onsdag 30 maj 2012

Vill ju inte tråka ut ...
... er trogna bloggbesökare. Men det blir en grävlingbild till. En bild från igår kväll. Jag började fotografera "min" grävling i år den 23 maj. Därefter 24 maj. Sedan lovade väderprognosen sämre väder och då tänkte jag låta platsen med räven och grävlingen få vila. Men igår kväll klarnade det upp och jag gick ner en sväng. Efter ett tag kom grävlingen ut från skogen till min stora glädje. Några bilder blev det. Sedan stack den in i skogen igen - och så hördes väsande ljud. När jag försiktigt smög närmre och tittade in i den täta granskogen så fick jag se två grävlingar som lekte/bråkade. Efter en stund kände de min lukt och stack iväg åt var sitt håll. Jag har ju tidigare letat efter deras gryt rätt länge men bara hittat övergivna sådana. Men den här kvällen hade jag sådan tur att jag såg vart den ena grävling sprang - och vips var han borta. Deras gryt låg betydligt närmre än jag någonsin hade kunnat drömma om. Vilken lycka!
Roligast av allt var nog att grävlingen trots allt inte blev speciellt rädd. Den kom upp flera gångar ur sin håla för att titta vad jag pysslade med :)))
På väg hem stötte jag även på räven :))) Och nu var det inte bara en räv - utan två stycken som gick tillsammans. Men det är en annan historia. (Bilder kommer).
Den här bilden tillägnar jag Kai Fagerström och Heikki Willamo. Deras grävlingbilder i boken "House in the Woods" har inspirerat mig starkt till att lyckas med grävling - fast på mitt sätt. Tack för inspirationen.

Grävling i sitt gryt, Bashult 12.05.29. Klockan är 21.17.

Mats Andersson /N

24 kommentarer:

 1. Beautiful photograph, it is interesting info. I am greeting

  SvaraRadera
 2. Nice picture ... and thank you very much.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kai! Du har verkligen inspirerat mig med dina fantastiska bilder. Kör hårt nu - du är en stor begåvning!

   Radera
 3. Gratulerar Mats till ännu en vacker bild på grävlingen :) dom få tillfällen jag får se grävling är när jag ser dom ligga överkörda vid vägkanten på motorvägen vilket är oerhört sorgligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Miklos. Ja - så har det varit för mig också. Och det är verkligen sorgligt. Men spana noga på öppna betesmarker kvällstid. Helst att man kan sitta lite högre då grävlingen oftast inte syns annars. De är ute och traskar oftare än man tror - i kvällsljus.

   Radera
 4. Hei, nå er det lenge siden jeg var her inne, har scrollet litt nedover her, mange fine opplevelser og mye fint! :)
  Og grevlingen her - så herlig! :)

  SvaraRadera
 5. Vad underbart det låter! :-) Både med grävlingarna och rävarna. Och vilken underbar bild! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jenny! Ja - det känns nästan lite overkligt!

   Radera
 6. Så bra Mats! Jag förstår att du har inspirerats av bilderna i skogshusboken. Det är bra så får vi inspireras av dina bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :))) tack du gode /N-broder !!!

   Radera
 7. Ingen fara,jag tittar gärna på dina grävlingsbilder,ser själv några levande väldigt sällan,och då i sådan fart att man inte hinner reagera...superfina bilder.

  SvaraRadera
 8. En så´n underbar bild! Grattis till din rika upplevelse i grävlingsskogen!
  /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kerstin! De små liven är verkligen vackra.

   Radera
 9. Herlig bilde, Mats - ikkje minst den vàre stemningen du skildrer med ditt bilde :)

  SvaraRadera
 10. Vilken otroligt söt liten grävling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! Man bara smälter :)

   Radera
 11. Ett fint porträtt där jag tycker du lyckats fint med att förmedla grävlingen som individ med en alldels egen personlighet. Inte alltid så lätt att få till. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åke. Den här individen var nog lite speciell. Väldigt pigg och nyfiken :)

   Radera