lördag 6 juli 2013

Så avslöjas fuskaren

Till min bild på älgen här under där ni fick inkomma med namnförslag så fick jag även följande kommentar. Om den är menad som ett skämt ? eller antydan till bildfusk vet jag inte.

"Jag tycker det ser ut som en Marjasin, han klippte och klistrade ju!"

Hur som så finns det inga klippta och klistrade bilder på den här bloggen, förutom en bild som jag gjorde som ett rent skämt, och den är märkt manipulerad.

Bildfusk avslöjas enklast genom att fotografen inte kan uppvisa en bildserie. När jag fotograferar djur så har jag nästan uteslutande en serie med bilder som jag sparar. Med tanke på den bildfuskskandal som uppdagades 2011 så sparar jag även samtliga RAW-filer med start från 2012.

VINNARE! Sedan har jag då lottat ut två vinnare i min lilla "tävling".
Bästa namn på älgen: JACK (Torbjörn Lilja)
Roligaste namn: Hack i Hälingen (Lollo)

Boken "Fotografi" skickas ut till er om ca 3 veckor. Tack alla för era roliga namnförslag!
Mats Andersson/N

14 kommentarer:

 1. Det är sorgligt hur den skandalen förstört naturfoto. de som manipulerar får lite mer kredd och vi som aldrig gör det får höra att vi måste ha gjort det om en bild är bra, och den eviga misstänksamheten - även mot oss vanliga amatörer.
  Härlig bildserie! FIN älg!
  Det är lite jobbigt det där med serier dock, ibland tar man bara 1-3 bilder på objektet (speciellt vid macro av insekter), och sällan behåller man alla. Men sedan eländet fotar jag också jpg + raw, tar en himla massa utrymme men rawbilden är ju oförändrad iaf!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny. Jag håller med dig. Den händelse du syftar till har förstört mycket. Tolkningen av min kommentar till mitt namnförslag har dock misstolkats. Det jag menade är att älgen fått ett klipp i örat, med andra ord märkts av sin ägare. Jag skulle inte tänka mig att misstänka Mats för någon form av fusk. Jag har köpt 3 av hans böcker för ca 2 månader sedan och har tillbringat många timmar tillsammans med dessa böcker med underbara bilder och inspireras av dem. Jag är mycket ledsen att mitt inlägg kunde missuppfattas. Har varit i sms-kontakt med Mats och bett om ursäkt.

   Radera
  2. Tack för dina rader Jenny. Blir ju trots allt bättre jog-bilder om man utgår från RAW-filen :))) Svårt med serier och insekter macro :)))

   Radera
 2. Tycker om serien, den kraftiga profilen i kvällsmörkret/Brita

  SvaraRadera
 3. Weeeeee tackar va kul♥ ser fram emot vinsten, ha det fint,,lollo

  SvaraRadera
 4. Mats och andra. Min kommentar till mitt namnförslag "Marjasin" syftade på att älgen fått ett klipp i örat typ som samerna märker sina renar. Jag ber så mycket om ursäkt för att det jag skrev kunde missuppfattas. Hade jag misstänkt dig för någon form av fusk hade jag aldrig köpt 3 böcker med dina underbara bilder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska inte be om ursäkt! Kanske lite långsökt att ev. tolka ditt inägg så. Men jag skrev ju "?" :) Blev ett bra tillfälle att lyfta debatten lite. Vi N-fotografer bl a får nog i framtiden se till att kunna visa att vissa bilder verkligen är äkta. Detta tack vare en person som bevisligen manipulerat bilder sedan 2005 och ljugit om det. That's life ...

   Radera
 5. Grattis till vinnaren! Hoppas det har retts ut misstaget här.
  Dina bilder är topp o inspirerar!!!

  SvaraRadera
 6. Kul att kunna känna igen djuren så här, djuren i skogen kanske ofta ses som en i mängden, med såna här kännetecken är det riktigt spännande när man får återkommande möten med dom som individer. Har själv sett 3-4 älgar med olika jack i ett eller bägge öronen som brukar återkomma. Det blir att man håller lite extra utkik efter just dom. Ha en fortsatt fin fotohelg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tobias - det är som sagt riktigt kul om man kan känna igen olika individer. Ha en bra vecka!

   Radera
 7. Älgar är så jävla coola, synd jag ser dom så sällan.

  SvaraRadera