onsdag 22 juni 2011

Det avgörande ögonblicket


När jag fotograferar djur så är det många saker som jag tycker är viktiga. Arten i sig spelar inte så stor roll. Däremot är miljön och ljuset givetvis viktigt. Jag trycker inte bara av för att det exempelvis kommer en räv på ett fält. Utan när ljuset är rätt och jag hittar en spännande miljö då är det läge att försöka göra djurbilder. Det som också är viktigt för mig är när individen gör något ovanligt. Dvs djuret tittar speciellt på dig. Jäspar eller blundar. Eller som här; böjer huvudet, blundar och slickar sig över nosen. Det skapar en bild som blir intressant enligt mina mått att se. Att jag valde att inte tillämpa gyllene snittet eller tredjedelsregeln här är att jag tycker balansen blev bättre så här. Helheten blev helt enkelt rätt.
- Hoppas du tycker det samma ...

Mats Andersson/N

(109657)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Balansen här är fenomenal, en kalasbild helt enkelt.
Jag tillhör väl dem som är mest glad om jag får med något öht när jag fotar, har jag tid och utrymme kanske det blir något mer intressant men när det gäller däggdjur och fåglar är jag nästan mest glad att jag öht får se dem. :)

Jan-Olov Wogenius tel. 0706-476346 sa...

En underbar bild!Det är väl lite sådana bilder de flesta av oss vill ta...men det är inte lätt!Vad det beräffar regler så är ju dom till för att undantas!Återigen,en underbar bild.

Ole Banke sa...

Et fint og stemningsfuldt billede, hvor lys, motiv m.m. går op i en højere enhed. Jeg er stort set enig i det du skriver.

Kerstin sa...

Åh, en sån stämningsfull och fin bild! Ljuset är fantastiskt!
/Kerstin

Magnus Persson sa...

Instämmer helt med dig! stiligt Mats! trevlig midsommar :-)

Erika Ahlberg sa...

En underbar bild Mats! Ibland ska man gå emot strömmen och gå på magkänslan istället.
Trevlig midsommar!

Karin sa...

Ja, visst är det roligare med bilder där man ser djurets personlighet tydligare än bara ett vackert artporträtt. Försöker anstränga mig att hitta de där rätta bilderna de gånger jag får chansen, men det blir ofta att man är glad att man fick med sig bilder på djur överhuvudtaget ;-) Jättefin bild du fick av räven. / Trevlig midsommar! / Karin

Birgitta sa...

Denna tilltalar mig mycket! Trevlig midsommar!
/Birgitta

Anonym sa...

Absolut...spännande bild med ett alldeles eget uttryck....!

/ Gunilla

Anonym sa...

Instämmer med dig, det behövs "något mer" för att det skall bli riktigt intressant. Samtidigt bra mycket svårare att åstadkomma och därmed en del av av utvecklingen som fotograf. Fin bild som illustrerar detta.
/Jukka