lördag 20 juli 2013

Bakom min rygg

Jag har smugit en bit i mörkret. Sitter lite i skydd bakom en buske i kanten på grusvägen. Där framme går en älgko och betar i dimman. Trots att jag är ganska långt ifrån henne så hör jag hur det knakar när hon går. Det hörs även när hon drar upp sly från backen. Klockan närmar sig halv fyra - ljuset kommer åter sakta tillbaka. Bakom min rygg har jag ett litet fält, bara några meter brett. Efter det en tät skogsridå med granskog. Åt det här hållet är det betydligt mörkare. Jag vänder åter blicken mot älgen. Gör några bilder när dimmorna driver fram mot det ståtliga djuret. Hon slutar beta - tittar mot mitt håll. Kameran hörs nog väldigt väl i hennes öron. Något hörs bakom min rygg. Kommer det någon? Jag stelnar faktiskt till. Vänder mig sakta om och spanar mot den mörka granskogen från vänster till höger. Ser inget. Jag hör ytterligare några ljud inne från den mörka skogen. Som från ingenstans står helt plötsligt fem vildsvin ute på det lilla fältet. Som spöken dök de bara upp. Jag skruvar upp ISO till 5.000. Slutartid 1/8 sek. Det är verkligen mörkt åt det här hållet. Jag hinner endast exponera tre bilder - sedan är grisarna som uppslukade av skogen. Helt ljudlöst försvann de. Sist jag var så här nära vildsvin var hösten 2012 - då en sugga blev mycket irriterad på mig. Hon rusade mot mig och stannade tvärt mycket nära den gången. Den här gången valde de att bara uppslukas av mörkret och den stora skogen. Ganska skönt tänker jag - trots att det inte blev så många bilder. Klockan är 3.45 när jag vandrar åter mot bilen.
Klockan 04.55 får jag åter kontakt med vildsvinen - men det är inte samma grupp. Utan en grupp med lite yngre grisar. Den här gången upptäcker jag dem på långt håll framför mig. Skönt med grisar som inte går bakom min rygg ;)
Trött och belåten med fulla minneskort åker jag hem. Dags att sova några timmar ...Mats Andersson/N6 kommentarer:

 1. Fina bilder. Ni har tydligen mycket vildsvin i Jönköpingstrakten. Läste om "grisattacket" inne i centrala Jönköping. Är just nu nere i Skåne och här finns också områden med mycket gris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kenneth. Här finns en del gris - men möten blir det mycket sällan. De skjuter hårt på grisarna i år (nästan dubbelt så många som förra jaktåret) och det märks. De är ännu skyggare nu. Historien med grisarna inne i JKPG är helt otrolig!!! Området där de tydligen befann sig ligger verkligen mitt i centrum - långt från närliggande skogar. Om det är sant så har de sprungit kilometervis på centrala gator innan de nådde den här lilla parken :)

   Radera
 2. Underbara bilder! Och härligt möte, de där grisarna är så roliga att få träffa på, så länge man håller sig på avstånd dvs. ;-)

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga bilder Mats! Ja grisar bakom ryggen kan vara lite obehagligt, jag var med om något liknande för 2 vintrar sen när familjen nöff dyker upp bakom ryggen på mig, hade vinden vinande i öronen så jag hörde dem inte förens de stod 2-3 meter från mig och suggan gör ett utfall, jag gjorde nästan i thermobrallorna då :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Herregud vad du måste ha blivit rädd!!! :) De är verkligen tuffa!

   Radera