torsdag 6 december 2012

Så tråkigt så man vill spy

Ja - det kan jag tycka om många björnbilder. Ofta får man se bilder på björnar i diverse fototidningar. Ofta bilder från finska gömslen. Man känner igen platserna. Öppna myrar där det springer björnar. Samma ljus. Samma björnar. Samma vinklar. Jag kan faktiskt bli en aning irriterad på dessa fotografer som så fantasilöst bara gör samma bilder som alla andra. Vad är det då för vits att fotografera?
- Den här bilden är från ett gömsle på gränsområdet mellan Finland och Ryssland.
När jag och min vän Heikki var där i somras så valde vi platser där de flesta andra fotografer inte ville vara. För risig skog. För mörkt. För mycket träd i vägen.
Vi tyckte de här platserna var helt fantastiska - här fanns ju möjlighet att göra bilder som inte liknade alla andras. Min bild här avser ju inte att visa arten. De flesta vet ju exakt hur en björn ser ut. Min avsikt var heller inte att göra någon vacker bild. Jag ville göra en bild som får betraktaren att fundera. En bild som förhoppningsvis gör att man stannar upp och tittar lite extra.
- Om jag lyckats vet jag inte. I vilket fall är det en bild på björn som inte liknar någon annans?

Nikon D3 med 600 mm. Dubbelexponering. 1/50 sek med bländare 5,6. ISO 800.

Mats Andersson /N

22 kommentarer:

 1. Hej Mats
  Kan det vara så att personerna är där för att få en björnupplevelse och samtidigt få ett par foton på björnen och vara stolt för det.
  Nästa gång kanske man upptäcker att man vill få lite mer annorlunda typ av bilder (utveckling eller inspiration).
  Tror inte att man skall döma (spy på) denna typ av fotografer (mig själv) man har olika förutsättningar (utrustning, pengar mm.)och mål mm. med det man gör.
  MvH PE Svahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara så. Och den typen av bilder har ju ett värde för den fotografen. Sådana bilder har jag också. Men när fototidningarna publicerar den här typen av bilder om och om igen - så tröttnar i vilket fall jag. Och jag är inte ensam!
   - Förlänger inte prenumerationen på ett antal fototidningar.

   Radera
 2. Du lyckas alldeles utmärkt, du har hittat din personliga stil och du håller fast vid den - bravo!
  Ha det bra

  SvaraRadera
 3. Javisst är det så,
  i alla fall för mig, att jag inte orkar med att se fler naturbilder i alla dessa flaschiga magasin! = en upprepning i det oändliga som får mig som betraktare att fundera på /dels/ varför magasinen ska vara så mainstream /för att de underskattar sina läsare, betraktare?/, och bara ser till lättkonsumerat med ketchup och senap på grillkorven, och /eller/ så är det dessa fotografer som redan har en inetablerad kontakt med magasinen. (undrar varför...?)

  Mycket detta som gör att jag inte orkar "bekymra" mig om naturfotografin, trots att jag vet, känner, att jag har saker att bidra med, som kanske inte är såå vanliga.

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader. Så sant. Om det inte händer något inom naturfoto som är annat än artbilder och vackra landskap tror jag den genren är illa ute. Man tröttnar. Har tröttnat. Men inom konstfotogenren finns ju outtömligt med intressant fotografer och böcker. Får hålla tillgodo med det så länge.

   Radera
 4. Hei !
  Er veldig enig med deg i mye. Bilder med personlig tilnærming blir mer og mer sjeldne, folk går i andrs spor og tar de samme bildene. Bildearkivene er overfylt av flotte bilder av bjørner og ørner etc. tatt i fotoskjul. Søker du på Bjørn i Scanpix får du mange hundre treff og nesten alle bildene er identiske. Har sans for bilder som viser noe annet enn rene avbildninger, som får oss til å undre, som viser oss noe uventet og underlig.
  Kan imidlertid tenke meg at det er en veldig flott villmarksopplevelse å være i et skjul og se disse flotte dyrene på kloss hold. Kanskje jeg vil dra et slikt sted en gang, men er ikke sikker på om jeg i det hele tatt ville tatt med meg kamera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magnus. Och stort tack för dina rader. Och jag är säker på om du åker till något av gömslena - att du kan fotografera på ditt personliga sätt. Skulle gärna se dina bilder :)))

   Radera
 5. I think that everything posted was actually very
  reasonable. But, consider this, what if you added a little information?
  I mean, I don't want to tell you how to run your website, but what if you added something that grabbed people's
  attention? I mean "S� tr�kigt s� man vill spy" is kinda boring.
  You ought to look at Yahoo's home page and see how they create post titles to grab people to open the links. You might add a video or a related pic or two to get readers interested about what you've written.
  In my opinion, it could make your posts a little livelier.
  My web blog ; keep

  SvaraRadera
 6. Nu sticker du ut hakan igen ;)
  Men jag kan hålla med dig i det mesta. Det händer dock nån gång ibland att jag faktiskt kan njuta av en bild som "bara är vacker". I den här bilden stör jag mig lite på de helt utbrända områdena (samtidigt som det är lite läckert), men om syftet är att jag ska titta, och titta igen, och fundera vad vill han säga med det här nu då... så har du ju lyckats även här ;)
  Faktum är att jag tar nog ganska mycket bilder "rätt på" och traditionellt, men jag gör nästan aldrig något av de bilderna. Så man kan ju fråga sig varför det blir så, men jag antar att det är ungefär som minnesanteckningar... Undantaget kan vara typ "vackra" blombilder, men det är bara kommersiellt ;)
  Å andra sidan så ligger det ju en riktig utmaning i att åka till alla hyrgömslen och försöka göra sina egna bilder där...
  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per :) Åk nu iväg till hyrgömslena och gör dina bilder! Kan ju bli en bok igen :) Jag köper boken!!! Vet att du skulle lyckas med att göra något annorlunda och spännande.

   Radera
 7. Du vet vad jag tycker Mats!Klart att det blir tråkigt i längden med likadana bilder, kanske inte så att jag spyr men ändå...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :)) jag kanske inte spyr heller. Men uttråkad blir jag i vilket fall.

   Radera
 8. Och det är just därför vi gillar dina bilder så mycket-för att du tänker som du gör!
  Trevlig helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Johanna! Ha en riktigt trevlig helg och plåta mycket :)

   Radera
 9. Bländad :) Jag gillar båda typerna av bilder men det vore trevligt om de mer icke traditionella naturbilderna fick lite mer plats, vore som sagt bra för utvecklingen, sen är det mycket antigen eller attityd, åt båda håll!

  Inga hökugglor i er trakter? bör du kolla upp grym uggla :)

  Ha en riktigt skön helg!

  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Starkt ljus i Ryssland ;) Har inte sett någon sådan uggla. Trevlig helg.

   Radera
 10. Den här bilden känns verkligen spännande och annorlunda.En bild som får mig att stanna till och betrakta grundligt.

  SvaraRadera