torsdag 25 april 2013

Drömbilden - del II

Grävling kikar fram. 25 april 2013. Klicka upp bilden!
Bashult 130424. Klockan är strax efter nio på kvällen. Det är mörkt. Det regnar lite grand. Men väderprognosen utlovar uppehåll vid midnatt och därefter uppklarnande. Det här är natt nummer 14 på raken som jag envist fortsätter mina försök till drömbilden. Dessvärre har jag upptäckt att grävlingarna inte följer något mönster - dvs de kommer aldrig på samma tider. Ibland har de dykt upp redan halv tio. Ibland vid midnatt. Några gånger har de endast kommit vid fyra på morgonen. Väntan har blivit olidlig ibland. För att orka med mitt arbete dagtid har jag tagit hjälp av modern teknik för att få en påminnelse när grävlingen närmar sig mitt önskeställe. Så jag har kunnat sova flera timmar ibland. Men när jag väl får indikation på att den är i rörelse är det bråttom - ibland har den bara gått upp mycket snabbt på den gamla trädstammen för att ta en munsbit. Och sedan bara försvinna ut i den mörka skogen igen. I natt kändes allt dock rätt. Men bilden skulle inte komma till 130424 - utan jag fick vänta till 130425 och då var klockan 02.00.
Jag får en signal. Jag skyndar ut - yrvaken. Hinner lugna mig och sitter helt still på en klippavsats. En uggla hoar inne från den mörka skogen. Vinden för de små molntussarna fort över himmelen. Det är stjärnklart. Det är fullmåne. Skuggorna från träden och den stora ladugården längre bort syns väldigt tydligt. Det är bara så vackert. Jag ser dock inte grävlingen. Lyfter kikaren och spanar på den gamla trädstammen. Jag ser att en fiskbit är borta. Alltså hade den gjort likadant igen - hoppat upp fort och tagit en bit för att springa iväg ut i skogen.
Jag sitter tyst ytterligare ca 15 minuter. Där kommer den :))) Raka spåret ur den mörka skogen mot trädstammen. Den står en lång stund helt stilla framme vid stammen. Lyssnar. Sedan tar den ett skutt upp på stammen. Klick. Jag tror jag fick min bild. Grävlingen blir dessvärre rädd för kameraljudet igen - men inte lika rädd som de första gångerna. Den hoppar kvick ner och rusar bort några meter. Står och lyssnar. Sedan vänder den igen och går tillbaka. Hoppar upp igen och tar fiskbit nummer två :) Den sitter kvar uppe på trädstammen och äter. Jag hör ljudet från grävlingens mun ganska tydligt när den krossar fiskbenen. Den kastar runt lite med fiskstycket och det ser ut som den sedan sväljer ner allt. Sedan hoppar den ner på andra sidan och jag ser den inte mer.
Jag går fram och ställer om kameran och exponerar några fler bilder på lång slutartid för att få med stjärnorna.
Sedan går jag in och lägger mig. Somnar faktiskt efter någon timme. Sover hårt. Vid 04.00 får jag en ny signal :))) Grävlingen är där igen. Känns bra. Jag vänder mig om, drar täcket över huvudet och somnar om. Sover hårt. Drömmer om... :)

Fakta.
Som jag skrivit tidigare så började planerna för min drömbild på grävling redan förra året.
När väl vintern släppte sitt grepp i år körde jag igång mitt projekt.
I natt blev det någon form av genombrott. Efter 14 dagars nattarbete och många, många misslyckade försök så fick jag till några bilder som jag gillar själv. Äntligen :)))
Jag kommer inte visa alla mina bilder men den här gillar jag också. Det är en modifierad HDR-bild. Dvs bilden består av tre olika exponeringar med olika slutartider och olika blixtinställningar och positioner. Jag använde en gammal D300 med 24 mm brännvidd.


/Mats
matsandersson.nu
instagram

30 kommentarer:

 1. Fantastiskt vilket projekt! Lycka till! Skall bli spännande se fler bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Erika. Ja, det har varit så roligt. Och ÄR roligt. Vilka otroligt häftiga djur detta är.

   Radera
 2. Magnifikt. Kul att allt slit ger utdelning!:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Daniel. Ja - det finns inga genvägar. Men resan fram till målet har varit grymt kul. Och jag kommer köra hårt så länge de kommer till stocken. Senare på våren blir det svårare att locka dem - så då blir det till att smyga igen. Nu vet jag även vilka stigar de har inne i den täta skogen. Så lite bilder i gammal skog hade suttit fint också :)))

   Radera
 3. Hei:-)
  Jeg kan bare si som de andre..Helt fantastisk!!
  En vakker forestilling og:-)
  Gleder meg til å se mere.
  Hilsen Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack du vänliga :) Härnäst väntar en helt annan typ av rovdjur att pröva lyckan på...

   Radera
 4. Svar
  1. Tack Per. Andra natten på rad med stjärnklart och fullmåne :)

   Radera
 5. Awesome shot! Great inspiration.
  Thanks for sharing.
  Hope to see you on my blog:)

  SvaraRadera
 6. Noe så vakkert!! Både dette og det drømmebildet litt lenger ned på siden din! og en helt egen eventyrstemning under nattehimmelen.. :) kan til og med se stjernene..
  Veldig spennende lesning også!

  God vår! :)

  SvaraRadera
 7. Bara att gratulera till en fantastisk bild! Vackert att man ser stjärnorna, ger en helt ny dimention till bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Miklos!!! Tanken var att på något sätt illustrera hur nattdjuren ser allt. Sådant som egentligen inte en kamera hade klarat här med en "vanlig" exponering. Till och med vårt eget öga funkar ju förnämligt bra i mörker när man vistats ute en längre tid långt från ljuskällor.

   Radera
 8. Grattis till din Fantastiska Drömbild Mats !
  Man förstår att det ligger lite arbete bakom, när man läser ditt reportage.
  Mvh S Nilsson

  SvaraRadera
 9. Tack för läsning och titt, Mats! God natt får jag väl säga då.... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. .))) tack själv för dina rader. Ingen grävling ännu. Ser även ut som det blir lite regn om 1,5 timmar. Hoppas den gamla D300:an tål duschen :))) Annars får jag väl springa ut och assistera med paraply ;)

   Radera
 10. Hej Mats!
  Underbar bild och så härligt att läsa om allt arbete och tänk bakom det hela projektet. Måste vara en fantastisk känsla att vänta på denne charmören och när "han" sedan kommer och du får dina bilder.
  Ha det gott!
  /Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Ingemar. Det är lika spännande varje natt. Men nu tycks allt vara över för i år på den här platsen. Grävlingarna finner säkert egen föda nu - så då duger inte min fisk längre ;)

   Radera
 11. Man kan inte annat än imponeras av din energi och målmedvetenhet,hade själv varit nöjd med hälften...Du får ju en hel del respons,blir väl lättare då.Riktigt lyckat resultat för övrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jan-Olof. Jätteroligt med all respons så klart. Och vissa nätter har spänningen varit olidlig :) Men nu passerar dom bara stocken för att vandra till egna födoplatser. Maskar och skalbaggar smakar väl bättre :))) Jag gav dem i vilket fall en bra start. De var verkligen utsvultna efter den långa vintern.

   Radera
 12. En kanonbild Mats ! Här har du fått belöning för dina mödor !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack Lasse!

   Radera
 13. Grattis Mats! Så kul att hårt arbete lönar sig. Kan rapportera att böckerna har kmmit och jag har hunnit läsa John Bauers skogar en första gång. Kommer att inspireras och återkomma till den boken under några veckor innan jag ger mig i kast med de 2 andra. Lycka till!

  SvaraRadera
 14. Å så läckert fångat! En toppenbild, grattis :))

  SvaraRadera
 15. Wow grattis!!!
  Månljuset och stjärnorna gör bilden lite sagolik.
  Kan tänka mej att det var fantastiskt vackert att beskåda, och så bilden som pricken över i! :-)

  SvaraRadera