lördag 23 februari 2013

Vad gör du människa? Del I

Kraftledningsgata, 23 februari 2013.


Urbana miljöer blir vanligare och vanligare. Vi tänker oftast inte på det - vi människor bara breder ut oss. Nästan till vilket pris som helst.
Det är inte speciellt länge sedan den här vägen kantades av orörda skogar. Hade man tur så kunde man se älgarna stå i någon glänta och kika ut. Idag hittar jag älgarna oftast i de här otroligt fula kraftledningsgatorna. Människans framfart - till varje pris. Människorna i den lilla byn bor i sina små hus alldeles under. Hur strålningen påverkar oss vet man väl egentligen inte helt säkert ännu? Människorna i den lilla byn utnyttjar kraftledningsgatan också. Här har man nu byggt sina älgtorn. Här är det lätt att upptäcka djuren när de måste passera. Älgarnas nya skog är inte vacker. Älgarnas nya skog är inte säker. Älgarnas nya skog gör så att de blir utsatta och därmed lätta byten. Sorgligt.

/Mats
matsandersson.nu

10 kommentarer:

 1. uff ja ikke bra!!Men vi er jo så mangen mennesker..hvor skal vi gjøre av oss?Tror vi trenger noen dyktig arkitekter som ikke bare tenker på penger..

  Synd for dyra og..de har jo trasket på stien sin i alle år..og vil fortsette med det!I kraftverk skog!
  Leste også noget annet her om dagen..ganske ekkelt..Det var att vi mennesker er så full av konserveringsstoffer via maten..at når vi dør.og vist man blir gravlagt..så varer kroppen i mangen manen tiår uten å råtne..uff.ja syns det er skremmende når profitt går på bekostning av mennesker..fins jo ikke noe god moral lenger!1Hvor er alle gode forbilder å se opp til for de unge??Uff ja..Men jeg har troen på att neste generasjon vil gjøre det bedre enn oss..Jeg får håpe!!)Takk for kjempeintresangt innlegg og bilde..Likte den elgen nederst i hjørnet!!Søøøt til toss for kraftverk!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader. Och precis som du nämner så borde vi kanske tänka efter lite mer hur vi vill att vår natur och våra boplatser ska se ut. Att dra kraftledningar så här är säkert det billigaste sättet - men inte det snyggaste. Kanske borde man låtit någon landskapsarkitekt varit med från början :) Det du berättar om konserveringsmedel i kroppar är ju riktigt otäckt - hade inte hört. Tack igen för att du delar intressant info. Och ha en fortsatt bra helg!

   Radera
 2. Hej Mats!
  Udda men vacker bild, det är ju verkligen en skildring av vår "moderna natur". Texten är så tänkvärd, den får en att stanna upp och tänka till. Men vad hjälper det...
  Ha en fin lördag!
  /Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Ingemar. Precis som du säger så blir man ju ibland helt uppgiven. Känns som man inte kan påverka alls. Både du och jag som jobbar med bild kan i vilket fall skildra det hela så här och sprida våra bilder - så att fler stannar upp och tänker till. Ha en fortsatt bra helg du också!

   Radera
 3. Fint innlegg du har skrevet! Noe som opptar meg også er dehøyspentmastene , de er fæle og skummle. Dere i Sverige har atomkraftverk også fyyy , det er det eneste jeg ikke liker ved Sverige. God kveld til deg !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader! Ha en bra söndag.

   Radera
  2. Fult kan det vara och jag håller med att vi människor breder ut oss överallt men älgar gillar nog hyggen, elledningsgator och annat där det växer buskage. Det är moderna skogsbruket som gjort att vi har mer älg än någonsin...

   /heikki

   Radera
  3. Visst är det så att dessa "gator" uppskattas av älgar, rådjur med flera pga allt sly som växer upp och är lätt för dem att komma åt. Likväl har "gatorna" blivit deras död i många fall då det är lätt att skjuta dem där. OCh som sagt fult som stryk är det. Jag skrev ett tidigare blogginlägg om att djuren uppskattar kraftledningsgatorna. Men det finns dock små ljuspunkter i allt mörket. Ex så plockade Uppsala kommun ner en del av sina kraftledningar och la dem under mark. Så det finns hopp :)

   Radera
 4. Menade kommentera inte svara :)))))

  /heikki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattade :))) Även om jag är lite trög så här på söndagen ;)))

   Radera