte med tele utan med vidvinkel. Skulle detta vara möjligt?
- Det ser onekligen ut som jag kommer lyckas. De här första bilderna får jag väl se som ett test. När nätterna blir lite ljusare ska jag istället fotografera med min D3. Brännvidden ska vara ca 24-35 mm.
I natt kom grävlingen ut första gången 00:03. Den återkom flera gånger under natten. Klockan 04:14 började det snöa och nu anlände två grävlingar. 04:55 i morse var sista gången de besökte platsen.

Lyckan är total :) Kan knappt bärga mig. Se nu till att bli aningen ljusare på natten :)

Trevlig helg!

(Bilden är digitalt städad)

EDIT 130530: Min drömbild lyckades jag med 18 maj kl. 23.30 - du ser den här >>>


/Mats
matsandersson.nu
instagram

torsdag 11 april 2013

Sista bilden för i år?

Räv i Bashult, mars 2013.
Vi kan ju hoppas att detta är sista bilden för i år med snö! Äntligen ser det ut att bli väderomslag och värmen tycks komma på riktigt.
Fortfarande så har vi en hel del snö på höjderna där jag bor - se bild från igår. Den här bilden är dock några veckor gammal.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Vackra ord om en bok II























”Mats – Du har gjort det igen! Precis som helt nyligen med John Bauers skogar, fylls jag på nytt av svallande inspiration då jag långsamt bläddrar i din nya bok, Djur. 66 bilder. Jag finner bland dessa 66, bilder som tillhör bland det främsta jag sett av djurfoto – HELT i min smak. Grattis Mats!!!
Och till dem som ännu inte hunnit införskaffa sitt exemplar: Skynda! Det finns bara 166 numrerade och signerade ex av denna milstolpe i svensk naturfotolitteratur...”

/ANDERS GEIDEMARK


Mats! Vilken bok detta är!!! Jag älskar dessa personliga, egensinniga, starka, känslofulla bilder. Har aldrig sett något liknande. Länge sedan jag blev så berörd av fotografi som vissa av dessa bilder berör mig. Tack!

/ANNA CLARÉN 


”Möten med djuren. Med en känslig fotograf som mötesman. Som slutresultat blir det en bok fylld med fina stämningar och djup känsla av närvaro. Mats tycker om djur och det syns i hans bilder. Djuren jagar, flyr eller vilar lugna som bara djuren kan. Livets mångfald finns i bilderna, uppbyggda av konstnärens personliga uttryck. Bilderna bekräftar för mig att det finns levande naturfoto. Och de visar också med tydlighet att man helt och hållet kan sammanföra natur- och konstfoto. Jag känner närvaro, stark delaktighet i varje händelse. Bilderna kryper in under huden, berättelser föds. Jag får dela på någonting viktigt. Också jag tycker om djur och jag tycker om Mats bilder. Jag ser så mycket i dem – jag får möta djuren.”

/HEIKKI WILLAMO



Stort tack Anders, Anna och Heikki för era otroligt värmande och vackra rader!

PS. boken blev även uppmärksammad i Tyskland. Se artikel från magasinet NORR här.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

onsdag 10 april 2013

Vackra ord om en bok

Hårt omslag. Inlaga 64 sidor. Papper - måste upplevas :)
”Och nu undrar jag bara hur jag någonsin skall kunna titta på "vanliga" bilder igen.

Mats Andersson fotograferar djur och natur. Han flyttar gränserna och skapar nytt. I bilden ryms inte en sanning. Där ryms många. Eller kanske ingen alls. För vem kan avgöra vad som är sanning i detta?

Jag finner ett underbart guldregn. Jag finner eld, färgsprak och ljuvlig natur. Mats Andersson fotograferar ofta trolska miljöer. Eller kanske är han bara en mästare på att göra miljöerna trolska när han avbildar dem. Det trolska finns också här. Här finns också en underbar grönska och jag njuter av de fridfulla ängarna med de stillsamt njutande djuren. De är trygga i hans närhet.

Den fantastiskt blå himlen ger mig glädje. Ja, i denna bok finns mycket. Mats Anderssons bilder är annorlunda. Här finns färg, form och glädje i stora mått. Här finns känsla, som består. Njutbart, ja!

Köprekommendation, ja! ” 

Anette Grinde



” Ingen – jag säger ingen! – kan förhålla sig likgiltig till en inbunden samling av Mats Anderssons bildkonst.
Frågor väcks: Är det här fotografi? Vad föreställer det? Vad menar fotografen?
Och så – efter ett tag – faller underbara bitar på plats.

Istället väcks minnen till liv: »Ja, nu ser jag...«.

För egen del serveras jag den där upplevelsen jag önskar man erhöll varje gång vid besök på ett galleri, på en konsert, eller öppnandet av en ny bok: Känslan av »berörd förflyttelse«.
Än är det minnet av ett hjärtdunkande närmöte med en ivägbrakande älg, som återkallas från skogsstigens första stapplande ensamhetssteg. Än är det essensernas tunga myckenhet i kvällen, vid barndomens mandelblomsäng...

– Är det kanske just därför!? Just på grund av att konstnären visar oss »känslan« av ett älgmöte; istället för ännu ett fotografiskt avbildat djurporträtt?
Berör vår fantasi så att vi verkligen kan urskilja sagobokens skogstroll?
Framkallar inom oss doftminnena från barfotaängen; där rådjuren betar i bakgrunden?

– Är det därför Mats Anderssons bilder skänker oss glädjen att plötsligt finna oss lyckligt försjunkna i vår inre tidskapsel?
Jag tror det. Och jag mottar tacksamt upplevelsen av – Berörd förflyttelse.”

Anders Geidemark

Signerat exemplar via mig. Annars:

Adlibris  |  Bokia  |  Bokus  |  CDON  |  Neva Books



/Mats
matsandersson.nu
instagram

Min morgon

Trana i Bashult. 10 april 2013.
I_morse kom dom första tranorna till Bashult.
Jag var ute och promenerade med hundarna tidigt i det första solljuset. -7°C. Långt borta hör jag ljudet från tranor. Hundarna börjar skälla :))) och springer iväg och tittar uppåt himmelen. De upptäckte dem före mig. Där kommer två tranor på låg höjd i motljuset. Vackert. De skränar och passerar ackompanjerat av hundarnas skall. Två silhuetter mot den lågt stående solen.
Efter en halvtimme ytterligare ute i skogen hör jag dem igen. Långt borta. Förmodligen sittandes på något fält.
En timme senare sitter jag i bilen på väg till jobbet. Och där går dom. Två vackra fåglar i landskapet. Man kan inte annat än säga välkommen. Nu väntar vi bara på värmen också.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

tisdag 9 april 2013

Rejäla prissänkningar

Rejäla prissänkningar på samtliga böcker. 

Vi bjuder på frakten vid beställning innan 13 april 2013!!!
(Gäller frakt inom Sverige. Övriga länder endast 50 kr)


ERBJUDANDE! Spara 415 kr!!! 
- Köp tre valfria böcker - betala för två!
(Summan av de två högsta beloppen)

Exempel:
Årstiderna: ………….…..... 325:- (ord. pris 395)
John Bauers skogar: ….... 375:- (ord. pris 395)
Djur. 66 bilder: ………...… 200:- (ord. pris 250) 

Totalt: …….… 900
Avdrages: …. -200
Frakt : ……..….. 0 (ord. pris 72)

Summa: …….. 700

Samtliga böcker som levereras från oss (concret förlag) är signerade!!!

Kontakta mig direkt med din beställning!


ÅrstidernaISBN 978-91-633-5882-1
Utgivningsår 2009 | Svenska | Hårda pärmar | 176 sidor |
Format: 245x285 mm | Vikt: 1315 g
325 SEK (ord. pris 395) Mer info >

24 bilder säger samma som 1977 ord.
ISBN 978-91-633-7428-9.
Utgivningsår 2010 | Svenska | Mjuka pärmar | 52 sidor |
Format: 250x210 mm | Vikt: 272 g.
Specialutgåva, 500 numrerade exemplar.
100 SEK (ord. pris 175) Mer info >

John Bauers skogar. ISBN 978-91-633-8501-8.
Utgivningsår 2011 | Svenska | Hårda pärmar | 160 sidor |
Format: 245x290 mm | Vikt: 1300 g.
375 SEK (ord. pris 395) Mer info >

Djur. 66 bilder. ISBN 978-91-637-0043-9.
Utgivningsår 2011 | Svenska | Hårda pärmar | 80 sidor |
Format: 148x200 mm | Vikt: 270 g.
Specialutgåva, 166 numrerade exemplar.
200 SEK (ord. pris 250) Mer info >

Fotografi. ISBN 978-91-637-0652-3.
Utgivningsår 2012 | Svenska | Hårda pärmar | 64 sidor |
Format: 285x190 mm | Vikt: 560 g
225 SEK (ord. pris 250) Mer info >

I några sekunders oändlighet.
ISBN 978-91-633-9507-9.
Utgivningsår 2012 | Svenska | Hårda pärmar | 64 sidor |
Format: 250x210 mm | Vikt: 500 g
Medverkande Fotograf Anna Clarén!
Nu aktuell med utställning på Fotografiska.
225 SEK (ord. pris 250) Mer info >

Tips: CDON har också sänkt priserna rejält. (Ej signerade böcker)
Exempel: Årstiderna 299 SEK !!!
Samtliga böcker finns hos bokhandeln på nätet: Adlibris, Aftonbladets webbshop, Bokus, Bokia, CDON, Neva Books.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Vinter. Vinter. Vinter.

Det lilla i det stora. Januari 2011.

Räven raskar. Februari 2013.
Två vinterbilder. 2011 och 2013. Faktum är att det nästan är lika mycket snö fortfarande i skogen hemma. Nu får våren komma! :)
- Klicka gärna upp bilderna - men det känner väl alla till nu? :)))


/Mats
matsandersson.nu
instagram

måndag 8 april 2013

Gav sin mamma en snäcka. Tema utlandet

Sanur, Bali. 2012.
Landmannalaugar, Island. 2006.
Det här blir nog sista inlägget under rubriken "tema utlandet" på ett tag nu.
Hur som så tycker jag absolut man även ska ha med människor i sina landskapsbilder. Dvs inte alltid sträva efter att visa en "orörd" natur. Här två bilder med människor - den ena från Bali och den andra från Island. Nikon D300 samt D200.
Bilden från Bali visar verkligen hur människorna lever här. En mamma med sin lilla pojk på stranden. De gick här flera timmar. De var redan ute i vattnet mycket tidigt innan solen hade gått upp. Jag satt länge och följde dem. Ett regnmoln drog in. Några minuters svalt regn. Sedan klarnade det upp igen. Pojken hittade en snäcka som han gav till sin mamma.
Landmannalaugar på Island är mest känt för sina bergsformationer. Visst - de är oerhört vackra. Men de här varma källorna fascinerade mig mer. Jag var här i september och det var endast några få plusgrader. Men i de varma källorna kunde man bada och värma sig. När man satt i det varma vattnet och tittade på omgivande sagolandskap trodde man nästan inte det var sant. Otroligt vackert. Jag stack ner mina fingrar i gruset på bottnen - men det kan jag inte rekommendera. Brände mig rejält :)
Island ska jag återvända till inom en snar framtid - men nu i maj hägrar andra resmål. Bilder kommer så fort jag kommit hem :)


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Rensa bort tänderna med kniven. Tema utlandet

Leopardhaj. Andamanhavet, väster om Thailand, 1989.
Jag glömmer aldrig ögonblicket när jag mötte min första haj.
Vi befann oss på en båt i Indiska oceanen. Min bror och jag skämtade om vad vi skulle göra med en haj om vi träffade på någon.
- Jag ska bara stoppa den med ena handen, öppna munnen på den och rensa bort tänderna med min dykkniv, sa min bror och skrattade högt.
Han är också djurvän så det var verkligen ett skämt. Men han ville nog signalera att han inte var speciellt rädd.
Väl nere i vattnet så hade vi ett underbart dyk. Vi tog oss djupare ner och det började bli strömt. Sikten avtog och det blev betydligt mörkare. Nästan lite kusligt då vi inte såg bottnen utan simmade i helt fritt vatten.
Plötsligt hör jag ett rejält skrik. Under vattnet hörs allt mycket bra men det går inte lokalisera var ifrån ljudet kommer. Jag snurrade runt ett varv utan att se något. Tittade uppåt och sedan snett nedåt. Där möttes jag av en leopardhaj som kom simmandes väldigt fort mot mig - för att sedan passera rakt ovanför mig och sedan försvinna bort i mörkret. Ett lite skrämmande möte men samtidigt mycket fascinerande.
Min bror kom simmandes mot mig med uppspärrade ögon.
- Sååågggg du, skrek han ut genom regulatorn medans bubblorna strömmade ut framför hans ansikte :)
Jag nickade. Pekade på kameran - jag hade minsann även fotograferat den :)))

Väl uppe i båten frågade jag vem det var som skrek så. Ja - ni förstår nog vem. Han som skulle rensa tänderna... :)))


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Vår i all ära. Men ...

... ljuset är inte det roligaste ;)

Rådjur i vårljus. April 2013.


Mitt på dagen kan vårljuset verkligen vara bedrövligt att fotografera i. Lite senare på kvällen någorlunda ok - men väl starkt för min smak.
- Tycktes som även det här rådjuret inte gillade det starka ljuset. Stod där och kisade.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

fredag 5 april 2013

En svindlande historia. Tema utlandet

Chefrens pyramid Giza, Egypten. November 1992.

Fortsätter med temat utlandet.
Egypten har onekligen en svindlande historia. En sen kväll besökte vi Gizaplatån och pyramiderna. En obeskrivlig känsla. Lukterna, synintrycken, ljuden från den stora staden.
Chefrens pyramid som bilden visar uppfördes ca 2.500 år före Kristus. Svindlande är bara förnamnet.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Dör fotobloggarna ut?

Man måste ju imponeras av responsen på Instagram. Den här bilden valdes av Instagram Sweden till dagens bild den 4 april. På tio timmar hade den fått 500 likes. Jag publicerade den på min sida 31 mars och där har den hittills fått 100 likes. Så 600 personer har bemödat sig med att trycka gilla.
Framgången med Instagram är väl just att man snabbt kan se bilder - och utan större ansträngning markera en bild med gilla.
När jag startade den här bloggen så tyckte jag responsen var oerhört bra. Men om man jämför Instagram med fotobloggar så är skillnaden mycket stor. Instagram har jag nu kört lite drygt två månader och har över 1.600 följare. Den här bloggen startade jag för drygt fyra år sedan - och har ca 145 följare. 
- Är fotobloggarna på väg att dö ut? Vad beror det på?
- Ser jag till mig själv så hinner jag knappt inte besöka några fotobloggar. Tiden räcker helt enkelt inte till. 10 timmars arbetsdag, några timmar till eget foto och sedan familj, hundar och gården.
Att jämföra Instagram med traditionella fotobloggar kanske inte är helt rättvist. På Instagram kan man ju inte skriva något i sina inlägg. Hur som så är Instagram onekligen en framgång. I dagsläget har Instagram över 100 miljoner aktiva användare. Och det är väl just enkelheten som bidrar till framgången. När jag vaknar på morgonen så kan jag ta min mobil och lägga ut en bild lite snabbt. Bläddra igenom mitt flöde och trycka gilla på några fina bilder. Fem-tio minuter av min tid.

Båda forumen brottas dock med ett gemensamt problem. Man får se lösryckta bilder i litet format. Jag håller fortfarande den traditionella fotoboken högt! Bilder tryckta på papper i stort format. Text, bild och tema i harmoni. En berättelse. Som att få hem en fotoutställning - som man kan ta fram och njuta av när man vill. Om och om igen.

Köp någon eller några av mina böcker! Eller titta i listan här med mina boktips!

PS. bilden på hunden publicerade jag första gången här i bloggen, 6 maj 2011.

Pälsbeklädd hoppare

Ekorre hoppar. 4 april 2013, kl. 07.34.
























Har ju knappt hunnit med att visa bilder från mars och april här i bloggen den senaste tiden.
- Så jag sticker emellan (serien utlandet) med lite april-bilder till en början.

I min hemmaskog händer mycket hela tiden nu. Allt på nära gångavstånd. Rävarna. Grävlingarna. Och mina två små ekorrar. Full aktivitet. Några av de senaste bilderna kommer jag visa här.

D3 med 70-200 f2,8.
1/400 sek med bländare 7,1. Brännvidd 86 mm. ISO 200.

torsdag 4 april 2013

Kungen fiskade. Tema utlandet

Kungsfiskare. Lembongan, Bali. 30 mars 2012.
På resan förra våren blev det verkligen några helt otroliga djurmöten. Häftigast var nog de stora mantorna. Men även mötet med varanen och hajen har etsat sig fast. Fåglar intresserar mig egentligen inte så mycket. Men när den här stora Indonesiska Kungsfiskaren slog sig ner på ön Lembongan utanför Bali en kväll så kunde jag inte låta bli att fotografera den. En oerhört vacker fågel. Satt en stund och tog igen sig för att sedan fortsätta med sitt fiske :)


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Aporna vid klippan. Tema utlandet

Apor vid Gibraltar 2004.
Gibraltar är onekligen en speciell plats. Och ett resmål man når ganska lätt. Det som fångade mitt intresse var givetvis aporna som bor här på berget. Aporna och de oerhört branta klipporna är synonymt med Gibraltar för mig.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

onsdag 3 april 2013

Inte bara djur. Tema utlandet

Fiskare på Bali, mars 2012.
Fortsätter med min miniserie, tema utlandet.
Att fotografera människor är en helt annan utmaning än vilda djur. Inte helt lätt alla gånger.
- Den här fiskaren fick jag syn på en tidig morgon. Jag vadade ut för att fråga om det var ok att fotografera. Inget svar :) Han såg aningen sur ut. Jag fotade en serie bilder trots allt - både med D300 och 85 mm samt med Leica X1 och 35 mm.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

Less is more. Tema utlandet

Ari Beach, Maldiverna. 1995.
Att sitta flera timmar och bara titta rakt ut här var inte svårt. Så vackra färger. Fram till revkanten där ute kunde man promenera - och det blev som djupast någon meter. Sena kvällar hände det att stora oceanhajar tog sig ända in här från djupet. Det fanns några öppningar ute vid revkanten. Mestadels ägnades dagarna till dykning långt ute till havs. Enormt bra dykställe. Ofta mötte vi de stora mantorna. Jag använde två analoga kameror; Nikon F3 samt Nikonos V.

Några få UV-bilder hittar du på bloggen här.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

600 m djupt. Tema utlandet.

Sipadan Island, Borneo. 1994.
Oftast fotograferar jag i närområdet - den nordiska naturen och dess djur. Men resorna genom åren har varit många - så flest bilder i mitt arkiv är från avlägsna platser. Jag har inte visat mycket av de bilderna här på bloggen. Men ibland så lägger jag ut en och annan bild. Så nu kör jag en kortare tema-serie med bilder från utlandet.

Bilden är från Borneo, Sipadan Island. Jag fotograferar med en Nikonos V, brännvidd 35 mm. Djupet under mig är 600 meter här. Den lilla ön ligger helt själv mitt ute i havet. Ön är som en pelare rakt upp - och omgivande djup är konstant ca 600 meter. Det är i stort sett lodräta väggar ända ner till bottnen runt om hela ön. Det här gör platsen till en av världens absolut bästa dykplatser. På grund av djupen så kommer alla de stora hajarna med mera ända in till ön. Det vimlar av liv här. En helt otrolig plats. Ett minne för livet.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

tisdag 2 april 2013

Instagram

I_början var jag lite skeptisk till Instagram.
Men responsen är verkligen enorm. Och man når bildälskare över hela världen.

Följ mig gärna där!

Mats Andersson - Instagram


/Mats
matsandersson.nu
instagram