måndag 21 april 2014

Kan toppa 320 km/h. Eller t.o.m. 380 ...

Pilgrimsfalk. Småland april 2014.
Förmodligen världens snabbaste djur.
Det finns de som till och med mätt Pilgrimsfalkens toppfart till 380 km/h.

/Mats
matsandersson.nu

20 kommentarer:

 1. Synd att sitta och passa på dem nu i häckningstider då störningskänsligheten är som störst, för jag antar att den är tagen vid en plats som är avlyst med skyltar. Jag ursäktar om jag har fel, men det är flera som kan ta efter och då blir störningarna ännu större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per-Eric. Jag varken sitter och passar på dem eller stör dem. Vi som är medlemmar i /N är ganska noga med att följa regelverket när det gäller djur och natur. Djuren och naturen går alltid före en bra bild. Den här platsen som fåglarna valt att häcka på ligger dessutom mycket nära vandringsleden - vilket tyder på att de är vana vid människor. Annars hade de nog valt en annan plats!? Eller? Bilden är tagen med 600 mm - vilket också visar att fågeln är ganska långt ifrån mig. Läs gärna vad vi i /N står för på vår hemsida. Hoppas du uppskattar bilden! Välkommen tillbaka hit till bloggen och titta på fler djurbilder - och kommentera. Ha en fortsatt bra vecka. Mvh/Mats

   Radera
  2. Jag förmodar att det här är din blogg? Fina bilder på falken! http://www.pesvahn.com/svahn/Svahnblogg/?s=falk&searchsubmit=

   Radera
 2. Ja det är bilder tagna i samband med ringmärkning av unge, då det tyvärr oftast blir ett antal rötägg också och de kan komma sig av att folk uppträder på platsen för länge och äggen kallnar. Är platsen nära dig så vet jag att det finns skyltar som vädjar till folk att inte uppehålla sig på platsen under viss tid, eller??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skyltar finns och området är tydligt utmärkt - dvs var man inte får vara. Inga konstigheter med det. Likväl är det tillåtet för allmänheten att vistas på platsen utanför det skyddade området. Regler är till för att följas - och det får man väl hoppas att de flesta gör som besöker den här platsen! Riktigt bra att skyltarna sitter tydligt synliga. Beträffande rötäggen hos pilgrimsfalken så påträffades ovanligt många sådana för några år sedan - då misstänkte man flammskyddsmedel som finns i många produkter vara orsaken. Att fotografera på behörigt avstånd i skydd under ca 15 minuter måste nog anses som mindre störande än en ringmärkning. Men jag är verkligen ingen expert på fåglar - och fotograferar nästan inga fåglar då de inte intresserar mig. Men jag kommer alltid att låta djuren och naturen gå före bilderna. PS. Det finns otroligt många duktiga fågelfotografer i vår förening /N - som delat med sig av kunskap och erfarenheter på våra möten. Ringmärkningen är en fråga som vi tagit upp ett antal gånger ...

   Radera
 3. Ok hoppa på ringmärkningen i all ära men förstå mig rätt, en fågel som ruvar är lätt att störa så de lämnar bo och ägg, medan när ungarna är kläckta så är matningsreflexen så mycket starkare att risken är mycket mycket mindre än att störa vid ett fågelreservat där det inte är lovligt att vistas mellan 1/2 - 5/8 då det är förbjudet område, men dom gör ju så då får väl jag också.
  Så jag har fått höra att en fotograf blev informerad och bortvisad från området i helgen, var det kanske du???
  Som du förstår så försöker vi övervaka häckningen så mycket det går (ideelt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycks inte förstå att man kan se fåglarna utan att vistas på "förbjudet" område!? Jag och många andra gick helt lagligt :) på berget i helgen. Och jag kan lova dig att ingen kör bort mig från ett skogsområde där allemansrätten gäller!!! Jag har en hel del samarbete med Länsstyrelsen och vi utbyter info och kunskap :) Försök nu släppa det här! Har du svårt att förstå mig i klartext är du välkommen att ringa.

   Radera
 4. Jag har tydligen fel när jag försöker värna om pilgrimsfalken och att det är olämpligt att vistas i dess område.
  Och olämpligheten att locka andra att fotografera dem.
  Jag har ju inte samma moral att luta mig mot och jag jobbar ju bara på ideel basis.
  Jag tackar för ordet och visst har du rätt Mats, det har ju alla utom budbäraren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte nämnt för någon var fåglarna häckar! Och tänker inte göra det. Kommer förmodligen inte besöka platsen mer heller - då jag inte fotograferar fåglar vanligtvis. Men en sak är säker - agerandet från de personer som "flyger" på folk som vistas där är inte rätt. Länsstyrelsens folk har upprättat reglerna för området - och satt skyltarna där de anser det lämpligt. Man får nog utgå ifrån att myndighetens folk har kunskap om var folk får vistas utan att skrämma iväg fåglarna!? Anledningen till att jag besökte platsen var att en person kom fram till mig efter min föreläsning i Hässleholm och frågade om jag kände till platsen. Vad han sedan berättade gjorde mig riktigt arg - hur "fågelmaffian" hade behandlat honom. Han hade heller inte gått utanför markeringarna. Jag lovade då att åka till platsen för att bilda mig en uppfattning. Och nu vet jag att han hade all rätt i världen att vistas där!!!! Precis som alla andra. Hoppas verkligen inte du tillhör sällskapet "fågelmaffian". Ryktet gruppen fått är nu inte det bästa. Och det kommer inte bli bättre - såvida ni/de inte ändrar inställning och uppträder på ett bra sätt. Acceptera de regler som är upprättade för området! Ser fram emot att möta någon av dessa personer om jag nu återkommer till platsen!

   Radera
 5. "Synd att sitta och passa på dem nu i häckningstider då störningskänsligheten är som störst, för jag antar att den är tagen vid en plats som är avlyst med skyltar. Jag ursäktar om jag har fel, men det är flera som kan ta efter och då blir störningarna ännu större."

  Så började det hela kanske var det lilla ordet sitta som utlöste din reaktion, men jag ursäktade mig för om jag hade fel.
  Med detta ville jag säga att man bör unvika området så länge som ruvning pågår, som jag senare skrev så kan området tåla lite mer uppmärksamhet då ungarna matas.
  Jag tror du begriper mer än du vill erkänna för området är ju så tajt så utan kompromisser så hade allt behövt stängas av.
  Efter detta har du försökt skydda dig bakom /N samt länsstyrelsen och nu att det var någon som tipsat dig samt att min verksamhet med ringmärkning av fåglar, jag förstår inte varför du har gått i sån försvarsställning.
  Enligt /N föregå med gott exempel, en fin regel som kräver mycket av sin man.
  Är det inte bättre att lära sig att det finns dåliga besökstider och något bättre tider för besök, en upplysning som jag bjöd på.

  SvaraRadera
 6. Vad är det då som gäller enligt lag Per-Eric? Det DU säger är att det är olämpligt men vad gäller?

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym
  Ddet som gäller först och främst är att denna fantastiska häckning fungerar hela vägen till kläckta ungar.

  SvaraRadera
 8. Att argumentera med herr Per-Eric Swahn är som att argumentera med en vägg. Anonym gör inga försök :) Jag la ut allt på FB igår och alla var nog ganska eniga :))) Där skrevs det kommentarer långt in till sena timmarna. Erik Malm som är insatt och /N kollega förklarade allt bra. PE blev känd över en natt ;)

  SvaraRadera
 9. Tack
  Det heter ju att anfall är bästa försvar, och jag har inte anledning att försvara mig, utan försöker mig på enkel upplysning som tydligen är lite svår att ta in.
  Det är inte för egen vinning utan för att fler skall kunna få uppleva dessa fåglarna och med lyckade häckningar så bör de bli fler.

  SvaraRadera
 10. Är det ok att bryta mot lagen och avvisa allmänheten från platser där de uppenbarligen får vara därför att falkar häckar?

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym
  Vem har blivit avhyst som har varit på "rätt" sida om avlyst område???

  SvaraRadera
 12. Du är ett stort skämt P-E !!!

  SvaraRadera
 13. Blir så förbannad på dessa så kallad fågelvänner! Ni är bara intresserade av att kryssa, dessa Pilar behöver inte ringas, ni är patetiska!!!!!

  SvaraRadera
 14. Skämt eller inte, vem har blivit avhyst ???
  Eftersom du är anonym så bör du väl åtminstonde kunna ge mig den upplysningen, tack på förhand.

  SvaraRadera
 15. Nu få jag väl sätta punkt, Mats hoppas du förstår min mening, att jag månar om djuren i första hand före en ev. bild och att det var en tanke av upplysning som senare kom att spåra ur.
  Nu när nättrollen börjar dyka upp så ger jag mig.
  Ha det gott Mats.
  Vi kanske syns i Bashult.

  SvaraRadera