onsdag 4 september 2013

Nominerad till Svenska Fotobokspriset

Uppstoppad varg, från boken "Djur. 66 bilder."

Älgen, från boken "Djur. 66 bilder."
Nedrans vad glad och stolt jag är. Det här trodde jag aldrig!
- Min bok "Djur. 66 bilder." är nominerad till Svenska Fotobokspriset 2013. Endast fem böcker blir nominerade. Vinnaren utses i Stockholm 30 oktober och får ett stipendium på 30.000 kr. Övriga nominerade får 10.000 kr vardera.
Svenska Fotobokspriset instiftades 1996 av fotoförfattare inom Svenska Fotografers Förbund för att uppmärksamma och stimulera kvalitativ fotoboksutgivning. De senaste åren har bland annat fotografer som Anders Petersen, Gery Johansson, Bruno Ehrs, Sune Jonsson, Anna Clarén, Kent Klich, Åke E:son Lindman och Hannah Modigh varit nominerade.
Bland de nominerade böckerna har kända förlag som Max Ström, GUN Gallery, Steidl, Journal med flera ofta stått bakom produktionerna och utgivningarna.

Årets jury:
• Sophie Allgårdh, Konstkritiker i Svenska Dagbladet och författare, Stockholm
• Johan Sjöström, Intendent vid Göteborgs konstmuseum, Göteborg
• Ingrid Fischer Jonge, Director, Museet for Fotokunst, Odense, Danmark
• Nina Ulmaja, Designansvarig och formgivare på Albert Bonniers Förlag, Stockholm
• Claes Gabrielsson, Fotograf och Journalist, Sveriges Television, Örebro

Två bilder från varje bok kommer också ingå i en vandringsutställning som turnerar runt i landet.

Tyvärr måste jag meddela att de flesta böckerna redan är sålda sedan länge - jag själv har endast ett fåtal kvar. Men maila gärna en beställning - om och när jag har slut på mina böcker så kan jag tipsa om två bokhandlare som har några enstaka exemplar kvar.

Fakta: Boken "Djur. 66 bilder."släpptes hösten 2011 och är lite av en kärleksförklaring till djuren. Som nybliven medlem av /N (Naturfotograferna) ville jag även signalera att det är tillåtet att publicera bilder på vilda djur, uppstoppade djur samt djur i hägn. Bara man redovisar det om någon frågar.
Föreningen Naturfotograferna bildades -66 just för att motverka fusket inom naturfotografin.
I början på 1960-talet publicerade jakttidningarna en sensationell serie perfekta bilder av en duvhök som jagar en flyende nötskrika. Läsare och redaktörer var imponerade men en skara naturfotografer tyckte det såg underligt ut. Det visade sig att fotografen helt enkelt hängt två uppstoppade fåglar i nylontrådar ute i skogen. Falsariet blev droppen som fick bägaren att rinna över för Sveriges seriöst arbetande naturfotografer. Hägnade och andra tama djur som presenterats som vilda hade man sett många. Men en uppstoppad hök som jagade en lika uppstoppad nötskrika!
Den som upptäckte fusket var konservatorn Hjalmar Fleischer. Han kallade i slutet av -64 ett gäng redaktörer och fotografer till ”Uppsala möte”. En av de inbjudna var Arne Schmitz från Skåne som skulle bli Naturfotografernas förste ordförande.
Så här har han själv beskrivit Uppsala möte.
Mötet lade en grund till samarbete naturfotografer emellan och den som aktivast drev på var Göran Hansson från Uppland. Han och Arne Schmitz hade täta kontakter. En tredje viktig deltagare i förberedelserna var västgöten Lennart Norström som så småningom också skulle bli föreningens ordförande. I februari 1966 for de tre hem till nestorn inom svensk naturfotografi, P O Swanberg, för att presentera sina planer. När han tyckte det var en god idé att bilda en förening gjorde de slag i saken. Gruppen dammsög nu Sverige på aktiva naturfotografer och fick ihop 28 namn. 23 av dem svarade att de var intresserade, tolv infann sig till det första mötet som hölls på Hotell Continental i Örebro den 2 april -66. De församlade beslutade utan diskussion att bilda Föreningen Naturfotograferna.
2009 var skandalen åter ett faktum. 2009 års Wildlife Photographer of the Year - Spanjoren José Luis Rodriguez vann med en mäktig bild av en varg som hoppar över en grind. Problemet var att andra spanska fotografer kände igen både varg och grind. Det var den välbekante varghanen Ossian som lever i ett hägn inte långt från Madrid. Protesterna duggade snart in, skandalen var ett faktum.
2011 var det dags igen. Nu uppdagades ytterligare en rejäl skandal. Den här gången hade bildbehandlingsprogram använts och "fotografen" hade dessutom stulit bilder från andra fotografer och infogat i sina egna landskapsbilder. Utöver det diktades påhittade historier upp runt de manipulerade bilderna. Det visade sig att "fotografen" hade manipulerat bilder under åren 2005-2011.


Edit 130906. När pressreleasen från SFF gick ut så skrevs det en hel del överallt. Bokbeställningar från hela landet har även strömmat in hela dagen.

Kamera & Bild
Fotosidan


Mats Andersson/N

15 kommentarer:

 1. Då stämde min aning inte riktigt denna gång,men det här var ju inte fy skam heller!bara att gratulera! och själv ar jag ju glad att tillhöra en av ägarna till denna nominerade fotobok som bläddras i med gämna mellanrum för glädje och inspiration.

  SvaraRadera
 2. Kul och välförtjänt. Grattis!

  /Jimmy

  SvaraRadera
 3. Gratulera till en helt VÄLFÖRTJÄNT nominering !
  Dessutom inte helt oväntat, tycker jag.
  Grattis S Nilsson

  SvaraRadera
 4. Gratulrere!

  Men må og si at hvorfor søren holder folk på med å manipuleree bildene sine?Det er jo ikke så gjev pris og alt kommer for en dag!Jeg HATER manipulerete bilder..helst liker jeg det al naturell og mange med meg!Før trodde jeg alle bilder var perfekte..men har nå skjønt at dem ikke er det..både utstyr foring og masse tolmodighet spiller inn!
  Jeg holdt på i 3 UKER med en j.... gråhegre som var umulig å fote..og når den endelig var villig, holdt ikke mitt kamera mål..sånn er det bare!

  Ønsker deg all lykke og håper du ALLDRIG roter med bildenen dine!Da blir jeg lei meg for jeg har stor tro på deg som naturfotograf

  Masse hilsner fra Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anita! Hoppas du lyckas med Gråhegre nästa gång då! :)

   Radera