lördag 9 maj 2015

Mitt livs första möte

Bävern och skäggdoppingen. Ett möte 9:e maj kl 05.05

I morse fick jag äran att möta bävern - för första gången i mitt liv :) Ja, så är det. Vi har en hel del bäver i närheten runt Jönköping - men det var först för något år sedan jag började fundera på att lägga lite tid på att få se dem. Jag gjorde inga helhjärtade försök utan åkte då och då till olika platser för att kanske få tur.

Förra året hittade jag dock en plats nära mitt hem där jag dagtid såg nyfällda träd - och att det pågick aktiviter på nätterna vittnade ytterliga fällda träd om dagarna efter. Hösten kom och det blev lite för mörkt och gryningen på tok för kort. Men så nu i vår och med en underbar tid där gryningen åter är lång - så fick jag tur. Vilken lycka.

I morse åkte jag hemifrån vid 03.45 och var på plats där bävern bor strax efter klockan 4. Det var -3° till en början men efter någon timmes väntan var det någon plusgrad :) Och så helt plötsligt - så ser jag vattnet röra sig och där kommer bävern glidande. Den passerar mig och glider vidare ut mot lite mer öppet vatten. Inga bra bilder får jag - men jag inser att det finns en chans att "genskjuta" och eventuellt få en mycket bra fotograferingsvinkel.
Till en början smyger jag iväg och därefter springer jag mot den plats jag tror kan ge mig de bilder jag är ute efter. Nu ska jag bara ha turen att bävern också simmade åt det hållet och kanske, kanske passerar "min" plats.

Jag hinner precis ta mig igenom den risiga terrängen och det är mycket blött och sankt. Väl framme vid vattenkanten hukar jag mig ner - och där kommer bävern simmande rakt mot mig. Vilken lycka. Jag ser också en dopping närma sig. Tänk, tänk om bävern simmar i närheten av fågeln. Och visst blir det så - bävern tycks inte bry sig speciellt mycket om fågeln när de möts ganska nära.

Här är en av morgonens bilder. Klockan är 05.05 och gryningen håller precis på att gå över till dag.

Mats Andersson/N
matsandersson.nu

6 kommentarer:

Unknown sa...

Kul för dig. Jag upplever kanske att det är lättare att se dem i skymningen! Testa får du se! :)

Mats Andersson sa...

Tack :) Ska testa skymning också - men föredrar gryning då man kan vara på plats i mörkret och sedan få mer ljus successivt ...

Unknown sa...

Gör det! Du brukar ju inte backa för utmaningar och mörkt ska det vara!:)

Stefan sa...

Jag var på Abecita igår och hade en väldigt trevlig stund, tack för det.

Mats Andersson sa...

Det var roligt att höra. Tack!

Henrik sa...

Snyggt! Kul att bävern har börjat bli vanligt förekommande även här nere i Götaland. Jag såg att någon tipsade om att fotografera på kvällen, ett annat tips är att vänta till sommaren. Då kan man fotografera hela natten.