måndag 5 mars 2012

Min morgon


2012.03.03. Jag åker hemifrån vid 05.30 i mörkret. Termometern visar –5°C. Nära sjön Ylen möter jag de första älgarna. Det första gryningsljuset har kommit. Jag målar fram några bilder (långa exponeringstider med kamerarörelse). Till slut går älgarna över vägen och in i lite tätare skog. Jag följer efter utan att åter finna dem. Tittar på kartan och upptäcker en liten sjö jag aldrig varit vid - mitt inne i skogen. Promenerar genom trolsk skog. Vildsvinen har bökat en hel del. Det första solljuset målar trädstammarna gul-röda. När jag väl börjar ana att sjön är där framme möter jag en älg som springer i skogen bland de rödmålade trädstammarna. Så nedrans vackert. Bara någon minut efter att älgen försvunnit flaxar två korpar över mitt huvud. Det är så tyst i skogen att vingslagen hörs väldigt tydligt. Jag härmar korparnas läte och lyckas få dem att cirkulera ovan mitt huvud ganska länge. Vilken morgon!
De målade bilderna på älgarna kommer finnas med i nya boken "Fotografi". Återkommer med mer info när det börjar bli dags för tryckning.

Mats Andersson /N

8 kommentarer:

 1. Jag njuter ända hit av ditt inlägg och dina upplevelser! Fint!

  SvaraRadera
 2. Var tacksam, Mats, du är privilegierad som har sådana morgnar. Jag är också det, priviligierad, men möter sällan skogens djur, hör dock skogens susning och det får mig att må riktigt bra.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Birgitta. Skogens susning är inte helt fel det heller! Medicin för själen. /Mats

   Radera
 3. Spännande med en ny bok, ser vi fram emot :)

  SvaraRadera
 4. Härlig medryckande berättelse, känner igen mig i viss del. Så hela mitt sinne känner den magiska känslan som uppstår där ute i naturen på magiska tidpunkter. Förstår varför man förr kallade detta för vargtimmen (tidigrae än 05.30 men du förstår nog vad jag mena) och var lite rädda för denna tidiga tidpunkt. För det är ju något som händer då i naturen som påverkar...
  Spännande bild som illustrerar texten :)

  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christer. Ja ibland är det magiskt ute i naturen. Fler människor borde gå upp tidigt och ge sig ut i naturen för att få uppleva detta.

   Radera