måndag 17 december 2012

En käftsmäll
Många gånger när jag funderar på fotografi generellt kan jag bli helt uppgiven. Vem som helst kan ju exempelvis fotografera det här motivet. Dagens moderna kameror går att "köra" på auto och därmed kan vem som helst gå fram till det här motivet - rikta kameran mot motivområdet och trycka på knappen. Klick. Alla som har en modern kamera kan åstadkomma den här bilden. Ska sanningen fram så krävs kanske även lite efterbehandling,  20-30 sekunders arbete i något bildbehandlingsprogram. När man inser att det är så - ja då är det som att få en käftsmäll.
Vad är det då som är själva prestationen med att fixa en bild? Gå fram och trycka av. Klick.
Egentligen är det väl själva uppletandet av motivet som är prestationen? Att ha ögonen öppna och detaljstudera allt. Leta. Och sedan gå fram. Klick...

D3 med 70-200 f2,8. Brännvidd 200 mm. Bländare 5 och 1/60 sek. ISO 1.600.

Mats Andersson /N

(200.692)

22 kommentarer:

 1. Hm.. Aktuelt tema og viktig debatt. Jeg tenker at fotografens/bildets evne til å formidle tanker og følelser er avgjørende for min bildeopplevelse. Det som er mer enn bare avbildning. "Snap-shots" handler om andre saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Bjørn. Och du har ju rätt i dina argument. Den här diskussionen är ju intressant. Jag tror dock varje fotograf tänkt så här? Vem som helst kan. Man tvivlar på sig själv ibland ...

   Radera
 2. Spännande bild, "Big bang" ;)
  Du nämner det själv på slutet. Skillnaden ligger i att "se motivet", att välja utsnitt och att förstå att göra nåt av motivet/bilden.
  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per. Kanske vi fotografer kan börja titulera oss "uppletare" istället ;)))

   Radera
 3. För min egen del så har jag alltid kameran inställd på läge M. Känns bäst så, för mig. Att både Se bilden och sedan få den att hoppa in i kameran, vilken jag själv ställt in, det är så jag vill ha det.

  Sedan att många väljer autoläget och siktar och trycker av och många gånger beundras för vilka underbara foton de dar....det skulle jag inte stå ut med, om det var jag, det skulle ju vara att lura sig själv! Som att sitta framför en pianola och låtsas att man själv spelar...inte bra.

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. :) skulle heller inte stå ut med det. Fotar också alltid med manuella inställningar - men likväl skulle en glad amatör kunna trycka av på auto och få samma resultat som här - med lite efterbehandling. Det här motivet blir lika bra med bländare 2,8 som ex 22. Det spelar ingen roll.
   Tack för dina rader Wictoria!

   Radera
 4. Tjaaaeehh...500 timmar i gömsle (hittills) kräver sin man...där är det inte bara att sätta sig och tro att det kommer rovisar på beställning men kanske det inte har med din frågeställning att göra men det var vad jag tänkte på...

  Steffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina ord Steffe. Tänkte egentligen på det här motivet :) Hoppas dina timmar har gett utdelning!!! Det är grymt spännande att sitta i gömlse. Vänta, vänta, vänta. Och om man har tur - så dyker det upp ... :)

   Radera
 5. Tycker inte det handlar om att det finns en autofunktion i kameran! Givetvis är det viktigt att kunna sin kamera och alla inställningar i den men det viktiga i slutändan är ju själva bilden! Inte alla har ett bildseende, därmed kan inte alla ta bra bilder! Som du själv skriver är det just förmågan att se och leta upp intressanta motiv som gör att vissa fotografer sticker ut! Själv tycker jag den tekniska delen av fotograferandet är oerhört tråkigt samtidigt som jag vill kunna min utrustning för att få den där bilden när tillfälle ges. Men om en bra bild tas av någon som har kameran inställd på auto så är det fortfarande en bra bild, fotografen har varit på plats och sett motivet och komponerat bilden!

  Mvh. Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fredrik. Roligt att inlägget skapade lite diskussion och vidare funderingar.

   Radera
 6. Motivet, kompositionen och känslan i bilden är viktigast (tycker jag). Om man använder auto, p eller manuell spelar ingen roll. Att hitta motivet är det stora jobbet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Daniel.

   Radera
  2. Ja! Men låt bli exponeringskompensationen bara :))))))))))))))

   Radera
  3. Ja det tog ju ett tag innan du upptäckte det. Jag visste det hela tiden...:)))

   Radera
 7. Fotade i M läge redan innan jag började med SLR (hade kompakta digitalkameror först och analog "riktig") - Visst kan man lyckas bra med en bild även som helt oerfaren och med autoläget - men kan man upprepa bilden? Inte så troligt. För det krävs att man vet hur man ska använda kameran, och när - och hur man hittar rätt motiv. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fortsätt ha kontroll över kameran genom M :) Visst är det så att vid många fotograferingstillfällen så måste man bestämma över kameran om man vill ha ett speciellt resultat. Men just här där jag fotade den här bilden hade auto gett samma resultat :) Men arbetet är ju givetvis att finna motiven.

   Radera
 8. Det är väl styrkan hos en bra fotograf att just se/hitta motivet, trycka på knappen kan vi alla göra! Härlig bild!

  /Henrik

  SvaraRadera
 9. En riktigt bra bild.

  En viktig fråga du tar upp. Visst, vad man än gör känns det mer eller mindre kul vid olika tillfällen, men fotografering är speciellt just nu på grund av teknikutvecklingen... och om man tror på en "optimal" bild i tekniskt hänseende så kan någon väldigt fort fixa riktigt "optimala" bilder.

  Men att överföra en känsla eller ett budskap... då ger inte tekniken mycket hjälp snarare tvärtom... alla bilder blir väldigt lika eller "optimala" på samma motiv...


  /Jimmy

  SvaraRadera