lördag 25 augusti 2012

I skydd av mörkretMånga djur är väldigt skygga och är mest aktiva under natten när det är riktigt mörkt. Jag har ju lagt några timmar på att iaktta samt fotografera grävlingar nu i sommar. Tidigare på sommaren var det lättare att smyga sig på grävlingarna då de var ute sent på kvällen och letade mat. Sommarens ljus medgav bra möjligheter att fotografera. Under sensommaren har grävlingarna dock inte visat sig alls när det varit ljust ute. Så jag har bevakat dem lite under nattens timmar. I natt kom grävlingen ut första gången 22.07 - och då är det kolsvart ute. Bilden är fotograferad då. Den grävde en hel del och förbättrade grytet och var ute på några kortare turer för att sedan gå in i grytet igen. Nästa gång den kom ut för att fortsätta jobba lite var klockan 00.13. Den grävde och förbättrade ca 5-6 minuter för att sedan försvinna ner igen :)
- Återstår att se om den visar sig något under dagen - vilket jag inte tror. I natt ska jag byta kameravinkel för lite mer intima bilder vid ett av hålen. Ska bli intressant att se om den kommer ut ungefär samma tider som i natt. Fortsättning följer ...

/Mats

8 kommentarer:

Jenny sa...

Du får sätta upp kameran på stativ med time-lapse så slipper du sitta där ett helt dygn och vänta. ;-)
Skämt och sido, rysligt skygga är de, grävlingarna!

Mats Andersson sa...

I våras var de inte så skygga. Men nu!!! Har även försökt bjuda på mat - de rör inte maten. Oförskämt :)))

Lindsjö taxar sa...

Spännande fortsättning! Kul att du lyckas så vi får se för jag trycker det skulle vara svårt då de är så skygga

Mats Andersson sa...

Tycker också det är väldigt spännande. Det blir ju inte speciellt bra bilder i mörkret - men de har ett visst värde trots allt. Grytet ligger också väldigt svåråtkomligt i en brant med mycket sly och träd. Har försökt att locka ut grävlingen länge nu för att få den mot en himmel för silhuettbilder - men icke. Den vägrar att låta sig luras :))) Sedan vill jag inte störa för mycket vid grytet - så jag placerar kameran med sändare och avlägsnar mig inom någon minut. Så nu inväntar jag mörkret :))) inne i stugvärmen :)

tobias sa...

det är jädrigt spännande att sitta framför ett bebott gryt, fast samtidigt segt när det inte händer nåt. Men när man väl får en glimt är det väl värt de timmar man suttit där och glott.

Jenny sa...

Haha, ja det låter onekligen som du har en bunt ouppfostrade grävlingar där i grytet. :-)

Mats Andersson sa...

Mycket spännande. Vid det här grytet använder jag dock en kamera med svart IR och sändare. Så jag sitter inte ute själv alltså :)

Anonym sa...

Spännande story, lycka till med fortsättningen!
/Rikard