lördag 21 juli 2012

1.000 ord ...

En bild säger mer än 1.000 ord brukar man säga. Och det ligger mycket i det påståendet. Redan när jag läste på Konstindustriskolan vid GBG Universitet så pratade vi mycket om hur viktigt det var att en bild verkligen fångade betraktaren direkt. Det här gäller ju såväl reklambilder som naturbilder. I dagens flöde av bilder så är starka, personliga bilder ännu viktigare. Man ska absolut inte behöva skriva långa stycken om sina egna bilder med förklaringar hur man tänkt och vad man vill att du som betraktare ska se. Då har man missat hela poängen. På senare år har jag fortsatt utbilda mig bland annat hos konstfotografen Anders Petersen och nu senast hos Morten Krogvold. Morten bekräftade också det här med att en bild måste stå på egna ben. Och i dagens samhälle är det än viktigare. Flödet med bilder är som sagt enormt stort. Vi hinner inte analysera bilder längre. Kommunikationen måste vara blixtsnabb. Finns det inget som fångar betraktaren direkt så bläddras bilden bort. Tråkigt men sant. När man gör böcker kan man tänka lite annorlunda tycker jag - här har betraktaren lite mer tid. Här kan man visa lite "svårare" bilder med tuggmotstånd.
- Om den här bilden fångar någon direkt vet jag inte riktigt. Jag kallar bilden "skriet".

Trana vid Haurida, Småland. 19 juli 2012.

/Mats

19 kommentarer:

 1. Visst gör den det absolut!! man undrar om den tappat bort sin käresta...kan jag känna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det var en bra tolkning tycker jag!

   Radera
 2. Ett skri säger mer än 1000 ord, och fångar man det väl på bild lär det mångfaldigas. Jag gillar ditt sökande som så tydligt leder inåt och inte utåt.

  SvaraRadera
 3. Det som Ove skrev här före stämmer så bra. Du vänder dig inåt och det leder till att du hittar nåt som är viktigt för dig. Då blir det bilder som är viktiga för oss andra. Ärligheten kombinerat med nyfikenhet är det som gäller.

  /Heikki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina rader Heikki !

   Radera
 4. Bra skrivet. Jag är usel på att hitta de bästa bilderna när jag varit ute, brukar alltid få fråga maken vilka han tycker sticker ut, är bra osv. :-P Att skriva om dagen är en sak, att skriva om bilden, en annan tycker jag. När det gäller mer konstnärliga och/eller abstrakta bilder vill jag hitta en egen titel, tolkning helst, och inte tvingas på någons beskrivning om vad jag borde se. :-) ps. Ljuvlig bild! (Trana?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han väljer bra då Miklos :) Tack Jenny.

   Radera
 5. Viktigt, men prestationsångestigt att bilden måste vara så talande.
  /Pelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prestationsångest är bra! Då fixar du starka bilder. Jag har alltid prestationsångest när jag ger mig ut. Sticker ut om fyra timmar :)

   Radera
 6. Jag kan tycka att det är otroligt svårt att skapa ord till mina bilder och ibland kan jag tycka att jag har svårt att skapa bilder efter hur jag tänkt mig men det är väl mer personlig mognad och utveckling som fotograf, men för varje år som går så har man kommit ett steg längre i utvecklingen, att skapa en riktig bok med foton som blir publicerad är drömmen men jag kommer nog dit tids nog ;) Vacker bild för övrigt, jag får känslan av förtvivlan och rop på hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Miklos. Håller tummarna för en bok i framtiden då!

   Radera
 7. Välkommen till mina två fotoutställningar: El Jardin Secreto och Husligheter.
  Har gjort ett galleri här på Riksdagsmannagården.
  Se mer på bloggen

  //Boije

  SvaraRadera
 8. Nästan alla bilder vinner på en text och tvärt om. Hur många tidningar har bara bilder? Ursäkta men tycker ditt sätt är hur man ser på det hela om man skall sälja in en produkt på en reklampelare. Som en film utan ord. Hur kommer det sig att en vanlig bok med bilder om djur säljer bättre än en personliga fotoboken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missförstår nog. Jag pratar inte om tidningar här. Utan bilden. Om du varit ex på Fotografiska museet så förstår du nog. Sally Mann som ställer ut nu har inga förklarande texter till de enskilda bilderna. Behövs inte! Likaså Picassos utställning i Lousiana hade inga förklarande texter till bilderna. Människor kan tänka själva. Vill tänka själva. Tidningar är något helt annat. Att formge tidningar har jag gjort över 20 år och haft titlar nominerade till Publishingpriset band annat - men det är något helt annat som sagt. Anders Petersens senaste serie fotoböcker "City Diary" har inte en enda textrad. Behövs inte.

   Radera
 9. En bild bör väl kunna tala för sig själv tycker jag, men en lite berättelse är ju aldrig ..om man kan skriva dvs :)

  Gillar bilden, speciellt centreringen av tranan.

  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Henrik. En berättelse till en bild gillar jag också. Men inte när någon skriver om sina bilder vad man bör upptäcka. Eller hur genialiskt ;) man tänkt för att få djuret exakt dit man ville osv ...

   Radera