tisdag 19 juni 2012

Den tredimensionella VERKLIGHETEN

(Spindel, maj 2012)
Visst är det fantastiskt. Med hjälp av våra två ögon skapas ett stereoskopiskt djupseende - vilket gör att vi ser den tredimensionella verkligheten. Den lilla spindeln hänger där och jobbar med sitt. Grävlingen bryr sig inte. Den jobbar med sitt. De tunna grässtråna vajar sakta i förgrunden - den svaga vinden skapar rörelse i de långa stråna. Allt detta ett utsnitt ur verkligheten. Ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka. Den tredimensionella VERKLIGHETEN.
Vi fotografer har ett stort ansvar. Att vi verkligen förevigar verkligheten. Utan att lägga till eller ta bort objekt i efterhand. Vi har ett kontrakt med publiken. Att vi sedan skapar bilder som är personliga och känslomässiga tycker jag nästan är ett måste om en bild ska nå fram.
- Hoppas den här bilden når fram!
Vill även tacka alla som besöker min blogg. TACK! Och det är så roligt att så många kommenterar. Det uppskattar jag verkligen. Så roligt!!!

PS. vill tillönska Jan Grahn /N ett stort grattis till titeln årets naturfotograf 2012. En fotograf som har mycket personliga bilder. Äkta bilder.

Mats Andersson /N

(168.934)

30 kommentarer:

 1. Galet bra bild på alla sätt! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sander!!! Fick Camera Natura idag. Grattis till ett fint reportage!!! Välförtjänt!

   Radera
 2. Ja du Mats, du är en stor inspiratör och ibland får jag för mig att jag skall försöka "härma" din stil...men...det blir mest "pannkaka"...:))
  Men skam den som ger sig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina värmande ord. Vad glad jag blir! Du har bilder som står för sig själva och behöver inte härma någon :)

   Radera
 3. Vilken galet bra bild - även om det tog en liten stund innan jag insåg hur galet bra den är - men det är ju oftast det som är synonymt med en riktigt, riktigt bra bild.

  Just det - mycket bra skrivet också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Agnetha. Nu blir jag rörd! Tack!

   Radera
 4. Den bilden nådde ända till Vännäs Mats :)
  Grymt häftig bild.

  Det är ju just så som du säger att vi som fotograferar gör en dokumentation av verkligheten så som den är just då när fingret når botten på avfyrarknappen. Styrkan är att vi är ganska många och att vi fotar så olika. Allt från knivskarpa till suddiga bilder med oskärpa mm. Dessa möten oftast snabba ( i alla fall för mig )med dom vild djuren där man många gånger inte hinner få det knivskarpa fotot man ville, men ändå blir en dokumentation.

  Jag får tacka dig Mats för många trevliga inspirerande bilder och texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina värmande ord Tommy. Och det är så roligt att se din utveckling som fotograf! Kör hårt!

   Radera
 5. Absolut en fräck bild tycker jag!
  Morgan

  SvaraRadera
 6. Visst ser man grävlingen tecken, även om grävlingen i sig inte är knivskarp. Grävling-känsla kan man säga... :)

  Men det är inte alla förunnat att ha stereoskopiskt seende... jag har det inte t.ex. Jag kan bara se med ett öga i taget... Undrar just hur den verklighet ni andra ser, ser ut? Så ser mina bilder platta ut i dina ögon, så vet du varför! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju den lilla spindeln jag fotograferade. Att en grävling råkade lunka förbi var ju inte meningen ;)

   Radera
 7. Otroligt häftig bild och en bra text därtill! Skickligt gjort!
  /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Kerstin. Egentligen ska bilden visas stort - men det får funka så här.

   Radera
 8. Dette var bra, Mats!
  Gøy å se hvor mange fine svart/hvitt bilder du lager.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Espen. Vad roligt att du gillar.

   Radera
 9. Ja du är ju en "riktig" fotograf, det syns! David Attenborough skulle vara stolt över dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktig o riktig :) Gillar i vilket fall bild. Tack för din kommentar!

   Radera
 10. Helt otrolig bild! Täkvärd text också. Gillas.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina värmande ord Ulrika!

   Radera
 11. Du har höjt ribban ytterligare! Trodde inte man kunde ta en sådan här bild. Vill gärna se bilden i stort format.
  /Rikard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Rikard! Den gör dig bättre i stort format.

   Radera
 12. Jag är lite sent ute men den här bilden slår alla rekord. Den är GRYMM!!!! Måste säga att jag är inte alltid förtjust i den här grejen att ställa skärpan på "nåt annat" men här funkar den perfekt. Allting är på sin plats, omgivningen och grävlingens ställning skapar en rundgående rörelse som fångar blicken och lyfter fram spindeln.

  Som du säger är det fråga om en händelse som aldrig mera upprepas på exakt samma sätt. Genom att en duktig fotograf var på plats fick vi andra se en tolkning som kommer inte att släppa i den närmaste framtiden.

  Detta är FOTOGRAFI!! Det handlar om att se och att förstå vad man ser ;))))

  /Heikki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Nu blir jag rörd. Tack!!! Mycket roligt att läsa Heikki. Hade nog en hel del tur den här kvällen också. Grävlingen stannade ju kvar länge trots att jag var där - vilket gjorde att det blev tid över att börja experimentera med lite andra sorters bilder än just portätt.

   Radera
  2. Tur har man om man är mycket ute, men att se krävs nåt annat. Visst är det så att vid möten med djuren gör man oftast först de mest förutsägbara bilderna. Man blir tagen av själva situationen, pulsen är hög osv. Men att sen ta ett eller två steg till krävs förmåga som gör att fotografen sticker ut ur massan. Jag har gjort mina försök med grävlingen och uppskattar den här bilden väldigt högt. Har aldrig sett en bättre :))

   /Heikki

   Radera
  3. Det ligger väl lite i vad du säger. Är man ute mycket så öppnar det givetvis upp för att få lite flax :) Riktigt roligt att du gillar bilden! TACK!

   Radera
 13. Beautiful picture! last picture gave me so many emotions as images Vikars Tommy!

  SvaraRadera