fredag 5 april 2013

Dör fotobloggarna ut?

Man måste ju imponeras av responsen på Instagram. Den här bilden valdes av Instagram Sweden till dagens bild den 4 april. På tio timmar hade den fått 500 likes. Jag publicerade den på min sida 31 mars och där har den hittills fått 100 likes. Så 600 personer har bemödat sig med att trycka gilla.
Framgången med Instagram är väl just att man snabbt kan se bilder - och utan större ansträngning markera en bild med gilla.
När jag startade den här bloggen så tyckte jag responsen var oerhört bra. Men om man jämför Instagram med fotobloggar så är skillnaden mycket stor. Instagram har jag nu kört lite drygt två månader och har över 1.600 följare. Den här bloggen startade jag för drygt fyra år sedan - och har ca 145 följare. 
- Är fotobloggarna på väg att dö ut? Vad beror det på?
- Ser jag till mig själv så hinner jag knappt inte besöka några fotobloggar. Tiden räcker helt enkelt inte till. 10 timmars arbetsdag, några timmar till eget foto och sedan familj, hundar och gården.
Att jämföra Instagram med traditionella fotobloggar kanske inte är helt rättvist. På Instagram kan man ju inte skriva något i sina inlägg. Hur som så är Instagram onekligen en framgång. I dagsläget har Instagram över 100 miljoner aktiva användare. Och det är väl just enkelheten som bidrar till framgången. När jag vaknar på morgonen så kan jag ta min mobil och lägga ut en bild lite snabbt. Bläddra igenom mitt flöde och trycka gilla på några fina bilder. Fem-tio minuter av min tid.

Båda forumen brottas dock med ett gemensamt problem. Man får se lösryckta bilder i litet format. Jag håller fortfarande den traditionella fotoboken högt! Bilder tryckta på papper i stort format. Text, bild och tema i harmoni. En berättelse. Som att få hem en fotoutställning - som man kan ta fram och njuta av när man vill. Om och om igen.

Köp någon eller några av mina böcker! Eller titta i listan här med mina boktips!

PS. bilden på hunden publicerade jag första gången här i bloggen, 6 maj 2011.

16 kommentarer:

 1. Jag älskar också Instagram. Det känns nytt och fräscht, och man får se så många olika slags bilder på ett väldigt snabbt sätt. Följer man en fotoblogg (vilket jag fortfarande gör) är det lätt att det blir samma typ av bilder hela tider (mig själv inkluderad). Instagram får mig att vilja experiementera och ger mig fotoglädje igen.
  Däremot hör jag till det läger som använder Instagram bara till mobilbilder och följer inte så många som lägger upp "riktiga" bilder där. Jag vill hellre inte tagga bilderna för mycket eftersom jag tycker att det förstör det visuella intrycket.
  Men tänk ett Instagram för riktiga bilder, i alla format, där man snabbt kan scrolla igenom många fina bilder och inspireras. Det vore skoj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader! Jag tittar mest på "riktiga" bilder - fast de är ju ofta påverkade av Instagrams filter vilket jag tycker är lite av hela grejen. Det finns otroligt många fina sidor och fotografer som visar de mest häpnadsväckande bilder. När jag såg min FB-vän Kjartan Trana på Instagram och hans otroliga bilder så blev jag också tänd. National Geographic med flera har också mycket fina sidor att följa. Jag följer ju givetvis dig också - och tittar på alla kattbilder :)))

   Radera
 2. Hej Mats!
  När jag startade min blogg var min förhoppning att få en levande fotoblogg där vem som kunde kommentera och framförallt diskutera bilder. Inte bara mina bilder utan bilder i allmänhet. Min tanke var att igenom dessa diskussioner om bilder kunna lära mig mer och få nya idéer.
  Med facit i hand nu när bloggen börja närma sig ett år är att de blev inte som jag tänkt mig. Det spelar inte nån roll om man försöker skriva utmanande text med frågor för det är inte många som kommenterar ändå. Kan de vara så att vi inte har tid o stanna upp längre?
  Det är kanske dax o skaffa sig instagram o bara trycka på gilla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tråkigt. Men jag tror inte det finns tid rent generellt. Men när det väl blir lite kommentarer och debatt så är det ju otroligt roligt - vilket sporrar till att fortsätta. Kör på Tommy!

   Radera
 3. Fotobloggar är tyvärr utdöende. Min blogg har just gått i graven efter 4år pga brist på besökare och kommentarer. Jag har övervägt instagram men just nu så orkar jag inte påbörja något nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske så :( Jag noterade att du stoppat din blogg - vilket är tråkigt. Men jag förstår fullt ut. Har ingen tid att titta och ibland skriva - varför ska man då fortsätta!?

   Radera
 4. Intressant detta. Jag fastnade också för Instagram, mest för snabb respons samt att det är snabbt och lätta att lägga ut en bild. Men jag tror nog att fotobloggarna fyller en funktion också. Möjligheten att skriva lite mer, samt att en bild på webben ändå blir lite "mer" att se på. Tror inte att man bara ska se till antal "likes", en kommentar på bloggen kan vara mer värd (för mig) än 10 "likes ;) Men det speglar hur vi lever. Jag hinner inte heller med att kolla speciellt mycket bloggar och jag ser att mitt eget bloggande inte är lika frekvent som tidigare. Jag har också helt lagt ned engagemanget på sidor som Fotosidan och diverse forum, mest därför att jag måste prioritera vad jag använder min tid till. Jag kör dubbla bloggar, samma bilder men den ena på engelska och det intressanta är att så fort jag lagt ut nåt nytt så droppar det in rätt bra med "likes" på den engelska men inte på den svenska. Däremot så får jag totalt sett betydligt fler besök och kommentarer på den svenska. Annars så håller jag med dig om att en riktig fotobok (eller en bra utställning) slår det mesta. Men där i mellan så är det ju bra att folk kan visa vad de håller på med här på nätet också ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den snabba responsen speglar väl lite av hur samhället fungerar. Och jag håller med dig - bloggen är ju otroligt värdefull när det blir debatt som här. Men när fanken ska man hinna???? Det går ju bra för dem som sitter hemma och inte jobbar. Men vi andra - när ska vi hinna med? Tack för dina rader Per. Och fortsätt med blogg och Instagram.

   Radera
 5. Instagram, visar det bara kvadratiska bilder? Och så att man inte kan skriva nån berättande text. Jag har valt bort både FB och Instagram.

  Och det här med "gilla" personligen så tycker jag att det är ganska så mycket förskola över det hela.

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visar bara kvadratiska bilder. Men jag har även sett andra varianter fast då med svarta fula fält runt. Kan hålla med om det där med gilla. Men det tycks som det är vad de flesta hinner med :(
   FB är en mycket viktig kanal både för mig personligen och även för företaget concret. Sociala medier spelar en allt viktigare roll idag. Jag når mina kunder lättare via FB än traditionella medier som telefon och mail. Här kan vi även få ut info snabbt och enkelt. Och se statistiken. Senast i raden av bekanta att skaffa FB var min far - 83 år :)))

   Radera
 6. Jag skulle gärna vilja säga nej, men tyvärr, det verkar som om allt färre besöker fotobloggar. Jag har dock bestämt mig för att inte stänga ned min än på ett bra tag, anledningen är ju att det snart kommer finnas ett nytt objekt att fota, sure - det blir lite ämnesförändring - från natur till människa - men det är ju ändå bara en blogg... med bilder i. ;-) Lite trist med lite respons och lite besökare, ja det tycker jag, men just nu orkar jag ändå inte själv sitta i timtal och besöka bloggare varje vecka - vilket jag gjorde förr. Nu letar jag inte så mycket inspiration längre, jag håller mig till mina favoriter och peppar och får inspiration därifrån. :-)
  Själv har jag inte instagram och besöker aldrig det heller, av någon underlig anledning kan jag inte se folks instagrambilder i news feed:en på facebook heller, bara om jag aktivt går in och besöker var och en (vilket man ju inte gör varje dag direkt!) av mina kontakter.
  Skulle iaf sakna din blogg om du la ned den helt Mats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Jenny! Och du är ju absolut en vän som gör att man gärna fortsätter blogga! Vad roligt när du snart kan börja fota ett litet nytt liv!!! Ha en bra helg!

   Radera
 7. Nja, blir nog mitt svar. Jag tror antalet personliga fotobloggar riskerar att drunkna det enorma flöde av bilder/bloggar/hemsidor som finns att ta del av.

  Instagram har jag inte lagt ner någon tid alls på, men jag har förstått att det är riktigt populärt bland många yngre (och förstås äldre) och är ett sätt att på ett snabbt sätt dela bilder med många. Men hur är kvalitén och möjligheten till större bilder som ändå är en fotobloggs största möjligheter. Sociala medier spelar en mycket stor roll i dagens infoflöde och de flesta måste nog anamma detta tillslut, även fast det finns de som stretar emot.

  Min tanke är att ensam försvinner lätt, tillsammans så finns större möjligheter. Jag tror starkt på kollektivtanken när det gäller att nå ut med bilder/budskap. Det var en av flera anledningar till att jag och Henrik Karlsson tog initiativet till bloggen Images of Nordic Nature. Där vi har regelbundna besök på bloggen från de flesta av världens kontinenter och med en trafik som sakta men säkert ökar. Är man dessutom fler så kan man dela på mycket av det som kan bli jobbigt för en enskild.

  Så jag tror inte fotobloggen är död, den behöver bara ta andra vägar för att nå ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Daniel. Det kanske är så att det finns ett fortsatt liv för fotobloggen. Hur som så vill jag i vilket fall inte lägga ut för stora filer - eftersom det finns de som sitter och själer på nätet. Se bara på skandalen vi hade med en /N-fotograf som norpade bilder från bildbyråer och privatpersoner med mera och klippte in i sina egna bilder :(
   En anledning att köra vidare är ju när det blir respons på inlägg. Så det gäller väl att anpassa ämnet och inte bara pumpa ut en massa bilder. Trevlig helg. PS. jag kikar då och då in på er blogg IONN! Detta tack vare att ni flitigt länkar via FB!!! Bra!

   Radera
 8. Kul att responsen är bra på Instagram. Inte satt mig in riktigt hur det fungerar, men verkar intressant av det jag läst du skrivit.
  Det är väl en del av dagens samhälle allt skall gå snabbt inte tid för eftertanke och reflektion. Det finns inte tid, som man brukar säga men tid finns ju massor. En prioriterings sak vad man vill göra av sin tid bara. Men allt eller det mesta på nätet fungerar lite som en snabbmats resturang, snnabt in, ta del av något halvhjärtat och sedan vidare och kanske man har "tid" i förbigående att "gilla" något. Det är nog tidens gång detta.
  Men bra iaf att ha olika val, Instagram och FB för snabba kickar och en fotoblogg eller något så stenålders som hemsida för lite mer eftertanke och reflektion. En stund att stanna upp och andas, lite som när man strövar runt med kameran :)
  Ser gärna att du behåller din blogg :) roligt att få lite berättelser, tankar kring bilder.
  Men får nog allt ge mig in i Instagram och få dess "sockerkickar" ;) som sagt många guldkorn som gömmer sig där också :)

  Önskar en fortsatt fotoglad vår!

  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christer. Tack för dina rader - alltid roligt när du skriver lite. Ja instagram är lite som sockerkickar :))) Bilder som kräver lite mer har inget där att göra. Har testat lite. Lättsmälta vackra och välgjorda bilder funkar - gärna med solnedgång och allt ;))))) Det är hur som roligt att lära sig nya media - att följa med i utvecklingen. Mina svåra bilder med tuggmotstånd brinner jag givetvis mest för - men de hamnar kanske ibland här. Men mest på utställningar och i mina böcker. Ha en underbar vår du också!!!!!!!!!!!!

   Radera