tisdag 28 februari 2012

Viktigt för rätt känsla


Färg eller svart-vitt? Många gånger kan jag tycka att en svartvit bild ger bättre känsla.
Viktigt för mig är också att "kopiera" den på rätt sätt. Dvs inte bara konvertera den till gråtoner.
Som många vet så inspireras jag av konstfotografer. En av dem är Anders Petersen. Hans bilder tycker jag är genialiskt bra kopierade. Så antingen om man kopierar från film eller jobbar helt digitalt - så är kopieringen väldigt viktig för att få fram rätt känsla.

Älg nära Höreda, Småland. 26 februari 2012.
Jag använde en D300 med 600 mm. 1/160 sek med bländare 5,6. ISO 200.

Mats Andersson /N

(153.750)

22 kommentarer:

 1. En av de bästa älgbilder jag någonsin sett! Så vacker...Här ser man verkligen vad det "lilla extra" kan göra för att få en bild som etsar sig fast! Snyggt jobbat Mats!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för dina värmande ord Erika!

   Radera
 2. Snyggt!
  Håller med, att bara konvertera till gråskala ger sällan eller aldrig rättvisa åt bilden.
  /Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Hur "negativet" ser ut är rätt ointressant. Att jobba fram en bild (precis som förr) ger en kick. Mörka ner samt ljusa upp. Göra hårdare/mjukare.

   Radera
 3. Anders Petersen har jag också snöat in på. Han hänger ju på Abecita Konstmuseum i Borås nu, och det är ungefär 1 km från där jag bor. Jag har varit och sett utställningen två gånger nu :) Helt fantastiskt foto, och kul att se bilderna i stort format.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra Jörgen. Jag var där o träffade Anders på vernissagen. Abecita är ju ett riktigt bra museum. De har ju visat otroligt bra foto genom åren. Och kan bara instämma om utställningen - grymt bra.

   Radera
 4. Et pent elgportrett. Du er flink til å jobbe fram stemninger i svart/hvitt-bildene dine, og det nettopp det som gjør slike bilder verd en kikk.

  SvaraRadera
 5. Kan bara instämma i fotografens ord.
  Härligt porträtt du skapat ser ut att vara en riktig personlighet denna älgen :)
  /Christer K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christer! Ja hon var nog lite speciell :) Roligast uttryck bjöd nog hennes kalv på. Låg ner och vred nästan huvudet ur led för att se vad jag höll på med :)))) Men orkade inte gå upp :)

   Radera
 6. Svartvitt GER alltid mer känsla tycker jag, ett annat djup. Men sedan beror det förstås på vad man vill förmedla. :-) Vacker bild på älgen ovan.

  SvaraRadera
 7. Dette er tydeligvis en blogg som borger for kvalitet! Jeg slenger meg på som følger :-)

  SvaraRadera
 8. Svartvitt ger en helt annan känsla, man tittar lite annorlunda på en svartvit bild, saker som man inte tänkt på när det är i färg framhävs på ett annat mer intressant sätt i svartvitt tycker jag. Underbar bild på älgen!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker svartvitt är svårare att få fram då den kräver mer av fotografen när det gäller komposition. Färgbilder är lättare att förföra betraktaren genom fantastiska färger. Svartvitt kan lätt kännas grådaskiga och kanske är det därför jag gillar svartvita bilder med hårda kontraster. Dina bilder är helt i min smak, som t ex din fina älgbild.

  /Gunnar

  SvaraRadera
 10. Vackert! Svartvitt är härligt men jag tycker aldrig att jag lyckas få till den rätta känslan i PS.

  SvaraRadera
 11. Så utrolig fint elgportrett, Mats! Veldig fint lys (for de som klarer å stå opp om natten :P). Svart/hvitt gjør seg bra her ja, men alt ettersom hvilke uttrykk man vil formidle. Såklart ;)

  SvaraRadera