tisdag 11 oktober 2011

Lättare att klistra in


Den här hussvalan fotograferade jag sommaren 2009. (Bilden finns med över ett uppslag i min första bok "årstiderna"). Och för att göra det hela till en ännu större utmaning så placerade jag mig med ett träds lövverk framför - bara så att det skulle vara omöjligt att använda autofokusen. Visst tog det någon timme eller så innan jag lyckades få till den här bilden. Men känslan av att lyckas är bara så skön. Mest för sig själv. Och att få beröm för en bild man är stolt över känns också bra.
- Visst hade det varit lättare att fota lövverket först och sedan klistra in en svala efteråt. Men jag kan verkligen inte förstå hur man kan göra så. Tänk hur det ska kännas att få beröm för en bild som man fuskat sig till. Obegripligt att det finns "fotografer" som gör så och sedan dessutom njuter av berömmet för den fantastiska bilden de "gjort"...

D3 med 70-200 2,8. Brännvidd 200 mm. 1/3200 sek med bländare 4. ISO 200.

Mats Andersson /N

(128.764)

12 kommentarer:

 1. Det är alltid underbart när man kommer hem med bilder man är helt nöjd med. :) Krävs ju oftast både tid och uthållighet. Vacker bild är det du visar.

  SvaraRadera
 2. Vi ställer väl alla oss frågan ibland hur mycket kan man med rent samvete göra i form av efterbehandling utan att behöva redogöra för det. Men att gränsen definitivt går vid "klippa/klistra" råder väl ingen tvekan om. Din bild var väl värd att vänta ut.
  /James

  SvaraRadera
 3. En väldigt fin bild!

  Ja, det är obegripligt i mina ögon också. Allt förlorar ju sin charm. var är utmaningen? Att när man inte lyckas, prova igen och igen tills den sitter där och då känna den där glädjen att - japp, jag fick den till slut!

  SvaraRadera
 4. Jag antar att du inte menar konstnärliga montage utan att detta gäller dokumentära och naturfotobilder. Med mina små objektiv så har jag ingen chans att fånga svalor på bild, men jag njuter av deras flygkonster och välbekanta jaktsånger. :) Mysig bild!

  SvaraRadera
 5. Härlig känsla i din bild. Jag förstår att du är nöjd.

  SvaraRadera
 6. Måste hålla med Susanne. Fotomontage är lika mycket fotografi som allt annat. Det finns gått om duktiga fotografer. Christophe Huet, Tommey Ingberg, Simon Cederquist som gjort det till sin grej. Tror att du vet med att det tar timmar att göra bra montage med planering etc. Du måste ju endå känna Retuscher genom ditt jobb.

  Gör man fotomontage. Tar bild på döda djur eller uppstoppade djur. Hävdar att de är äkta, ljuger på föredrag, till vänner och till myndighet har man ett problem.

  Bara min åsikt. Din bild är bra och jag vet att den tar tid att ta.

  SvaraRadera
 7. Jag kallar inte fotomontage för fotografi!!! Däremot har jag verkligen inget emot den typen av bilder. Bara det deklareras. Och visst finns det många duktiga konstnärer som gör otroligt fina o kreativa montage. Tycker dock att det ska vara mer åt det konstnärliga hållet om den typen av bilder ska sticka ut. Att montera in djur och få det hela att se äkta ut känns väldigt patetiskt. På min blogg förekommer dock inga bilder som är manipulerade. Som många vet så jobbar jag även lika mycket med konstfoto. Bland annat kommer snart ytterligare en bok där även Anna Clarén medverkar. Mina konstfoton i den boken är inte heller manipulerade. Dock har jag där använt en del appar för Iphone för att få fram en speciell känsla :) Jag själv har jobbat med Photoshop i snart 20 år. Och visst kan jag göra montage och snygga retuscher! Det är ju egentligen inget svårt. Men jag kan fortfarande inte riktigt förstå grejen. Om det nu inte är en kund som har speciella önskemål om en bild. Som betalar särskilt för att göra vissa förändringar i bilden. Att klippa in djur o dylikt o sedan fabulera över hur bra man är - ja då har man ett stort problem. Ofattbart stort problem!!!

  SvaraRadera
 8. Yeah!! Så mye forstyrrende herlige elementer ;)

  SvaraRadera
 9. Haha, för att jobba med reklam var din sista kommentar lite förvånande. Du menar naturfotograf förstås, inte "fotograf". ;-) Men jag fattar vad du menar.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Mats,
  Släpp det och gå vidare. Låt det inte växa sig stort i ditt sinne. Man fattar sina egna beslut och i bland blir det fel, mycket fel. Dock är det den som fattar besluten som får ta det ansvaret. Inte du eller Naturfotograferna.

  Du är en av de få fotografer som jag ser upp till. De övriga är Josef Sudek, Lee Freelander, John Sexton och Michael Kenna samt Anna Claren givetvis.
  Jag önskar att jag har en bråkdel av ditt driv.
  /Thomas

  SvaraRadera