tisdag 16 april 2013

Ljudet av klor som river ...

Jag sitter själv ute i mörkret. Det blåser en hel del rakt mot mig. Vinden skapar en del ljud i den omgivande skogen. Det knarrar med jämna mellanrum från ett träd som vält mot ett annat. Jag ser inte dit - vet bara att trädet är cirka 100 meter framför mig. Den gamla trädstammen där grävlingen traskat några nätter är 20 meter från mig. Jag skymtar den precis. Tar jag kikaren till hjälp så ser jag faktiskt ganska bra. Molnen sveper fram fort på natthimmeln. Ibland skymtar jag även några stjärnor genom molntäcket.
Plötsligt prasslar det i gräset. Och där kommer en grävlingen gåendes i mörkret bara 15-20 meter från där jag sitter. Vinden gör att den inte vet om att jag är där - dvs den får inte min vittring. Den traskar fram till trädstammen, hoppar upp med framtassarna. Jag hör ljudet av klorna som river mot det torra trädet. Pulsen går upp - spänningen är total. Grävlingen "fryser till" - står helt blick stilla och lyssnar. Det här beteendet har jag observerat många gånger genom åren som jag följt de här djuren.
Det prasslar till igen i gräset bara några meter från där jag sitter. Hårstråna på mina armar reser sig. Är det en grävling till som är på väg rakt mot mig på så nära håll? Måste erkänna att det kändes lite olustigt i mörkret. När jag vänder mig om ser jag en skugga bara någon meter från mig - det är min katt :) Förmodligen var det ljudet från katten som fick grävlingen att "frysa till".
Åter fokus på grävlingen. Den går upp på trädstammen och hoppar ner på andra sidan. Går förbi min kamera på någon meters avstånd. Klick. Ljudet av kamerans slutare skrämmer dessvärre iväg grävlingen. Det dundrar i backen när den rusar iväg ut i den mörka skogen. 10 minuter senare kommer den dock tillbaka :) Jag exponerar inte mer den här natten. Sitter bara och njuter av det vackra djuret.
Klockan är mycket. Dags att dra sig hem för att sova - en vanlig arbetsdag på kontoret väntar i morgon bitti.


/Mats

20 kommentarer:

 1. Riktigt snyggt Mats! Gillar verkligen det lysande ögat, kompositionen.. Ja allt!:)))

  SvaraRadera
 2. Härligt! :-D Var din katt nyfiken och undrade vad du pysslade med? :-) Läcker bild!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :))) Katterna är mycket nyfikna och undrar varför jag helt plötsligt sitter ute mitt på natten nu. De är också nyfikna på grävlingarnas gryt - går ofta där på dagarna och luktar ner i hålen :)))

   Radera
 3. Åhh så herlig historie!Likte den katten din..som tuslat etter deg..den skulle sikkert passe på deg:-) :-) :-)
  Gravlingen er en god litan tjukkas:-)montro om det r unger i dens mage..eller kansje d var en hann!Supert Dupert å se :-) :-) :-)
  Hilsen Anita.

  SvaraRadera
 4. :))) jag kan lova att katten var billig just du. Blev livrädd :) Trots en sträng vinter så ser den här grävlingen välmående ut - ungarna är nog trots allt redan födda. De brukar få sina ungar i februari-mars. Tack för dina rader!

  SvaraRadera
 5. Neiii..r d sant:-) :-) :-) :-)Ungane r føddt:-) :-) :-)
  Fy..fader..håper du får tatt bilder av dem engang!
  Psst..beklager jeg besøker bloggen din så mye..men den r bare så cool..skal skjerpe meg!
  HHa det flott så lenge
  Hilsen A.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, ha. Det är bara superkul att du besöker bloggen och skriver! Tack för det. Och visst vore det väldigt roligt om ungarna skulle visa sig. Håller de sig vid grytet så ska jag nog kunna få lite bilder med åtelkameran i vilket fall - som sagt, vill inte störa vid grytet.

   Radera
 6. En ting er fotodokumentasjon du ta Mats, men når en leser her føles det nesten som om en tilstede selv også :-) i opplevelsen.

  Ser Anita, he he også har blitt helt hektet på dine bilder, og det forstår en jo. Innom masse jeg igså, men har ikke lagt igjen spor på en tid. Brakk kragebenet i høyre skulder her for en tid tilbake, så det har vært litt lite tastatur pga smerter. Men nå er en heldigvis i sterk bedring og det er å nå problemfritt å holde kamera mellom hendene igjen, jippiiii så nå gledes til fotovår ja :-)

  Anneklem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina vackra rader Anne! Ibland hinner man helt enkelt inte skriva - det kan ju räcka med att titta på andras bilder också. Har varit dålig på att skriva själv sista tiden.
   - Men vad hemskt med din skada! Hoppas verkligen du inte har ont längre och att du kan köra hårt med ditt bildskapande igen! Våren bara väntar :)))
   - Nu ska jag ge mig ut och rigga kameran där grävlingen brukar hålla till. Få se hur länge jag orkar sitta uppe i natt :))) Kanske ger upp innan den lilla randiga kommer. Den har varit dålig på att hålla tiden de sista dagarna :))) Lättare när den kommer redan vid 22.00 :)

   Radera
 7. Spännande bild och spännande text till. Du skriver bra...kanske börja med det med.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack! Har i vilket fall försökt förmedla min upplevelse så bra som möjligt :)

   Radera
 8. En underbar historia från livet i Bashultskogarna ;)
  (Du får bygga in kameran i nåt ljudisolerat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per! Jag saknar verkligen funktionen som jag ex hade i min gamla F3 där man kunde låsa spegeln i uppfällt läge. Då gick det ju faktiskt fotografera helt tyst. Slutarljudet tycks skrämma dem när det är helt mörkt och så här tyst. Förra sommaren reagerade de inte nämnvärt på det ljudet - men då var nätterna ljusare. Jag fotade mest i mitten av maj då.

   Radera
 9. Dom ær luriga dom rackarna! Har ju en familj under ett av mina uthus i år men inte tro att jag får ta andra bilder æn filma med IRkameran inte! Skall sætta upp mitt gømsle om nån vecka o hænga lite klæder vid det så den vænjer sig med lukten o kanske bjuda lite honung som kompensation....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom är mycket luriga :) Lycka till!

   Radera
 10. Häftig upplevelse där ute i mörkret, själv hade jag kanske inte gjort det helt ensam..
  Och bilden är riktigt cool! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. :))) tack. Nya försök inatt igen.

   Radera