måndag 5 mars 2012

Att vara rädd om sin hund


Förra veckan satt jag i bilen och lyssnade på radion - och där uttalade sig en jägare om att deras hundar dödas av vargar under löshundsjakten. Och ungefär med de orden avslutades debatten.
- Fan vad jag blev arg. Jag har skrivit om det här tidigare. Och jag vill samtidigt påtala att jag verkligen inte har något emot jägare eller jakt. Jag har många kompisar och kunder som är jägare.
- Men när media låter en jägare få uttala sig så här - utan att sedan informera om hur verkligheten ser ut - det gör mig skitsur!
Så om jägaren som uttalade sig verkligen var rädd om sin hund - då skulle han inte jagat med den över huvudtaget! För så här ser verkligheten ut:

Hundar skadade/dödade i Sverige åren 1997-2010
(försäkrade genom Agria)

Dödad/skadad av björn .................... 28
Dödad/skadad av varg .................... 182
Dödad/skadad av lodjur ................... 50
Dödad/skadad av ospec. ................. 234
Dödad/skadad av vildsvin ................ 169
Dödad/skadad av örn ...................... 15
Dödad/skadad av älg ...................... 88
Dödad/skadad av trafik .............. 14.765
Dödad/skadad av vårdaskott ............ 277
Drunkning ................................. 740

(Under åren 1997-2004 ingår skador av vildsvin bland ospec.)
Källa: Våra Rovdjur nr 4/2011

Så den bistra verkligheten ser ut så här! Jägarna skjuter alltså betydligt fler hundar själva än vad vargen tar!
Sprid gärna den här informationen vidare. Jag börjar tröttna på att höra jägare och media med flera beskylla vargen för att döda alla jakthundar.

Bilden är på min hund Zack. Han finns inte längre hos oss då han plötsligt blev sjuk.
- Vi saknar dig Zack!!!

Mats Andersson

(154.662)

46 kommentarer:

 1. Ett fint porträtt på en vän.
  Mycket bra skrivet! Jag är inte heller emot jakt och jägare (har jagat själv en gång i tiden) men det är något som spårat ur totalt de senaste åren bland en del som kallar sig jägare. Vart tog etik och moral vägen, respekten för det vilda? Jag tycker även media bidrar till förfallet med sina krigsrubriker så fort någon råkar se ett rovdjur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per. Håller med. Om någon borde vara påläst så är det ju reportern som intervjuade jägaren. Det är skrämmande att det får gå till så här. Alla de som ex. lyssnade på det radioprogammet får ju en helt fel bild av hur det ser ut. Det är medias ansvar att se till så rätt information kommer ut!!! Som sagt skrämmande.

   Radera
 2. Å här var det fult av lögner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym! Fult av lögner? Du menar kanske fullt ???
   Hur som - beskriv gärna vad som är fullt av lögner i ovan skriven text. Agrias statistik här ovan hittade jag i aktuellt nummer av tidningen "våra Rovdjur".

   Radera
  2. Agrias säger att deras statestik är missvisande dom tycker inte att det är så lustigt när vissa använder det o gör om siffrorna jag har talat med dom i dag

   Radera
 3. Hej kan du inte göra en risk annalys i %förhållande till hur många bilar vargar mm det finns.
  Först då hoppas och tror att du fatta !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte mitt jobb att göra några riskanalyser. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Och de är publicerade på många ställen. Så åter igen - är man rädd om sina hundar så kanske man inte ska jaga med dem över huvudtaget. Det är det mitt inlägg handlar om. Och trots allt så dödades/skadades 16.366 hundar av annat än varg. 182 skadades/dödades av varg. (Agrias statistik)

   Radera
 4. Jag ska be Agria kontakta dej Mats A

  SvaraRadera
 5. Måste tyvärr medela dig att Agria försäkringar gått ut med att deras statistik inte bör användas som någon som helst mall eller fakta i vargdebatten för den visar inte om hunden va ute på jakt eller inte. Utan den visar bara att det va en jaktras det handlade om. Sen för övrigt skulle alla andra rovdjur ligga i lä om det fanns lika många vargar som det finns av dom andra rovdjuren. Att jämföra bilar vådaskott med vargar är bara ren dumhet. Olyckor händer det är vi fullt medvetna om och kan undvika dem med dagens gps-pejl och sund förnuft att inte släppa vid trafikerade vägar. Men vargen vet vi inte var vi har just den dagen vi ska släppa. Med ett revir på ca 100 000 km2 så är det svårt att veta var exakt dom är. Sen är det även så att vargen söker sig till hundar som driver eller ställer det bytesdjur dom jagar. Dom förföljer hundens skall. Det gör inte dom andra rovdjuren eller vildsvinet. Har själv stått bara 100 meter ifrån ett ståndskall när 2 vargar smög sig in på hunden och det tog bara några sekunder så låg hunden död med utslitna tarmar. Så ta och läs på mer innan du sprider massa smörja som inte har någon ren fakta bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vargens naturliga beteende! Hur grymt det än är. Vargen gör faktiskt inget fel när den tar hunden. Hunden befinner sig i vargens revir - pga att ni släppt den där! Mycket sorgligt att läsa att hunden fick sätta livet till.

   Radera
  2. Vad bra då. Då kan vi ta in lite större hundar som tar ihjäl vargar då? För det är ju deras naturliga beteende att skydda får tex. Men kan det vara så att det där med naturliga beteender gäller bara gråben ;)

   Radera
 6. http://www.vargfakta.se/nyheter/vildsvin-attackerar-fler-hundar-an-vargen/

  http://www.vargfakta.se/nyheter/trafiken-dodar-langt-fler-hundar-an-vargarna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte är ni rädda om era hundar när ni vet riskerna med löshundsjakten!

   Radera
  2. Du inser inte hela problemet här ser jag. Försvinner jaktmöjligheterna för jakthundsraserna så försvinner även jakthundsraserna på sikt. Vet inte om du tycker det är ok att utrota dom Svenska jakthundsraserna i förmån för en Rysk vargstam? Hur ska vi göra med eftersök på trafikskadade djur? Hur ska man förvalta viltstammarna på ett effektivt sätt utan jakthundar? (Det är nämligen lag på att kunna få fram en eftersöks hund inom 2 timmar vid en eventuell skadeskjutning)Vargarna klarar inte av att döda så mycket älg fast dom skulle vara 5000 st i Sverige. Konsekvenserna med varg vill inte värnare begripa sig på.

   Radera
  3. Vi människor har alltid avlat fram jakthundsraser som för tillfället passar jakten så hur hårt det än låter så kan vi inte rädda alla som idag finns. Tragiskt men sant.
   Eftersöket kommer däremot inte att försvinna så länge vi har utbildade hundar, oavsett ras.
   Hur ska man förvalta viltstammarna på ett effektivt sätt utan jakthundar skriver du. Det går alldeles utmärkt att jaga utan hund för det är det många jägare som redan gör. Klappjakt med drevkarlar är ett alternativ, eller varför inte pyrsa eller stå på pass och invänta viltet är en betydligt trevligare naturupplevelse både för dig som jägare och oss som tycker att älgjakten är rena rama slakten.

   Radera
 7. Det är en gåta det infama varghatet som florerar i det här landet! Jagar man med löshund får man räkna med att det händer saker. Är man rädd om hunden kan man välja att inte jaga med löshund. Tycker man att det är otäckt med varg i skogen kan man låta bli att gå i skogen och jaga och skaffa sig en annan Hobby...(!) det är ju trots allt ett fritt val, det är inget Tvång att bege sig ut i skogen och bedriva jakt. Jakten är inte helig, jakten är en fritt vald Hobby!
  Sedan kan man fråga sig vem som har mest "rätt" att befinna sig i skogen...människorna eller djuren?? Människan har ett val, människan Behöver inte vara i skogen. Djuren har inget val.
  Men...vem vet..kanske kommer det en älg som vill flytta in i stallet i stället.. ;)
  Djuren bor i skogen och människan beträder deras territorium emellanåt. Då kan det hända saker, det får människan räkna med, eller hålla sig hemma..

  //Boije

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kloka rader!!! När man är utanför Sveriges gränser och pratar med folk om varg - då får man skämmas. Dom skrattar åt oss svenskar!!! Varför är ni så rädda för vargar i Sverige? Varför hatar ni vargen? Men som sagt - mitt inlägg handlar om att vara rädd om sin hund. Men som du ser - så väcker bara ordet varg enorma reaktioner. Otroligt!

   Radera
 8. Det talas hela tiden om vargens beteende men sällan hur hunden har betett sig vid mötet emellan. Det påstås att vargen dras till jagande hundar och dödar dem på direkt vilket inte alls stämmer. Vargen undviker konflikt i möjligaste mån och det är inget konstigt med det då det är för stor risk för dem att bli skadade. Men, eftersom många av våra hundar idag inte kan föra sig med varken vid hund eller vargmöte så är konflikten ett faktum. Dessutom talas det oerhört tyst om hur hunden hamnade i situationen vilket vi måste lyfta fram för att få en vettig debatt i det hela.
  Ta de tre senaste vargdödade hundarna i Dalarna till exempel.
  Hund nr 1 hade rymt från sin hundgård och stod och åt på ett byte som vargen nyligen slagit. Hund nr 2 var på löshundsjakt mitt i ett vargrevir och hamnade även den vid en nyslagen älg som den började äta av.
  Hund nr 3 blev dödad pga att den tillsammans med två andra hundar hade blivit släppta i skogen av sin ägare var av de alla tre hade tagit upp jakten på en ensam varg och jagat den flera kilometer. Två av hundarna gav upp efter ett tag men det tredje fortsatte och när vargen upptäckte att den var endast en hund som förföljde honom vände han helt sonika om och gick till attack i stället för att fly.

  Möten med varg och hund går i allmänhet bra om hunden har rätt beteende och det händer oftare än vad vi anar eller vill tro. Det är ren fakta, det finns det film på och det jag har även personlig erfarenhet av då jag senast i höstas fick närkontakt med varg på hundpromenad i skogen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant information!!!

   Radera
  2. Myran. Fram med källan om du kan haha. Jag vet att du inte kan för det är ren skitsnack rakt igenom du berättar här om hundarna.

   Radera
  3. Du vet inte mycket du inte.... tragiskt

   Radera
 9. Ni säger att det ligger i vargens natur, det ligger oxå i människans natur att jaga och skydda det som är hans, alltså borde inte vargen finnas här eftersom den en gång utrotades för att den ställde till det för alla, men vill ni ha varg så ha det på era egna marker om ni nu har någon, det är väldigt lätt att sitta och tycka att vargen ska vara här men den ska vara på någons mark och jag vet ingen markägare som vill ha den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrämmande att läsa dina rader "alltså borde inte vargen finnas här". Vem ger människan rätten att utrota ett djur?
   Du är verkligen ute och cyklar i din argumentation. Trodde inte det fanns människor som hade sådan syn på djur/natur. Sluta leka gud nu. Du har INGEN rätt att utplåna något djur!

   Radera
  2. JAg har mark och hund...och har jagat med tidigare hundar.
   På vår mark har vi åtminstone björn, och varg passerar här med jämna mellanrum å jag verkligen hoppas att de kan stanna och trivas. :)

   Utrota är ett hemskt beteende som Hitler å dylika diktatorer försöker sig på. Det är som sagt var läskigt hur varghatet/rädslan sprider sig mer och mer. Okunnighet brukar vara den stora anledningen till rädslan. Att sedan ATTACKERA är tydligen jägarnas privilegium. Propaganda sprids (som ett program jag såg härom veckan där en kvinna påstod att hon blivit omringad av ELVA vargar som ville döda henne å hon kunde backandes ta sig därifrån...... Elva vargar som ville DÖDA henne....de hade nog lyckats om de hade velat det)..

   Jag har däremot nästan fått kasta mig i backen för att jägaren kastat iväg skott. Fylla är dessutom vanligt bland jägare. ellar varför inte diskutera jägarna som både skjuter jaktkamrater, hästar, kor och lagårdsväggar... Är nog mer orolig för dem än om en vargstam finns i Sverige.

   Konstigt att resten av Europa kan leva i fred med gråben å här pissar jägarna på sig..

   Radera
 10. Jag är markägare och vill ha varg på mina marker. Det jag inte vill ha är okunniga jägare med vapen som hotar mig när jag går iskogen med kameran vilket tyvärr har hänt mer än en gång!!!

  SvaraRadera
 11. Det har jag gjort också Mats. Har till och med blivit jagad med bil och han tokern åkte dit så det sjöng om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt. Tur att det finns fler som inte backar för människor som försöker skrämmas och beter sig som svin.

   Radera
 12. Jag är markägare och jag vill ha varg!!!!

  //Boije

  SvaraRadera
 13. årkar inte komentera ärade M. Anderssons SKITsnack

  SvaraRadera
 14. Bevara tradition med löshunds jakt

  SvaraRadera
 15. Din statistik är ren skitsnack från början till slut. http://www.agria.se/agria/artikel/vad-sager-statistiken-om-skador-vid-jakt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte speciellt mycket skitsnack. Stort tack för länken. Här kan man ju se några av de sista årens siffror. Och ex. för 2010 så skjuter ni i stort sett lika många hundar själva som vargen tar. Men det skadas/dödas betydligt fler hundar av helt andra djur än just varg. Och så verkar det som ni under några år trots allt har lärt er något eftersom antalet vargdödade/skadade hundar sjunker. Man släpper helt enkelt inte sin hund där det finns varg. Tror inte heller någon t ex skulle komma på tanken att jaga med löshund i Afrika bland lejon och hyenor.

   Radera
 16. Jag och många andra har ju spridit den här informationen till stora grupper via FB så klart. Och där är debatten och kommentarerna så bra. Hittade den här alldeles nyss på min FB-sida. Måste bara citera:

  "Men det "lustiga" är ju att om det inte vore för vargarna hade jägarna inte haft hundar..." :)))))

  SvaraRadera
 17. Hm hur var det nu med fotografer.

  SvaraRadera
 18. Där tog visst argumenten slut för anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då hellre en gul ambulans än en gul varg tik

   Radera
 19. Jakt har jag ingen koll på...men det var en riktigt vacker bild på Zack...en bild att ha i minnet efter man har förlorat en vän.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Matts. Det var en underbar hund. Hans bror Frasse finns dock fortfarande kvar hos oss.

   Radera
 20. Bra skrivet!! Det är ett jävla liv om vargar som dödar hund, med tanke på hur sällan det händer.
  Fin vovve du hade.
  Med vänlig hälsning,
  Paula
  www.kamparna.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Paulina. Ja så fort en varg skadat eller dödat en hund tillåts jägaren gråta ut i media. Men när jägaren skjuter hunden själv då hör man aldrig något.

   Radera
 21. Hej Mats
  Bra skrivet (lite sen kommentar av mig) men faktum är att man tydligen skjuter lika många hundar under jakt som blir tagna av vagr (enl. Agria).
  Ha det gott / Svahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Per-Eric. Om ex tittar på året 2010 enbart - så skjuter man lika många hundar som vargarna tar. Men siffrorna ovan visar ju åren 1997-2010. Dvs en väldigt lång period. Hur som är det lika sorgligt vilket sätt det än är som en hund får sätt livet till på. Själv hade jag aldrig släppt min hund om jag visste att det fanns varg i närheten.

   Radera