torsdag 19 april 2012

När känslorna får styra

Många tror att jag inte har speciellt mycket skarpa bilder :) Men faktum är att jag har betydligt mer knivskarpa bilder än diffusa. Jag säljer ju bilder via bildbyrån samt till många "egna" kunder. Bilder som används i magasin, almanackor med mera. Sedan består många av uppdragen på reklambyrån av reklamfotouppdrag - ofta med krav på knivskarpa bilder.
När jag producerar egna bilder så låter jag ofta känslor få ge uttryck. Färg och form blir viktiga ingredienser. Jag vill gärna ha med något djur men själva arten blir inte speciellt viktig.

Trana vid Tokeryd nära Haurida, Småland.
D3 med 200 mm. 1/500 sek och bländare 2,8. ISO 200.

Mats Andersson

13 kommentarer:

 1. Fint øye.. :)

  Så det er skarpheten som skiller jobb og fritid? Mine hverdager er svært uskarpe ;)

  SvaraRadera
 2. Mmm.. gillar ju de där bilderna, det vet du.

  Men nu: jag har en fundering.
  Vad händer om dina ögon inte längre fungerar....
  och autofokusen på utrustningen inte klarar av?

  Är det adjö med foto då?


  (jag är inte elak som undrar detta jag har prob med ögonen)

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske adjö med reklamfoto i vilket fall. De personliga bilderna funkar bäst utan autofokus :)))

   Radera
 3. Uskarpe bilder klarer mer å fange stemningen synes jeg. Det gir bildene et malerisk uttrykk som gir en ekstra dimmensjon.
  Du er nok en av dem som klarer å skape disse stemningene i bildene dine.

  SvaraRadera
 4. Stämningsfull bild där kornet bidrar fint! Jag förstår att du kan behöva få ut din kreativitet i dina personliga bilder till skillnad från ditt reklamfotograferande där kunden kanske bestämmer det mesta. Så fortsätt att låta dina känslor styra!
  /Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att kunden ofta styr och kraven är höga. Roligt och lärorikt. Både uppdragsfoto och egna projekt är en bra kombination att utvecklas. Tack för dina ord!

   Radera
 5. Det er akkurat derfor du er min helt!

  SvaraRadera
 6. Kunden har alltid rätt, och gör man bilder åt sig själv kan man ju göra hur man vill. Skillnad är också på vad man vill förmedla. Vill man visa en känsla kanske inte skärpa är det viktigaste men vill man förmedla en produkt åt ett företag så är nog de tekniska bitarna och uppvisandet av själva produkten betydligt viktigare.

  Mvh // Johannes... Mera svart-vitt :D

  SvaraRadera
 7. Veldig ofte blir man mye mer fornøyd med resultatet av et bilde som styrt av følelsene enn man blir av et rent dokumentarisk bilde.
  Slik er det iallefall for meg :-)

  SvaraRadera