fredag 1 februari 2013

Grymmast av dem alla

Under 1700 talet jagade man vargen frenetiskt i Sverige. Det var inte alls ovanligt att 800-900 man samtidigt gick vargskall. Men utdelningen var inte särskilt god. 1734 infördes en lag att inte mer än 600 man fick användas till samma vargskall. Vargskallen fortsatte även under 1800-talet. Utöver dessa metoder så använde man gift flitigt - vilket man även gör idag. Polisen har konstaterat upprepade försök att döda vargar med förgiftade kadaver i Dalarna 2003 och 2008. (Vargen fridlystes 1966).
Trots intensiva försök att utrota vargen så tror man, vid 1800-talets början, att det fanns 4-5.000 vargar i landet. Det som är mycket märkligt, med tanke på att jaktmetoderna var ganska ineffektiva, är att bara på några decennier lyckades man utrota vargen! Under 1830-talet dödades nästan 7.000 vargar!!! Åtskilliga bygder har sedan nedskrivna berättelser att sista vargen sköts under 1850- eller 60-talet. Hur var det här möjligt?

Grymmast av dem alla
Den stora utrotningen var möjlig genom att man helt ändrade strategi. Man gjorde något som är mycket svårt att förstå att någon kan göra. Istället för vargskall, varggropar, saxar, gift med mera så sökte man upp vargarnas lyor. Man avlivade alla valpar utom en - vilken man band fast i bakbenen en bit upp i ett träd vid lyan. När valpen skrek för sitt liv så återvände till slut tiken. Och då sköt man även henne och tog livet av den sista valpen. Och så här höll man på.
Den här otroligt grymma metoden spred sig dessvärre även till USA - där den kallades för "The Swedish Method". Och även amerikanarna lyckades utrota sina vargar.

The Sedish Method. Fy fan. Jag skäms!!! 

Källa: Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman. En bok jag kan rekommendera!

/Mats

6 kommentarer:

 1. Varför har just vargen blivit ett djur som jagas och förföljs på det här sättet.? I sagor som föräldrarna läser för dig innan du somnar, så är just vargen det farliga djuret. Det är varelsen som är ond. Det onda får även skepnaden av just en varg. Varför?

  Vad har just detta djur gjort för ont, som får bli symbolen för det onda, det farliga.. Är det bara en en nedärvd rädsla som inte har någon som helst förankring i verkligheten.. ja, jag tror det.  SvaraRadera
  Svar
  1. Selma Lagerlöf med Gösta Berlings saga har stor del i att vargen anses ond! Även i Bibeln omnämns vargen som det onda. Hos jägarfolk som indianerna stod vargen däremot för mod, skicklighet, uthållighet. Men när människan sedan blev "bönder" började man kalla vargen feg, dum, rovgirig.

   Radera
 2. Ja, fy faaaaan!!!

  Rent instinktivt känner jag bara: "öga för öga tand för tand."

  Ja jävlar om nån skulle ha ihjäl en varg i min skog!!!!

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan känna likadant Wiktoria. Stå på dig!

   Radera
 3. Om det er noen trøst så er ulvehysteriet og hatet ennå verre i Norge. Helt tragisk !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen tröst. Vi behöver ju vargarna i Norden generellt. Så sorgligt Magnus.

   Radera