fredag 8 mars 2013

Vad gör du människa? Del III

Ibland känns det som jag är en bakåtsträvare. Var det inte bättre förr!? I vilket fall var landskapet i många fall vackrare. Den här synen året runt är inte speciellt vacker. Men allt handlar om effektivitet och pengar. Nu behöver man ju inte ta in höet när det är torrt. Numer ser man knappt inte de vackra höhässjorna på sommaren. Istället ligger de vita, stora ensilagebalarna på fälten året om. Vinter som sommar. Är man hästägare som vi är och inte råkar få tag på "riktigt" hö och tvingas köpa sådana här balar så får man se upp. Hästarna måste vaccineras. Risken att exempelvis en liten mus hamnar i den gröna massan är ganska stor. Då blir fodret giftigt. Så har man inte skyddat sina djur med vaccin så är de illa ute. Hästar är extremt känsliga för giftet botulin och det behövs endast mycket små mängder för att de ska utveckla sjukdom och dö. Det "nya" fodret luktar dessutom otroligt illa. Ganska ofta ser man dessutom plasten ligga i hagar ute bland djuren. Det här är absolut inte tillåtet. Korna äter plasten - och följderna av det kan ju vem som helst räkna ut. Men tydligen inte de slarviga djurägarna!?
Något som är bra med plasten är att den går återvinna. Mellan 8.000-9.000 ton ensilageplast används årligen inom jordbruket. Endast 4.000 ton samlas in till återvinning !!! Bönderna eldar alltså upp ca 4.000 ton plast på marken själva - vilket är högst olagligt! När man eldar plasten själv så blir förbränningstemperaturen på tok för låg och ger hälsoskadliga utsläpp av kolväten. Dessutom går fjärrvärmeverken miste om ett energirikt bränsle. SKÄRPNING!
Till alla som använder plast och helt plötsligt tycks glömt vad som gäller: Här finns info!
- Var det inte bättre förr?

/Mats
matsandersson.nu

14 kommentarer:

 1. Jag håller med dig Mats, utan att för den skull vara en bakåtsträvare så var det i många fall bättre förr. Och det gäller inte bara det som naturen har att ge utan även många av oss människor. Många har så bråttom, ska ha så mycket, vara med på allt att de glömmer bort att vara just människa. Hur många ger sig tid att ta en promenad ut i skogen istället för att åka och förlusta sig i något köpcenter? Dessa center har blivit vår tids helgrekreation och istället för att ta med familjen ut i naturen med en fikakorg så tränger man ihop sig på något fik eller liknande. Nej, det var bättre förr:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader. Ja det är nog på tiden att människan börjar bli människa igen. Inte konstigt att så många går i väggen, blir sjuka. Visst - stress kan vara bra. Det är bland annat min vardag. Men rekreationen får man inte glömma av. Ex ta kameran på axeln och ge sig ut en stund i naturen. Helst en natur utan kalhyggen och stora koägg :)

   Radera
 2. Kunstneren Chris Jordan har laget denne videoen. Du har kanskje sett den.
  Skremmende hva plast kan gjøre. Det er til å få vondt i magen av.


  http://www.chrisjordan.com/gallery/midway/#about

  http://www.midwayfilm.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg! Har inte sett - men ska absolut titta.

   Radera
 3. Hei!Jeg vet ikke helt hva jeg skal si..Men vist var det bedre før!Men noe positivt har da utviklingen gitt!!Bedre medisiner for oss mennesker..lever lenge..(som det er såå bra..hvem f.vil leve for evig)

  Folk hive såå mye dritt i naturen..De tenker oj så flink jeg er og pakker hundebæsj i pose..ja akuratt pose!Så går de sin veg og langs vegen er det hundrevis av slik dritt som alldrig forsvinner.
  Nei jeg vet ikke.Vet bare att jeg er blitt uhyre forsiktig med hva jeg spiser som er industifremkalt.Jeg velger økologisk selv om nyere undesøkelser viser att det er akkuratt det samme(Borsett fra att økologisk bruker fosfor i gjødsel og konvensjonell dyrket mat inneholder nitrogenholdig gjødsel).Men økologisk mat smaker mye bedre og er laget på en måte som jeg kan leve med.
  Idag stressser vi på tur.Ut på tur alldrig sur.Men vi blir stadig tykkere likevel..Før hadde man en grunn for a gå på tur..Hente ved eller vann eller drive i skogen med arbeid..Men men..!Sånn er fremtiden blitt!Og hvor går den videre det lurer jeg på!!

  Uhyre inntresant blogg innlegg du kommer med!
  Takk for att du delte!!

  Bildet av reven langs gjødeslballene er topp!!
  hilsen Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för ditt intressanta inlägg! Trots allt elände så är ju våren på gång :) Så jag önskar dig en trevlig helg.

   Radera
 4. Håller helt med dig!
  Hatar dom o dom är ofta ivägen när man hittar ett fint motiv (om man bortser från allt annat neg som beskrivs ovan). Dom kunde åtminstone vara bruna - men det blir kanske giftigare.
  Räven var fin i alla fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. TAck för dina rader! Att de inte är ex bruna har med att det blir för varmt då Den vita färgen gör att fodret håller sig aningen svalare när solen lyser på balarna. Har sett grönfärgade balar - men de är lika fula :)

   Radera
 5. Plast plast plast överallt överöses vi med denna vara. Ska vi köpa något så är ofta saken inpackad i alldeles för mycket plast en del saker mer än andra tex ett litet minne till kameran eller mobilen...plasten runt hade nog räckt till att förpacka 10 minnen i vissa fall. När man hittar av djuren runt åkrarna så är de ofta man får beskära bort dessa plastklumpar som ligger där. Kom hem från ett läger igår där vi sovit över på en gammal skola. Inne på skolan fanns 100tals bilder från typ 1910 till 1973. På dom bilderna såg de ut som om de va bättre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt använd så funkar plast bra. Men vi människor är lata och bryr oss inte :(

   Radera
 6. Bättre och bättre om det kan man nog tvista, men iaf i våra ögon sett så är det mer nostalgiskt. Men visst var saker och ting, då mer "riktiga". Men med det sagt så kan man ju iaf sköta sig och hantera plaster på rätt sätt och att utvecklingen tillslut kommer på ett packmatrial med liten påverkan, och fram till dess så får vi återvinna och följa de regler som finns. Ja nog om detta.
  Gillar bilden fö fin diagonal i "äggen" räven tycks undra vad som ställts ut i hanns landskap, ligger lite vemod i känslan i bilden. Saknar själv att se höhässjorna och inte minst de gamla ladorna som är på väg att helt försvinna. Som sagt allt känns mer på "riktigt" och äkta. Blev långt detta ;)
  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina rader Christer! Ha en bra vecka!

   Radera
 7. Bra och tänkvärt inlägg med en i mitt tycke klockren kommentar av michael sågerås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jan-Olov. Håller med om Michael.

   Radera