fredag 18 januari 2013

Har inte velat ...

... visa allt för mycket

Björn dricker i skogstjärn. Klockan är 02.06. (Klicka för större)


Jag har inte velat visa för mycket av mina björn-, mårdhund-, samt järvbilder från i somras. Vi jobbar ju intensivt med boken MÖTEN (Heikki och jag). Så de bilder vi tycker är de allra bästa vill vi ju ha i boken. Nu när boken börjar ta form och huvuddelen av bilderna är på plats så kan jag visa lite fler av sommarens bilder här. Trots att jag själv gillar den här bilden mycket så kommer den sannolikt inte vara med i boken.
- Den här natten var rent magisk. Ja egentligen var hela min vistelse i Finland magisk. Så mycket bilder på mårdhund, björn, järv bland annat hade jag aldrig kunnat drömma om att det skulle bli. Häftigast var nog trots allt mötet med mårdhundarna. Tack vare ett enormt arbete från Heikki så fick jag en natt i hans gömsle jag sent ska glömma :)
Den här bilden kom till klockan 02.06. Björnen kom smygandes mycket försiktigt på andra sidan sjön. Stod och tittade inne i skogen länge och drog vittring. Efter en långs stund så gick den sakta ner mot den spegelblanka sjön. Och till vår stora glädje så hukade den sig ner och började dricka. Jag kan fortfarande känna glädjen och lyckoruset av att fått se det här. Så vackert! Björnen med sin spegelbild i den mörka tjärnen.

Trevlig helg.


/Mats
matsandersson.nu

(206.115)

37 kommentarer:

Johanna sa...

WOW vilken bild!! Helt fantastisk!! Kan tänka mej glädjen när ni fick syn på björnen :-)

Ingemar Pettersson sa...

Hej Mats!
Så underbart, jag förstår att det bubblar i dina ådror ännu av detta mötet. Vilken fantastisk spegling av ett helt underbart djur! Oj, oj gallra bort en bild av denna kaliber när det gäller boken... Det kommer att bli en magisk bok med era fina möten.
Ha en fin helg!
/Ingemar

Anonym sa...

Vilken härlig bild. Jag har ju själv varit i Finland och under några dygn suttit gömsle och mina möten med björn, varg och järv då, är nog bland de mest fantastiska upplevelser jag haft. Det slår tom med min resa till Afrika för ett antal år sedan.

Trevlig helg
hälsar Agnetha

Ars Natura sa...

Jag älskar den här bilden

Mats Andersson sa...

Tack snälla du! Bilderna får mig att minnas allt - så otroligt kul hade vi. Heikki har stor del i att allt det här blev möjligt. Ta med dig familjen och gör det här! Mycket björn! Har man tur även varg och järv :) Jag kan tipsa om bra ställen!

Mats Andersson sa...

Tack Ingemar! Det var fantastiskt! Det blev ju fler bilder efter den druckit :) Vi får se vart det tar vägen med boken när Heikki och jag samt förlaget bollat allt vidare. Heikkis texter har fått mig att nästan gråta :) I alla fall en klump i halsen. Boken blir stark! Så kul. Mina arbetskollegor tittar konstigt på mig när jag jobbar med boken :))) Sitter där tårögd vid skrivbordet ibland :)

Mats Andersson sa...

Tack Agnetha. Ja då vet du hur det känns. Obeskrivligt. Och jag instämmer - våra nordiska djur/natur slår allt! Jag har ju självt rest en hel del utanför Norden - men som sagt :)))

Mats Andersson sa...

Tack du vänliga!

Unknown sa...

Fantastiskt! Gillar speglingen i vattnet och kompositionen. Krispigheten i bilden tilltalar mig också! :)))))

Bjørn Rangbru sa...

Virkelig flott stemnning.

Lasse sa...

Det förstår jag att du känner. Magisk bild. Ska du verkligen gallra bort den...hur bra bilder har du egentligen :-))
Trevlig helg !

sepolowicz sa...

hello
I look forward to your book! I am from a long Polish and I will have to get it!

Anonym sa...

Härligt naturfotografi, måste ha varit en underbar upplevelse.
/Jukka

Lindsjö taxar sa...

Måste varit hur härlig upplevelse som helst...grattis. Bilden är helt magisk.
Fina bilder nedan i inläggen, inte sett mycket älg hos oss tyvärr nu

Eva sa...

Oj! Jag säger som flera redan sagt: Om du gallrar bort bilder som denna, vad månne det då bli kvar till boken? Spännande!
Björn lär jag aldrig få se men just nu är det spännande värre på hemmaplan. Vi har varg på besök! Tänk om man kunde få se den...? För bara några veckor sedan såg jag mina första älgar på 30 år. Också det här hemma!
Tack också för boktipsen! Hade önskat Ernst Haas' bok i julklapp men får nog beställa den själv. Kollade lite på gamla ex och undrar om det finns någon utgåva man kanske bör undvika alt. betala lite extra för.
Eva

Anonym sa...

Tack Daniel!!! :) Nattens ljus var riktigt gynnsamt.

Mats Andersson sa...

Tack Bjørn. Hade tur med ljus och vind :)

Mats Andersson sa...

Tack Lasse! Jag har inte så bra. Men Heikki har :)

Mats Andersson sa...

Thaaanks :)

Mats Andersson sa...

Tack Jukka. Det var fantastiskt. Djuren. Vänskapen :)

Mats Andersson sa...

Tack! Håller tummarna för att du åter får flyt med älgarna då :)

Mats Andersson sa...

Måste gallra hårt. Du kommer förstå när du ser Heikkis bilder. Han är grym! Kombinationen och helheten känns mycket bra :) Vad roligt med älgarna!!! Varg är inte lätt att upptäcka då de är så få - vi har några som springer här nära JKPG också. Men det gäller att vara ute mycket. Håller tummarna !

HansKE sa...

Dette er et FLOTT bilde av bjørnen i sitt riktige miljø! Magisk!

Mats Andersson sa...

Stort tack!

Henrik sa...

Underbar bild! Nu vet man vilken nivå boken kommer ligga på :)

/Henrik

Kristina Eriksson sa...

Lycklig kan jag verkligen förstå att du blev! Fint!

Anonym sa...

Helt magisk bild, Mats! Sagolik. Ser så fram emot er bok.

Mats Andersson sa...

Tack Henrik! Hoppas kunna prestera en riktigt bra bok. Vi är ganska hårda mot varandra i gallringen :) Omslagsbilden från Heikki är en riktig rysare kan jag lova :)))

Mats Andersson sa...

Tack Kristina. Bilderna framkallar verkligen mycket speciella minnen. Att sitta så många nätter a 15 timmar varje natt i gömsle med en vän är otroligt roligt. Och att det dessutom kom fram så mycket vilda djur gör det hela till någon slags dröm :) Natten då Järven dök upp - med två ungar dessutom går till historien. Den också :)))

Mats Andersson sa...

Tack du vänliga Karin! Känns om boken verkligen kommer bli riktigt bra. Så kul att jobba med det här nu.

Ove sa...

Verkligen stillsamt och vackert, en finstämd bild, Mats.

Mats Andersson sa...

Tack Ove.

Jenny sa...

Åh vad härligt det ser ut! Vackra stilla vatten, skogen och nalle... Tänk så mycket djur som måste rört sig i skogen där! :-) (Åh vad jag längtar efter sommar nu!)

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

Ja,förväntningarna på boken minskar ju inte direkt...! Fantastisk upplevelse ni måste haft.

Mats Andersson sa...

Stilla vatten, skog och nalle i sommarnatten sitter fint :)

Mats Andersson sa...

Tack Jan-Olov. Det var grymt :)

Johanna sa...

Låter som en drömresa... innan jag hamnade här på din sida visste jag inte om att det fanns sådana här gömslen. Så lockande att någon gång få göra detta! :-)
Älskar djurmöten och mina består just nu av svanar i isande kyla.. klarar ju en stund innan jag måste ge upp och det är lika fantastiskt varje gång man kommer nära ett djur. Kan bara tänka mej hur häftigt möten med dessa giganter är... och jag fortsätter drömma om en sån resa.. Nån gång :-)