måndag 30 april 2012

Nu får det vara nog ...

... med bilder för den här månaden. Tar nya tag tidigt i morgon bitti igen :)

Vanligtvis brukar jag inte fotografera djur- och naturbilder i starkt dagsljus. Men som här passar bilden utmärkt att konvertera till svartvit. Och då gärna riktigt hårt "kopierad".  Bilden fixade jag för en knapp timme sedan.

Dovhjortar i Bashult. Klockan är 15.08. 30 april 2012.

Mats Andersson

Mus- och älgöron i skogen

Äntligen börjar det bli grönt i skogen. Det blev en seg vår. Men nu är det musöron på björkarna - dock inte lika stora som älgens öron ;)

Mats Andersson /N

Älgen - skogens konung

Jag får väl säga att jag är lyckligt lottad som har så mycket älg i närheten av min bostad. Jag kan i stort sett fotografera älg när jag vill. Artbilder där man ser hela djuret på öppna ytor undviker jag helst. De älgbilder jag tycker mer om är när man lyckas porträttera djuret inne i skogen. Gärna där djuret inte är helt synligt. Oftast lägger jag undan kameran med 600 mm brännvidd och använder i stället 70-200 mm för att få med mer av miljön.
Min morgonpromenad idag bjöd på älg, dovhjort samt räv. Och så alla vårfåglarna så klart :)

Trevlig valborg!

Mats Andersson /N

söndag 29 april 2012

fredag 27 april 2012

Nu sticker ...

... jag snart hem.


Vill tillönska alla en trevlig helg!

Mats Andersson

torsdag 26 april 2012

Vernissage ...

13 maj kl. 13-17 har jag vernissage för utställningen "Keep It Simple - BALI".
Hoppas många dyker upp! Jag kommer visa helt nya bilder från den lilla ön Bali i Indonesien. Jag har jobbat med svart-vita intima bilder. Mest använt min Leica X1 med 35 mm - för att tvingats gå nära. Åtskilliga människor har jag porträtterat. Nära! Det var verkligen en utmaning.
Utställningen pågår från 13 maj till 14 juni. Alltså samtidigt som min stora utställning på Mullsjö Int. Photo Festival 2-6 juni. Förhoppningsvis så hinner jag även få nya boken"Fotografi" färdigtryckt till 2 juni.
13 maj - 14 juni. Ve´boa, Kyrkekvarn - Mullsjö.
2-6 juni. Mullsjö Int. Photo Festival.
• 5 juni. Föreläser "John Bauers skogar" Mullsjö Int Photo.

Mats Andersson

måndag 23 april 2012

Instängd ...

Det har blivit många grott- och gruvdyk under de år jag hållit på med sportdykningen. Och visst kan man känna sig instängd ibland :)
- Här en bild från en grotta vid ön Menjangan, Bali. April 2012.

Mats Andersson

söndag 22 april 2012

Det lilla i det stora

Den här vyn blev lite av en favorit under min vistelse på Bali. Jag riktade min kamera åtskilliga gånger mot vulkanen Agung. Både från Sanur och från ön Lembongan. Ofta var bästa fotoljuset tidiga morgnar.
Redan när jag gjorde min första bok "Årstidern" 2009 jobbade jag med temat "Det lilla i det stora".
- Gillar att förmedla hur små vi egentligen är.

Mats Andersson

torsdag 19 april 2012

När känslorna får styra

Många tror att jag inte har speciellt mycket skarpa bilder :) Men faktum är att jag har betydligt mer knivskarpa bilder än diffusa. Jag säljer ju bilder via bildbyrån samt till många "egna" kunder. Bilder som används i magasin, almanackor med mera. Sedan består många av uppdragen på reklambyrån av reklamfotouppdrag - ofta med krav på knivskarpa bilder.
När jag producerar egna bilder så låter jag ofta känslor få ge uttryck. Färg och form blir viktiga ingredienser. Jag vill gärna ha med något djur men själva arten blir inte speciellt viktig.

Trana vid Tokeryd nära Haurida, Småland.
D3 med 200 mm. 1/500 sek och bländare 2,8. ISO 200.

Mats Andersson

onsdag 18 april 2012

Skogens toner

På min kvällspromenad sjöng den här trasten ljuvligt vackert. Att få vandra i hemmaskogen ackompanjerat till skogens toner gör att man blir glad. Hunden Frasse tycktes dock inte uppskatta det hela :)
Bilden är till Heikki.

Dubbeltrast - Bashult 18 april 2012.

Mats Andersson /N


Skräckinjagande ...

... figurer möter jag rätt ofta i skogen. Bara man har lite fantasi och verkligen tar sig tid att titta. Den här trollgubben med krokig näsa och korta armar mötte jag 2009 när jag höll på med min debutbok "Årstiderna". I boken finns den här bilden i färg. Här har jag jobbat fram den som svartvit. Mitt bildspråk har ju ändrats en hel del under de senaste åren. Nu jobbar jag gärna med hårda svartvita bilder. Är det färg så målar jag oftast fram den typen av bilder med långa exponeringstider och kamerarörelse.

Mats Andersson /N

(160.073)

På sin tron

/Mats

måndag 16 april 2012

Fåglar i Focus II

På söndagen gjorde jag, Heikki, Patrik och Peter en kortare utflykt i Strömsholm. Några fotograferade. Andra hämtade luft :)

Kajor vid Strömsholms slott. 15 april. D3 med 600 mm. 1/2500 sek med bländare 5,6. ISO 200.

Mats Andersson /N

Fåglar i Focus

Åter hemma från ett fantastiskt trevligt arrangemang i Strömsholm. Anders Geidemark anordnade "Fåglar i Focus" för tredje året i rad. Glädjande så fick jag delta med mitt program John Bauers skogar. Och så fick jag även se Patrik Olofssons suveräna program samt Heikki Willamos fantastiska bilder. Henrik Ekman berättade om vår gemensamma bok "Vår sanna natur" - mycket intressant. Jag fick även äran att agera domare i fototävlingen. Många mycket fina bidrag!
Heikki, Patrik och jag har bott hos Anders - stort tack för gästvänligheten Anders med familj!
- Fasen vad roligt vi har haft. Tidiga morgnar och sena nätter - mycket prat och skratt. Väldigt roligt att även Per Lissel, Peter Jonsson och Fredrik Wilde dök upp.
Föreläsningar och bildvisningar i Knytpunkten och mässa/utställningar vid Westerqvarn.
Omgivningarna runt Strömsholm är riktigt vackra.
På vägen hem tyckte jag att det var passande att fotografera lite fåglar. Sagt och gjort - några Fiskgjusar fick agera modeller vid Hjälmaren. Lite senare fick jag även se vildsvin :))))

D3 med 600 mm. 1/640 sek med bländare 5,6. ISO 200.

Mats Andersson /N

onsdag 11 april 2012

Djävulsrockan



Man kan ju verkligen undra varför den fått namnet djävulsrocka. Visst ser de lite skräckinjagande ut och är enormt stora. De kan bli mer än 7 meter mellan vingspetsarna och väga upp mot två ton. Men de är mycket vänliga och intelligenta! Och så äter de bara plankton :)
- Det här är andra gången i mitt liv som jag får förmånen att träffa de stora Mantorna. Vi fick förmånen att dyka med fem stora Mantor vid ön Benida utanför Bali (30 mars 2012). Ett minne för livet. Och det var faktiskt första gången i mitt liv som jag ser en helt svart Manta! Dvs både svart på ovansidan och undersidan. Mäktigt!!!

Nikonos V med 35 mm (motsvarar 50 mm under vatten). 
Film: Fujicolor Superia ISO 200.

Mats Andersson /N


tisdag 10 april 2012

Vulkanen och en vän


Hunden Mutchi blev ofta min följeslagare. Träffade honom flera gånger när jag gick ut för att fotografera innan ljuset anlände. Vi gick tillsammans på den här stranden. I bakgrunden syns vulkanen Agung.

Sanur, Bali 23 mars 2012. Lecia X1 (35 mm)

/Mats

Den mäktiga vulkanen


Åter hemma från en fantastisk resa. Bali är verkligen ett paradis!
- Den här bilden gjorde jag 30 mars 2012. Klockan är 06.17. Vyn är från den lilla ön Lembongan som ligger öster om Bali. Den mäktiga vulkanen heter Agung. Den hade ett större utbrott 1963.
Många bilder har kommit till under mina 17 dagar i Indonesien. De flesta morgnarna har jag gått upp tidigt för att invänta det tidiga gryningsljuset. Jag kommer visa ett fåtal bilder här på bloggen.
- De som vill se lite mer av mina bilder från Bali får väldigt gärna besöka min utställning i Mullsjö på "Veboa". Vernissage 13 maj kl. 10-15. Jag kommer visa en serie svart-vita bilder. Inte så mycket natur - utan nära porträtt på människor och andra spännande motiv. Jag har mestadels använt min Leica X1 med 35 mm för att få en känsla av närhet i de bilderna. Nära avstånd. Den här utställningen pågår även samtidigt som min andra utställning på Mullsjö Int. Photo Festival. 2-6 juni. Jag kommer även föreläsa i Mullsjö.

Nu närmast är det dock föreläsning och bildvisning i Strömsholm som stundar. Missa inte detta :) 14-15 april.

Mvh / Mats