fredag 14 december 2012

Slog till med kraft

Vintern slog verkligen till med kraft. Och det skiftade från ganska mild höst till smällkall vinter med mycket snö bara under loppet av några dagar hemma hos oss. Nu pulsar rådjuren i den djupa snön ovanpå grävlingarnas gryt.
- Jag har ju skrivit lite om mina grävlingar tidigare. Och jag måste medge att jag blivit smått förälskad i de vackra djuren. Särskilt när jag tittade igenom filmmaterialet från deras sista vecka innan vintern slog till. Filmen visade också att det är minst tre individer som bor i grytet.

Slutet av november: De mulna dagarna gör att det är mycket mörkt vid 07.00 på morgonen när man går ut. Vid 16.00 är det åter mycket mörkt igen. Man skulle nästan kunna säga att det verkligen är grävlingarnas tid på året. Det är mörkt nästan 15 timmar av dygnets 24.
På tisdagen 27 nov blev det kallare och lite snö föll. Nu kom inte grävlingarna upp mer. På torsdagen 29 nov kom betydligt mer snö och det blev även rejält kallt. Fredagen den 30 nov så blev det närmre -12°C på natten. Nu var vintern här ...

Nattbok :) från grävlingarnas sista vecka innan vintern kom.
Lördag 17 november. 21.40: Kommer upp ur det stora hålet. Kikar lite och går ner igen. 21.43: Kommer upp igen :) Stora hålet. Går en liten bit och nosar ut över branten. 22.10: Kommer upp ur det mindre hålet. Går några meter bort för att vända åter 22.11. Kommer tillbaka. Sedan springer den iväg norrut och försvinner ner för branten in i skogen. 23.09: Kommer upp ur det stora hålet. Går några meter uppe på grytet. Vänder och går norr ut ner för branten. 23.15: Kommer söder i från och stannar uppe på grytet. Lyssnar. Står still.
Söndag 18 november. 15.50: En svart katt kommer och går mitt över grytet. 19.19: Kommer upp ur stora hålet. Sätter sig uppe och kliar sig en lång stund. 19.20: Har en boll med gräs som den flyttar mot hålet. Stannar och kliar sig :))) 19.21: Båda grävlingarna är uppe. Den ena kliar sig först - sedan går den fram och naggar den andra i pälsen. 19.22: Tre grävlingar är framme. Den större vädrar medan de två mindre sitter bakom och tittar. De två mindre naggar varandra i pälsen. Sedan naggar alla varandra. 19.27: Efter att umgåtts flera minuter tillsammans så traskar två grävlingar ur bild. En sitter kvar. Kliar sig hela tiden. 19.28: Den går ner i det stora hålet. De två andra går runt ute och "skrotar" 19.42: En grävling kommer med en gräsboll och drar ner i stora hålet. Grävlingarna är framme till 19.46
Måndag 19 november. 10.46: Vår katt Bill passerar över grytet. Grävlingarna syns inte till.
Tisdag 20 november. 20.04: En grävling kommer söder i från och går norr ut över grytet. 21.38: Grävling kommer upp ur stora hålet. Går uppe på grytet och luktar på marken.
Onsdag 21 november. 00.28. Grävlingen kommer söder i från. Ser ut som den sätter sig och kissar. Går sedan ner i det stora hålet. 18.57: En grävling kommer norr ifrån och går mot grytet. Stannar och lyssnar. Vrider huvudet åt olika håll. 19.01: En grävling kommer upp ur det mindre hålet. Ser trött ut. Står bara och tittar. 19.11: Kommer tillbaka med en stor boll gräs och drar ner i det mindre hålet. Man skymtar en annan grävling norr ut i branten. 19.13: Kommer upp igen från lilla hålet. Går bort mot den andra grävlingen i branten. 19.18: Kommer tillbaka med ytterligare en boll gräs :) och drar ner i det mindre hålet. 19.19: Kommer upp ur det mindre hålet och sitter och kliar sig. I bakgrunden ser man den andra grävlingen backa ner i branten med en gräsboll. 19.25: Två grävlingar är norr om grytet i branten. En annan kommer upp ur det stora hålet. En av grävlingarna i branten ansluter. 19.26: De båda grävlingarna putsar varandra mitt uppe på grytet. De gör detta i mer än 4 minuter. 19.30. Efter putsningar traskar en grävling iväg norr ut mot branten och träffar den tredje grävlingen där. Den ensamma sitter kvar några minuter och de två andra går iväg upp i branten. 19.33: Den "ensamma" går ner i det stora hålet. De två andra "backar" i branten med gräsbollar. 19.36: Två grävlingar uppe på grytet. Den ena kom från branten med en gräsboll som den drar ner i det stora hålet. 19.58: Kommer med en gräsboll och drar ner i det stora hålet. 19.59. En grävling sitter ute uppe på grytet. En annan backar i branten med en gräsboll. 20.08: Drar ner en gräsboll i det stora hålet. 20.32: Drar ner en gräsboll i det stora hålet. 22.00: Kommer upp ur det mindre hålet. Står uppe på grytet och tittar rakt in i kameran.
Torsdag 22 november. 02.27. En grävling kommer norr i från. Går till det mindre hålet och luktar där. 04.52: Kommer söder ifrån och går fram till det mindre hålet. Luktar där. Går sedan norr ut. 18.41: Kommer upp från det mindre hålet. Går mot det större. Står och vädrar. Kliar sig. Är uppe vid grytet till 18.45. 19.57. Kommer upp från det mindre hålet. Står still och lyssnar ganska länge. 20.05: Efter att varit uppe på grytet ca 8 minuter går den ur bild söder ut. 21.09: Kommer upp ur lilla hålet. Går norr ut mot branten. 21.11: En mindre grävling kommer upp ur det mindre hålet. Går upp en bit - står ganska länge och lyssnar.
Fredag 23 november. 00.14: Kommer upp från det större hålet. Står still uppe på grytet ganska länge. 00.15: Går ner i det stora hålet igen. Gräver lite på vägen ner. 02.53: En grävling kommer söder ifrån. Går fram till det mindre hålet och luktar. Ser trött ut :) 02.54. Den går sedan sakta ner i det större hålet. 04.54. Kommer söder i från. Luktar i marken uppe på grytet. Skakar sig. Går sedan vidare mot branten norr ut. Stannar på vägen och biter sig lite i pälsen. 19.27. En grävling är uppe på grytet. Sitter och kliar sig. Sedan putsar den sig. 19.29. Efter flera minuter uppe på grytet går den ner i det stora hålet. 21.34: Två grävlingar traskar runt vid grytet. De går några meter från varandra. 21.35. Den större grävlingen sitter uppe på grytet. Den lite mindre gör ett glädjeskutt över den större. Säkert någon meter långt skutt. Sedan gör den ytterligare ett glädjeskutt tillbaka. Den större grävlingen verkar inte bry sig. Sitter och kliar sig :) 21.36: Den mindre grävlingen fortsätter med sin lek. Den hoppar över den större två gånger :))) Den vill verkligen leka! Sedan rusar den lite mindre ner i det stora hålet. Den andra sitter kvar - kliar sig :) 21.37: Går sedan iväg mot branten - kommer tillbaka med en gräsboll 21.38. 21.39. Drar först gräsbollen mot det mindre hålet - men ändrar sig och drar ner den i det större hålet. 21.43: Går förbi det mindre hålet och kommer tillbaka med en gräsboll som den drar ner i det mindre hålet. 21.48. Kommer backandes söder i från med en gräsboll som den drar ner i det mindre hålet. Kommer upp igen och går söder ut. 21.52: Kommer backandes söder i från med en gräsboll som den drar ner i det mindre hålet. Kommer upp igen och går söder ut. 21.58. Kommer backandes söder i från med en gräsboll som den drar ner i det mindre hålet.
Lördag 24 november. 00.07. Kommer upp ur det mindre hålet. Det regnar. Den går norr ut mot branten. Sätter sig på vägen - kliar sig. 00.13: Sitter uppe på grytet med böjd nacke. Ser trött ut. Det regnar. 01.23. Kommer söder i från. Går sakta över grytet och ner i det större hålet. Det regnar. 01.37: Kommer söder i från. Går sakta över grytet. Skakar sig. Blöt päls. Det regnar. Går mot branten. 01.47: Kommer tillbaka från branten. Går ner i det mindre hålet. Det regnar.

Mats Andersson /N

6 kommentarer:

Anonym sa...


Så där höll jag på och dokumentera mina undulater när jag var liten: "Tarzan tvättar höger vinge. Dricker vatten. Flisan äter hirskolv. Tarzan står på ett ben i sju minuter. Burrar upp sig. Verkar sova. Mamma dammsuger, Tarzan blir rädd."
Du är otrolig, Mats! Vilket tålamod du har! Undrar vad du kommer att använda de anteckningarna till? Nåt blir det säkert! :-)
Marie Oliv

Unknown sa...

Ska bli spännande att följa grävlingarnas vårbestyr om några månader! :)

Jörgen sa...

He he, grävlingar är coola djur. Du skulle sett minen på den jag höll på att trampa på engång. Den blev minst sagt lika förvånad som jag. Jag över att det dundrade fram en grävling över fötterna, och grävlingen över att den blev omkullsprungen av något på två ben :)

Mats Andersson sa...

Då ska det bli grymma bilder :) Har hela strategin klar. Silhuetter med 14 mm. Håll tummarna nu i vinter :)

Mats Andersson sa...

Så du är/var lika störd ;) Bara roligt att få en inblick i hur de lever. Se flesta har ju bara sett dessa vackra djur döda längs vägkanten - trots att de lever så nära oss människor.
Vi går nu alla här hemma med stövlar och käppar nedstuckna där i ;)))))))

Mats Andersson sa...

De är coola :) Och ser ju inte superbra :)))