Oerhört glad och tacksam att jag lyckats förvärva ett signerat exemplar av John Bauers otroligt fina bild "Skogsrået". Känns nästan lite overkligt. Det här blir andra bilden av John Bauer som kommer pryda vårt hem. (Se om Gossen och Näcken här). Intresset för Bauers bilder som igår såldes på Uppsala auktionskammare var mycket stort. Och priserna sköt i höjden på många av verken. Utropare för detta verket var Knut Knutson (känd från TV) – lite kul!
Så här skriver Göteborgs konstmuseum på sitt instagramkonto om sitt exemplar av den här bilden - som de förvärvade redan 1924:
I veckans verk möter vi skogsrået. Hon fångar vår blick och småler. En klippvägg med mossa och lavar fyller bakgrunden. Hennes kropp är draperad i kläder som påminner om klätterväxter och blomstergirlanger.
Skogsrået är ett kvinnligt väsen i nordisk folktro. Hon gick under flera namn såsom rået, skogsfrun eller huldran. Skogsrået ansågs lockande, förförisk och farlig, särskilt för män som rörde sig ute i skog och mark. Men hon ansågs även kunna bringa jaktlycka och i vissa fall rädda och hjälpa människor. Hennes egenskaper och utseende varierade mellan olika geografiska platser. Framsidan av hennes kropp ansågs vacker och tilldragande. I Sveriges södra delar beskrevs hennes rygg som ihålig som en förmultnande stubbe. Norröver trodde folk istället att hon hade en svans.
I karaktäristisk stil gestaltar John Bauer den svenska skogen. Stora stenar, granar och mossa får eget liv i trolska skildringar. Naturen som han tecknade och målade befolkas av olika väsen. Tunga troll som tassar över granskogens mossgolv, ljusskimrande prinsessor och ett skogsrå illmarigt leende mot betraktaren.
Bilden "Skogsrået" finns avbildad i boken "Trollbunden – John Bauer och den magiska naturen" på sidan 174. Boken kom ut 2020 i samband med den stora Bauer-utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde 5 sept 2020 – 14 januari 2021. (ISBN 978-91-86265-50-2). På sidan 175 finns denna texten till bilden:
"Skogsrået är ett så kallat rådande väsen, vilket betyder att hon härskar över ett särskilt område och de tillgångar som finns där. Skogsrået, som också kallas t ex skogssnuvan, skogsfrun eller Tall-Maja, rår förstås över skogen, sjörået över sjön och havsrået över havet. Tomten räknas också som ett rå, som vakar över gården och dess marker, och det fanns även föreställningar om skeppsrå och kvarnrå. Skogsrået beskrivs som en vacker och fint klädd kvinna sedd framifrån, men råkar man få se hennes baksida är den inte lika skön, I södra Sverige sägs det att skogsrået har svans och längre norrut att hennes rygg är ihålig eller täckt av bark. Sägner om skogsrået berättades framförallt av de som ofta befann sig ute i skogen, som jägare och kolare. Liksom de flesta väsen kunde skogsrået både hjälpa och stjälpa beroende på hur hon själv blev bemött. Den som höll sig väl med henne fick skydd och god jaktlycka. Jägaren som var vän med skogsrået behövde aldrig gå tomhänt hem från skogen. Kolaren som somnade väckte hon genom att banka i väggen om det började brinna i milan. Den som uppträdde ohövligt och gjorde henne arg råkade däremot illa. Jaktlyckan kunde vara för evigt förstörd eller så förde hon denne vilse medan hennes hånfulla skratt ekade mellan trädstammarna. Många sägner om skogsrået har en erotisk karaktär och handlar om hur hon försöker förföra män, som sedan kom i hennes makt och hade svårt att komma ur hennes grepp."
"I förordet till Troll, som gavs ut 1915, skriver Carl Larsson att Bauer uttrycker sig i ett för honom nytt medium, nämligen stenlito. Även Huldran/Skogsrået borde ju vara gjord i samma teknik, tänker jag. Också med tanke på att stenlito fortfarande var det vanligaste inom konsten vid denna tid." /Martin Sundberg, Jönköpings läns museum.
matsandersson.nu
Wildlife Photographer of the Year 2016 (winner Black & White) WPY
Wildlife Photographer of the Year 2016 in Scandinavia (NNPC)
Wildlife Photographer of the Year 2016 in Sweden (Årets naturfotograf)