torsdag 31 januari 2013

Varför detta hat?

Varg. Kolmården 2010.
Hur uppstod hatet mot vargen i Sverige?
Den så kallade Gysingevargen dödade ett flertal människor i Sverige. Serien av angrepp startade den 30 december 1820 då ett treårigt barn blev ihjälrivet av vargen. Angreppen fortsatte sedan fram till den 27 mars 1821.
Under den tre månader långa perioden angreps 31 människor, vilket resulterade i 9 döda och 15 skadade. De skadade var oftast barn.

Människans fel 
Gysingevargen var sannolikt den vargunge som fångades 1817 och hölls i fångenskap på Gysinge herrgård under flera år tills den rymde eller släpptes lös. Detta förklarar varför vargen betedde sig som den gjorde. Angreppen mot människor i området upphörde efter att en varg dödades den 27 april 1821.

Den stora utrotningen 
Vid 1800-talets början var vargpopulationen stark och vargen var vanligt förekommande i hela landet (utom på Gotland och Öland). Det fanns sannolikt ca 1.500 vargar runt 1930.
Bara några år efter den tragiska olyckan i Gysinge startade utrotningen. Mellan åren 1827 och 1839 dödades i genomsnitt 520 vargar per år. Under 50-talet dödades 1.850 vargar. Decimeringen av den svenska vargstammen skedde med början i södra delarna av landet och från 70-talet verkar vargen mest ha varit koncentrerad till landets nordligaste delar.
Den svenska vargstammen uppskattades år 1900 endast till ca 100 djur. Under 50-talet uppskattades stammen till endast 20 djur och när vargen fridlystes 1966 fanns högst ett 10-tal vargar kvar.

Helt utrotad 
1980 antogs vargen vara helt försvunnen i landet. 1982 invandrade tydligen vargar från Norge till Sverige. Den första vargkullen i Sverige på över hundra år såg sitt ljus i Värmland 1983.
Vargen kategoriseras nu som starkt hotad i Sverige. Vid en inventering vintern 2010/2011 uppskattades Sveriges och Norges gemensamma vargstam till ca 300 individer. Ur genetisk synpunkt bör antalet vargar omfatta mer än 1.500 djur för att upprätta en långsiktigt livskraftig isolerad population.

När nu regeringen åter igen tillåter licensjakt är man verkligen ute och cyklar. Trots att vi har så få vargar, ca 300, så tar man dessutom inte hänsyn till den illegala jakten. Man väljer att blunda.
Alla kan göra något för att skydda våra stora rovdjur. Exempelvis bli medlem i Svenska Rovdjursföreningen. De arbetar aktivt för våra rovdjur.

PS. Den enda vargattacken med dödlig utgång i Sverige sedan Gysingevargen i början av 1800-talet ägde rum sommaren 2012 i Kolmårdens djurpark, då en 30-årig kvinna (anställd av djurparken) dödades av vargar. Arbetsmiljöverket i Linköping begär att åklagare ska väcka åtal mot djurparken.

/Mats

7 kommentarer:

 1. Jadu Mats, varför man inte läser på fakta innan man försöker utrota vargen än en gång är mig en gåta. De har rätt att finnas de också. Att de blev lite inavlade är ju inte speciellt konstigt om det bara fanns 10 vargar kvar ett tag... :-( Jaktens fel helt enkelt, så vad de pysslar med nu det förstår jag bara inte.

  SvaraRadera
 2. Ja det är fördjävligt!
  De vet precis vad de gör. Jaktmaffian i regeringen vill inte ha några vargar i Sverige, av de övriga så tror jag många inte bryr sig...
  Som du skriver ovan också, allt tal om nivåer på 380 eller 180 eller 150 vargar är också nonsens då det behövs många fler för en livskraftig stam.
  /Per

  SvaraRadera
 3. Jadu, jag förstår inte det heller - Inte ett dugg.
  Hat brukar bottna i rädsla och okunskap. Förmodligen är fallet så nu med..
  Man kan inte annat än återigen förstummas över människan inskränkta tankegångar om att stå över djuren istället för att leva sida vid sida.
  Bra att du står upp för detta ämne och tar ställning!
  Och för jösse namn - fin bild på det magnifika djuret;-)
  Mvh Anna

  SvaraRadera
 4. Håper de rømmer til oss i Norge:)Vi har allerede en som har komt over ;)Vi skyter ikke ulv etter den nye loven :)

  SvaraRadera
 5. Det virker som om mennesker elsker å ha noen å hate. Og å kanalisere sin frykt og usikkerhet mot. Vargen har gjennom alle tider vært menneskets hatobjekt nr 1. (Når vi ikke har rettet hatet mot andre mennesker da.) Vargen har også gjennom alle tider vært vår konkurrent i naturens matfat. Sånt blir det instinktivt nedarvet hat av.
  At mennesker fortsatt går rundt med det hatet er egentlig ikke lett å forstå.

  SvaraRadera
 6. Jag trodde man slutade tro på sagan om rödluvan och vargen samtidigt man slutade tro på tomten, men tydligen inte :)

  /Henrik

  SvaraRadera