söndag 24 februari 2013

Vad gör du människa? Del II

Räven vid Odensjö, 22 februari 2013.
När vi flyttade ut på landet 2008 så fanns det en vacker plats bara några kilometer från vårt hus - Odensjö. Här kantades vägen av en allé och på ena sidan en vacker sjö och på andra sidan stora betesmarker med djur. Innan djuren släpptes ut så var det mycket vackert med högt gräs, blommor med mera. Ibland kunde jag skymta en räv här - men ofta var den dold av det höga gräset. På vintrarna brukade dock räven traska över fälten och jaga sork helt ostört.
- Idag ska här byggas en golfbana och 40-talet hus. Trots att de flesta husen inte är sålda och att intresset för golfbanan här är minst sagt svagt så körde man igång och markberedde och byggde de få hus som det fanns spekulanter till. Hela det vackra området försvann på bara några månader.
- Räven som brukade jaga ostört sitter nu vilsen och tittar. Sitter och tittar i något som inte liknar de gamla jaktmarkerna längre. Kanske finner han trots allt sitt byte här. Men synen av räven som satt där var inte rolig. Inte lika vackert som förut. Människans framfart - till varje pris. Här ska bli bostäder och golfbanan. Även om intresset är mycket svagt.

/Mats
matsandersson.nu

18 kommentarer:

 1. känns igen! Här slopar de ängen och kolonistugorna och ska bygga lyxvillor runt hela vårt lilla naturreservatsområde. Här har djuren redan börjat försvinna, älgar finns det ju knappt en enda kvar (vi var ute och spårade idag, inte ETT ENDA älgspår inom en mil! Lite rådjur och räv en bit bort dock)
  Stackars räven hos dig, inte roligt när de bygger bort varenda naturlig mark som finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sorgligt!!! Det blir svårare och svårare att komma till vildmark med skog som verkligen är skog och där det finns djur.

   Radera
 2. Människans (p)åverkan på vår jord är sällan något som ger en anledning att jubla. I min del av landet är exploateringen säkert ännu längre driven men det gör mig så mycket mer ont att läsa, att ‘civilisationen’ tränger allt längre ut i vår herres hage. Inte ens i mörka Småland kommer man tydligen undan den. Nyss konstaterade jag hur viltet i mina närskogar decimerats genom omfattande jakt, samtidigt som skogarna ersätts av gigantiska kalhyggen i ett rasande tempo. Balans.......?

  Tragik i en annan del av världen har ju dokumenterats av Nick Brandt, som du skrev om förra året i ett boktips. I veckan såg jag fotoutställningen "On This Earth, A Shadow Falls" i Helsinborg. Smärtsamt vackra foton som i kontrast mot den svarta bakgrunden blev en oerhört stark upplevelse. Rekommenderas starkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket tråkigt. Framförallt att markägare inte har bättre känsla utan bara ser till det ekonomiska stör mig enormt. Skogen är en mycket viktigt resurs så klart för vårt land - men man behöver ju inte skövla på det här sättet. Men det är bara pengar som styr. Pengar, pengar, pengar. Den utställningen måste jag se! Tack för tipset.

   Radera
 3. Ja Mats, visst kan man bli smått förbannad och/eller ledsen för elgator, golfbanor och nyplanerade små villaområden... men, MEN, det är egentligen ganska så "obetydliga" ingrepp!!

  Har skrivit på din blogg förut, om vindkraftsindustrin, men får förstå att du av din a kommentarer, att du kan tycka att detta kan vara ganska så vackert...med vindkraftverken.....

  Vackert...eller inte, det är inte det det handlar om.

  Men, nu är jag på G igen ;) om vindkraften. 220 meter höga 110 decibel med betongfundament som aldrig kommer att kunna tas bort. Tänk själv.
  Ett inslag från tv:
  http://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/mdup11000912/25-09-2012

  Här i Jämtland ska, om Energimyndigheten får bestämma, 1/3 av all Sveriges påtvingade vindkraftsindustri förläggas, och redan tvångsinlöses hus och gårdar!!!!

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbannad är bara förnamnet :) Jag tycker verkligen inte vindkraftverken är vackra. De är gräsligt fula. Däremot kan jag på något sätt förstå att vi måste utveckla den här typen av energikällor. Men var de ska placeras är inte lätt. Känns nästan som det blir fel var man än ställer dem. Känns lite som en mardröm för Jämtlänningar.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det är alltid bara pengar och storskalighet som gäller. Vad det än handlar om. Hoppas den lilla räven finner sig till rätta. En sorglig bild.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så påtagligt när man ser en liten individ vilsen. Människans framfart till varje pris. Rävarna och andra djur får snällt acceptera och flytta på sig. Här fanns även stora våtområden där mycket fåglar samlades. Men inte numer :(

   Radera
 6. åhh jeg ble helt trist av det bildet!!stakkers stakkers lille reven!!!!!!!!
  Neiiiii...sånn kan vi ikke ha det..at dyrene skal forsvinne.vi må ha andre politikere.Tenke nytt!
  takk for ett fint innlegg Mats..selv om jeg ble lessan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för dina rader här. Det gäller att visa vad som håller på att hända över allt. Jag är ingen bakåtsträvare - men ibland känns det bara för hopplöst. Man blir så ledsen.

   Radera
 7. Svar
  1. Ja, mycket. Att se räven sitta där kändes inte bra. Det blev så symboliskt.

   Radera
 8. Bra bild! Skatteintäkter är prio nr 1 för styrande kommunvalda. MP och V är väl de enda som väger in andra aspekter när det gäller exploatering. "Samråd" med boende är inget annat än ett ord.

  SvaraRadera
 9. Ja man blir beklämnd,man undrar vad det blir för värld vi lämnar över till nästa generation.

  SvaraRadera
 10. Tack Boel och Jan-Olov för era kommentarer.

  SvaraRadera
 11. och sen får djuren säkerligen skit när de springer på golfbanan!

  /Henrik

  SvaraRadera
 12. Ja, det kan man ju verkligen undra .... fina bilder som alltid Mats! ha de Thorsten

  SvaraRadera