torsdag 12 januari 2012

Fotograferade ett lodjur igår


Ja det är faktiskt sant.
- För oss i grafiska branschen är det här inget nytt - att kunna reproducera dia, negativ samt påsiktsoriginal med hög kvalitet. Men ofta används mycket dyra scanners.
Vill dock tipsa om en metod som funkar ypperligt bra! Dagens moderna kameror har nu så bra upplösning så den här metoden funkar mycket väl. Lämpligtvis använder man en kamera riggad på stativ med ett macroobjektiv. Dia eller negativ placeras på ett ljusbord. Klick!
Ett problem med den här tekniken är dock att man inte längre kan lita på RAW-filer från kameran. Och det har man för den delen egentligen inte kunnat göra tidigare heller - då det ganska länge funnits programvaror som gör att man faktiskt kan modifiera Exif-data.

Bilden på lodjuret är från Kolmårdens djurpark. 2009.

Mats Andersson /N

(145.151)

14 kommentarer:

 1. Riktigt fin bild på en stor misse! Helt underbar med det nära avståndet och detta perspektiv. Intressant inlägg i övrigt!

  SvaraRadera
 2. Bra tips för den som vill imponera . Tyvärr blir det nästan omöjligt att lita på det riktigt bra bilderna som lika gärna kunde vara gjorda på tama djur med tanke på hur lätt det är. Jag kan tycka att GPS info på bilden borde finnas om man utger sig för att fota sällsynta djur eller liknande.

  SvaraRadera
 3. Ja, du fotograferade faktiskt ett lodjur igår och du är ärlig med hur du gjorde det också :-)
  Trisst egentligen att man man kan fejka det mesta, och nu tänker jag väl inte bara på djurfotografering.. och tyvärr är det väl så. Vill man fejka, vad det än gäller, bild, sång, skrift, så går det..

  Hälsn
  Agnetha

  SvaraRadera
 4. Och man kan lagra en bild på ett minneskort och sen visa den för någon annan i kameran när man är ute i skogen....

  /jb

  SvaraRadera
 5. Peter von Fábry-Eichner12 januari 2012 18:16

  Och ingen "terjad" bild heller, utgår jag ifrån....:)

  mvh

  Peter v. F.

  SvaraRadera
 6. Underbart! Du är den bästa odjursfotografen som finns Mats. Vad heter odjuret på din vackra bild, för du har väl döpt den? Hur lyckades du komma det så nära, dränkte du in dig med en blandning av nikotin och mintpastiller? Jag har hört att det hjälper. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djurpark bakom glasruta funkade bra här :)

   Radera
 7. Underbar bild och en befriande beskrivning av hur den "gjorts". Me like.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar din humor... :)
  Tänkte som omväxling bjuda på en riktig (äkta) lo-bild i dessa dagar som annars är fulla av terjningar. Först skulle jag lägga in en terjad bild med det lodjuret, men då det inte hade varit en äkta terjning eftersom det är mina egna bilder och inte ens tagna i hägn, så la jag in originalbilden istället. Den är rätt ok som den är. Bry er inte om hur hemsidan ser ut för jag började att göra den för ca 7 år sen men det blev inget av med det... jag la in lobilden på första sidan bara. http://nordicnature.net
  ps. jag la även in ett annat odjur på media sidan ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varg och lo på riktigt. Nästan lite avis nu :) Mest på vargen. Vilken blick!

   Radera
  2. Ja det är kul att ha fått möjligheten att fota bägge arterna. :)
   Dock så kostar det enormt med tid, för i verkligheten så varken träffar man på dom särskilt ofta och än mindre så får man möjlighet att fotografera dom. De är ju nästan uteslutande ute på nätterna så det är inte så lätt.
   Jag är lite avis på att du ska till Finland i sommar :)

   Radera
 9. Hej Mats,

  Jag fick upp ögonen för din blogg i efterdyningarna av Terje-skandalen. Ville bara säga att jag tycker du verkar vara en riktigt skön typ, och att jag verkligen uppskattar att dina bilder står för sig själva och inte behöver fantasifullt berättande för att sälja in.

  Jag gillar skarpt dina bilder, hoppas du fortsätter i samma stil!

  Mvh,
  Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina vänliga ord Per!

   Radera