fredag 29 augusti 2014

Fyra små bebis-bollar :)


Kattugglorna hemma i Bashult fick fyra små ungar i somras. Jag fick förmånen att följa dem på nära håll under nästan en vecka. Honan lockade dem från holken som satt på stallet genom våran tomt. Hon lyckades få ungarna att flytta från träd till träd. Det tog närmre 3-4 dagar för henne att få med sig alla ungarna genom våran tomt (tomten är ca 9.000 kvm). På dagarna satt de små "bollarna" helt stilla i olika träd. De sista dagarna innan de försvann in i den täta granskogen satt faktiskt alla ungarna i samma träd. Sent på kvällarna kunde jag se hur de hoppade från träd till träd. De kunde inte flyga speciellt bra - men de lyckades flaxa några meter för att sedan störta in i trädet bredvid :)
Sista kvällen, innan de försvann, när jag smög ner mot granskogen så satt mamman nere på backen och alla fyra ungarna ovanför i träden. Dagen efter det så såg jag inte röken av dem.
Glädjande är att en av ugglorna nästan varje natt besöker vårt vårdträd (en ask) i vår trädgård. Hon sitter bara några meter från vårt sovrumsfönster och "skriker" sitt gälla ljud. Ofta står jag i fönsteröppningen och tittar ut i mörkret - stjärnor över hela himlen. Men jag har aldrig sett henne där i trädet - ännu.

Trevlig helg!

/Mats
matsandersson.nu

4 kommentarer:

Henrik sa...

Det räcker gott att höra dom :)
Läcker bild!

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Du verkar onekligen ha hamnat på rätt plats med all natur och alla djur du har omkring dig! En härlig upplevelse måste det varit med ugglorna och en fin bild blev det oxå.

Mats Andersson sa...

Deras ljud är häftigt på nära håll :) Tack.

Mats Andersson sa...

Evigt tacksam för att vi har möjlighet att bo som vi gör. Och tack!