onsdag 26 december 2012

Usch.

Usch tänkte jag när jag var ute med hunden i morse vid 06.00. Det regnade och var kolsvart. Inget fotoväder med andra ord?
- Jo :) Oftast ger sådana här dagar möjlighet till att skapa bilder som sticker ut lite. Mörka himlar, dimma, regn skapar fint och mjukt ljus. Och om man har lite tur så tittar även djuren fram. En förutsättning att fota i det här första nästan obefintliga ljuset är att använda ljusstarka objektiv och framförallt en kamera som klarar höga ISO-tal. När jag åker hemifrån brukar jag ställa ISO på 5.000 och en slutartid på 1/15 sek för att kunna få skarpa bilder på djur som oftast rör sig mer eller mindre. Efterhand som ljuset tilltar sänker jag ISO-värdet på kameran successivt,
Jag fotograferar alltid i RAW-format då den färdiga jpg-bilden blir betydligt bättre än om jag skulle låta kameran göra jpg-filen. För det mesta öppnar jag RAW-filerna i Capture NX. Därefter gör jag svart-vit konvertering i PS samt ev dammretuschering. Att använda svart-vit inställning i kameran är mer eller mindre förkastligt. Resultatet blir betydligt bättre om man ex gör konverteringen med hjälp av PS och "Black & White" (ligger under Image –– Adjustments). Här kan du styra varje färg (röd, gul, grön, cyan, blå, magenta) till exakt den gråton så som du vill ha den.

Älg i regnigt och dimmigt vinterlandskap, Småland. 26 december 2012, kl. 08.35.
D3 med 70-200 f2,8. Brännvidd 200 mm. 1/50 sek med bländare 2,8. ISO 500.

PS. jag, Sanna Sjöswärd och Robert Henriksson fick äran att vara domare i Fotosidan Masters. Jag dömde i klassen natur. Se de fina vinnarbilderna här.

Mats Andersson /N

20 kommentarer:

 1. Snyggt! Hur använder man exponeringskompensationen?:))))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel :)
   - Jag hällde lite superlim på din - så nu låter du bli den knappen. Varken du vill eller inte ;)))

   Radera
 2. FIn bild och tur att du fick se älg. Tack för lektionen. Alltid kul att läsa sådant för att kunna lära av er som hållt på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Roligt om man kan bjuda på lite tips. Mina älgar har varit framme 23, 24 och 26:e :))) Många bilder har det blivit.

   Radera
 3. En bra fångst av en ruggig morgon du fått till :D

  S/v direkt i kameran har jag inte heller förstått,
  dom blir alltför jämngråa tycker jag och man måste ändå in i lightroom/ps och justera.

  Och god fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders. Ja att låta kameran göra konverteringen är som att man förr i tiden skulle kopiera alla sina negativ efter en mall :) Men vill man krångla till det så kan man ju använda div färgfilter för att förstärka olika färger (gråtoner). Känns lite som att bromsa i uppförsbacke ;)

   Radera
 4. Härlig bild Mats! God fortsättning!

  /Henrik

  SvaraRadera
 5. Även då din morgon var ruggig så fångade du den med bravur!

  Att se den vackra älgen gå där är för mig så exotiskt då jag aldrig själv stötter på någon älg ;) Om det beror på min hund eller om det beror på att jag är på fel platser vet jag inte riktigt :)

  Men skönt att man kan se fina bilder här iaf på dessa ståtliga djur!

  Ett Gott Nytt År önskar jag dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina vänliga rader Tammy. Jag är nog lyckligt lottad som har mycket älg i min närhet - men jag är givetvis ute mycket tidiga morgontimmar då de rör på sig. Önskar dig en god fortsättning och ett gott 2013.

   Radera
 6. Mørkt, dystert, vådt og gråt - dette er jeg vældig begejstret for! Stemningen er tyk af mørk og mystisk skov, og jeg er desuden glad for dine "små" dyr som en del af miljøet - barske såvel som smukt! En stor nydelse at betragte!

  SvaraRadera
 7. Vilka bilder du lyckas skapa trots det murriga vädret! Och älgarna måste du mutat med nåt, så många du sett senaste dagarna :-)
  Själv har jag bara skymtat rådjur ett par gånger senaste tiden, och en räv på ganska nära håll (såklart med fel objektiv på :-) ) men inte en älg sen i somras..
  Önskar dej fortsatt fina dagar och ett gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johanna :) Har hotat dem att jag släpper ut vintertåliga älgflugor om de inte ställer upp på foto varje dag nu under ledigheten ;)
   God fortsättning!

   Radera
 8. Hej Mats och God fortsättning! Roligt och givande att läsa om hur du fotograferat och hur du förbereder kameran innan du ger dig ut. Härlig bild med den fina gråskalan.

  SvaraRadera
 9. Men Mats! Skolkade du på fotolektionerna i folkskolan? Använder du 200 mm:s objektiv ska du ställa in tiden på minst 1/200 sek! Annars är risken att det kan bli oskarpt.. :-) Trevlig fotofortsättning på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolkade :) Men du och jag gick ju i skolan på stenåldern - då man inte visste något om VR-tekniken :)))

   Radera
 10. Fantastiskt stämningsfull bild. Tusen tack för dina intressanta och lärorika inlägg. Kämpar på med att bara fota med manuella inställningar i RAW. Ska försöka höja ISO talet ordentligt och se hur det funkar.
  Har nog bara accepterat en lägre nivå pga rädsla för brus.
  hälsn
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack. Alla kameror klarar ju inte så här höga ISO värden! Men många av fullformatskamerorna klarar detta med bravur. Ex Nikons lite äldre modeller D700 och D3, D3S. Canon har väl också några hyfsat bra som klarar detta (har inte full koll här). De helt nya modellerna från både Nikon och Canon D4 och 1Dx är helt fenomenala - men svindyra. Den äldre D3s är nog trots allt lika bra om än lite bättre än nya D4 på höga ISO. Till halva priset cirka :)

   Radera