tisdag 25 september 2018

Pressrelease okt 2018 – Nature Diary

> In English


Internationellt prisade konst- och naturfotografen
Mats Andersson släpper sin elfte fotobok


I år firar Andersson tio år som konst- och naturfotograf. I samband med det släpper han sin i särklass mest omfattande bok ”Nature Diary”.
Boken innehåller bilder från åren 2009 fram till 2019.
I Nature Diary går Andersson på djupet och ser tillbaka och ger förklaringen till varför hans bilder ser ut som de gör.
– Ofta fick jag höra att mina bilder innehåller så mycket vemod. Men jag funderade aldrig på varför. När jag nu ser tillbaka så är det nästan skrämmande – bilderna visar ju ganska tydligt hur jag mådde. De visar också hur jag klarade vardagen genom att använda bildskapandet som terapi, säger Mats. 

Förordet skrivet av världsstjärna 
En av världens nu levande största stjärnor i konstfotovärlden har skrivit bokens inledning.
– Det är svindlande stort att Arno Rafael Minkkinen ville skriva förordet. Otroligt häftigt, säger Mats.
Minkkinens verk finns världen över på de stora konstmuseerna, bland annat på Museum of Modern Art i New York. Minkkinen är konstprofessor på Massachusetts Lowell-universitetet i USA.
– Här ett urdrag från inledningstexten:
"Genom att använda kameran som en binokulär kikare rör sig Andersson djupt in i och bortom naturens värld med fantasins kraft och skapar känslan av att vi också hör hemma där. I nästan alla hans bilder finns en kinetisk dramatik som skapar en förhöjd närhetskänsla. Ingenting tycks stilla: vinden är alltid närvarande, ljusets källor är flyktiga och mystifierande och vi dras in i en cirkel av animalistisk medvetenhet. Vad ser, tänker och känner djuren på bilderna? Andersson speglar oförtröttligt dygnets alla timmar och påminner oss ständigt om att människan inte äger sin plats på jorden mer än någon annan art."

Bilder som talar till varandra 
– Jag inspireras ju starkt av fotografer som Christer Strömholm, Anders Petersen m fl. Och framför allt hur deras fotoböcker ser ut – där ofta två bilder på ett uppslag talar till varandra. Det är så jag jobbat fram många av uppslagen i ”Nature Diary”– dvs med det tänket. Och min förhoppning är ju att du som betraktare ska få en aha-upplevelse.
– Det blir ju lite av en retrospektiv bok. Fast huvuddelen av bilderna är nytt material. Det har varit otroligt mycket arbete men samtidigt en befriande och rolig arbetsprocess.

Bokrelease, utställning, bildföredrag 
31 oktober släpps boken ”Nature Diary” i samband med vernissagen på utställningen med samma namn på Oskarshamns konsthall.
– Jag håller även ett bildföredrag i samband med release/vernissagen. Jag är väldigt glad att Oskharshamns kommun bjöd in mig att ställa ut i deras fina konsthall. Boken ligger just nu på bokbinderiet i Malmö – trycktes på min födelsedag 20 september. Det tog över ett dygn att få alla arken färdiga. Så det var på tryckeriet jag firade min födelsedag, avslutar Mats.

Fakta Mats Andersson 
• Vinnare VM i naturfoto (svart-vita klassen) 2016 (Wildlife Phtotographer of the Year)
• Finalist (delat silver) VM i naturfoto (svart-vita klassen) 2017 (Wildlife Phtotographer of the Year)
• Årets naturfotograf 2016, utsett av Naturvårdsverket 2017
• Årets Nordiska naturfotograf 2016 – totalsegrare i nordens största naturfototävling Nordic Nature Photo Contest

Fakta boken 
• ISBN 978-91-639-6765-8
• 384 sidor, hårdband
• Format 300 x 240 mm
• Engelska

Kontakt: Mats Andersson, 0708-14 12 42, mats@concret.se

Pressbilder: http://matsandersson.nu/Pressbilder_Nature_Diary.zip

www.matsandersson.nu

Inga kommentarer: