Det var egentligen en kommentar på en av mina bilder från en kvinna som väckte den här tanken till liv. Att köra en kort serie med komposition som tema.
- Jag vet att det är många som gjort detta tidigare. Men jag tänkte visa med rutnät o dylikt i bilderna hur grunderna är. Jag vet också att de flesta som besöker min blogg kan detta ända ut i fingerspetsarna. Men jag vet också att det finns många läsare som faktiskt är nybörjare inom foto och bildkomposition - som säkert uppskattar dessa tips.
Denna gången tänker jag beröra gyllene snittet. Och här har jag upptäckt att många blandar ihop detta med tredjedelsregeln. Eller rättare sagt. Man använder skärningspunkterna från tredjedelsregeln. Men det är inte riktigt rätt. Själv lärde jag mig redan på 80-talet när jag läste på Konstindustriskolan ett bra sätt att märka ut de heta punkterna (Skiss 1) där man vill "highlighta" sitt budskap. Vi använde även detta till att få fram format, satsytor med mera i trycksaker. Och med denna kunskapen får man fram full harmoni i sin bild eller trycksak. Även Terje Hellesø lärde ut detta på en kurs. Skiss 2 där har jag lagt in rutmönster för tredjedelsregeln. Här ser man tydligt skillnaden på var denna rätta skärningspunkten ligger. Tredjedelsregeln tänkte jag skriva om nästa gång.
Men det viktigaste av allt. Regler är till för att brytas. Men då anser jag att man först måste kunna dessa regler väldigt väl. Det är först då som det brukar bli "rätt" när man bryter medvetet.
Bilden är från gårdagen. Ekeberg, Småland.
/Mats Andersson
Intressant serie, kommer att följas!
SvaraRaderaJag som nybörjare uppskattar absolut detta :). Kan ju behöva detta med tanke på "jättemissen" ;). Känner mig lite träffad av "en kvinna som väckte den här tanken", med anledning av den där godag yxskaft kommentaren från mig :). Ser fram emot fler avsnitt.
SvaraRaderaHoppas att få lära en del genom denna intressanta kompossitionslära.
SvaraRaderaKul serie!
SvaraRaderaApropå regler som ska brytas. Minns hur Peter Gerdehag provoserade hela publiken i Vårgårda naturfotofestival för några år sedan, med att visa "fula" motiv i "dåligt" ljus placerade i mitten!!! Huga!..;) Frisk fläkt säger jag!
Erika - det var inte dig jag hade i åtanke!!! :-)
SvaraRadera- kul att det verkar finnas intresse.
Kul med Gerdehag. Sådant behövs!
/Mats
En bra lektion och bra att du gjort skisser också. -Väntar på nästa lektion!
SvaraRaderaTjusig bild också såklart! :)
Morgan
Detta med snittet och "regler" hit o dit. :)
SvaraRaderaJag känner när kompositionen "känns rätt" Atar att om man skulle sätta sig att mäta och räkna så är "snittet" på "rätt" plats. (Antagligen inte alltid på bilderna på bloggen, vilka ofta lagts in i hast.)
Att fotografera är lite som att måla tavlor.
Måste tillägga att jag bara har en liten kompaktkamera, utan objektiv, och i stort sett utan det mesta...och dessutom lägger den av ibland.
Känner ofta ett beov att åtminstone kunna byta objektiv! :)
Tack och bock för dessa värdefulla tips . Ser fram emot fler , du får ett otroligt djup i dina bilder . Även om du så bara tar in i en snårig vinterskog. Jag brukar sitter med en kopp kaffe och små le vid din bok, en stund varje dag.
SvaraRaderaMå bare si mange tusen takk for at du tar deg tid til å lære opp amatører som meg. En strålende idé!
SvaraRaderaJeg har begynt nedtellingen inne hos meg...
Alt godt fra Eirin
Fy vad tråkigt det är med regler...tror mer på känslan om det blir rätt eller inte...en bra bild är en bra bild..typ!
SvaraRaderaSteffe
Men du Mats - tänker du så här "rutigt" när du komponerar eller har du det "bara" i bakhuvudet? Jag satt själv och funderade på hur jag tänker, när jag tänker eh... ;) Well, well och... Jag tänker nog en del i rutor och linjer men knuffar motivet hit och dit innan jag får den rätta känslan. (Undra om han fattar nå't av detta surr?) Hur tänker du?
SvaraRaderaTänker inte längre. Det bara sitter där. Och jag vet när det blir rätt - trots att jag bryter mot reglerna ofta. Men det funkar så när man kan reglerna. Så måste det väl vara för dig också... (Marie). Som sagt - tanken med detta inlägg var att få upp ögonen hos de som aldrig kommit i kontakt med reglerna. De är till stor hjälp när man är ny att få till bättre bilder. Trots allt så har ju många av de största konstnärerna samt fotograferna tillämpat bl a gyllene snittet sedan urminnes tider.
SvaraRadera/Mats
Mats, det ska bli rolig att följa dig och din blog. Mycket intressant alla dina jobb faktiskt är. Gratulerar för din bok också och tack ska du ha för att dela din artistisk vision.
SvaraRaderaTack för denna lektionen! Ser fram emot nästa!
SvaraRadera/Maria